Építőmérnöki BSc

Érettségi követelmények (kettőt kell választani!)matematika és biológia vagy fizika vagy informatika vagy kémia vagy szakmai előkészítő tárgy: elektronikai alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel), közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika).

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Költségtérítés (félév)

Képzési idő (félév)

A

N

K

Építőmérnöki

220 000 Ft

8

A

L

K

Építőmérnöki

210 000 Ft

8

 

A szakmáról

Erre a szakra precíz, jó műszaki, együttműködési és problémamegoldó készséggel rendelkező jelentkezőket várunk, akik arra vágynak, hogy maradandó építményeket alkossanak. Akiket érdekel, hogyan épülnek az új autópályák, vasútvonalak és hidak, miként születnek újjá a régi városnegyedek. Az építőmérnökök ezeken túl ipari parkokat létesítenek, egyaránt feladatuk a meglévő infrastruktúra korszerűsítése, fenntartása és üzemeltetése.

A mérnöki tudás, tapasztalat és találékonyság számára szép kihívást jelent a szerkezetek kialakítása, biztos alapozása vagy éppen föld alatti elhelyezése, gyakran látványos és mindig biztonságos létesítmények, műszaki rendszerek megvalósítása.

A képzésről

A képzés tartalmában és módszereiben főiskolai és egyetemi szintű tapasztalatok ötvöződnek, az elméleti igényesség és a gyakorlatias szemléletformálás összefonódása megalapozza a továbbtanulást és a munkába állást egyaránt.

A hallgatók félévente az egyéniek mellett egy-egy nagyobb átfogó feladatot is kapnak, amelyet négy-hat fős csoportokban kell megoldaniuk: a projektek mindig egy konkrét gyakorlati problémához kapcsolódnak. Így a leendő építőmérnökök megismerkednek szakmájuk kihívásaival, átérzik a csoportmunka előnyeit és nehézségeit, valamint kapcsolatba kerülnek az ezen a területen dolgozó szakemberekkel.

Specializációk

Közlekedésépítési specializáció

Ezen a specializáción az alábbi témakörökben sajátítanak el ismeretek a hallgatók: utak, vasutak, közúti forgalomtechnika, közlekedésépítési projekt, környezetelemzés, várostervezés, kommunális feladatok, akadálymentes közlekedés, közforgalmú közlekedés, számítógépes tervezés, építésigazgatás.

A közlekedésépítő mérnökök képesek a közlekedési létesítmények (különösen az utak és vasutak) területén

- a közlekedési létesítmények és hálózatok tervezésére;
- az építési folyamatok előkészítésére, szervezésére és irányítására;
- a közlekedési pályák üzemeltetésének és fenntartásának irányítására;
- a létesítményekkel kapcsolatos engedélyezési feladatok ellátására.

Szerkezetépítési specializáció

Ezen a specializáción az alábbi témakörökben sajátítanak el ismeretek a hallgatók: szerkezetépítés, szerkezetépítési projekt, épületszerkezetek, szerkezettörténet, tartók statikája, tartók tervezése, véges elemes szerkezettervezés, számítógéppel segített szerkezettervezés, környezetelemzés.

A szerkezetépítő mérnökök képesek a mérnöki szerkezetek (különösen a magasépítési és hídszerkezetek) területen

- a megfelelő szerkezetek kiválasztására, konstruálására, alternatívák műszaki szempontú mérlegelésére;
- a legfontosabb szerkezettípusok kialakítására, statikai ellenőrzésére;
- a szerkezetek célszerű építési technológiájának kiválasztására;
- a szerkezetekkel kapcsolatos létesítési, üzemeltetési, fenntartási problémák kezelésére.

Elhelyezkedés

A megszerzett ismeretek által számos területen lehet érvényesülni. A mai mérnökök tevékenységében ugyanis a hagyományos tervező, fejlesztő, kivitelező feladatok mellett egyre nagyobb szerepet kap a projektszervezés, az üzleti-gazdasági tevékenység, a létesítményekkel való gazdálkodás, a fenntartás-üzemeltetés, a közigazgatás szakmai támogatása, az emberekhez, a településekhez és a környezethez való viszony kezelése.

A végzett építőmérnökök alkalmasak építési, fenntartási és üzemeltetési, vállalkozási és szakhatósági feladatok ellátására, tervezési feladatok önálló megoldására. A jogszabályban meghatározott tervezői, szakértői jogosultság a Magyar Mérnök Kamara által előírt gyakorlati idő után szerezhető meg. A megszerzett oklevelet az Európai Unióban egyenértékűnek ismerik el.

Nyelvvizsga

A diploma megszerzéséhez egy idegen nyelvből középfokú B2 típusú komplex nyelvvizsga szükséges. (angol, német, francia, olasz, spanyol)

Kapcsolat

Kérdéseid vannak képzéseinkről?

Több információra van szükséged a felvételi eljárásról?

Várunk egyéni, személyes tájékoztató időpontjainkon:


Nyitvatartás:

Hétfő:  9:00-15:00
Kedd: 9:00-15:00 
Szerda: 9:00-15:00
Csütörtök: 9:00-15:00
Péntek: 9:00-15:00

Ha 5 főnél többen jöttök, kérjük, jelezzétek előre az itt elérhető űrlapon, hogy időpontot tudjunk egyeztetni.

Elérhetőségeink:
Személyesen: SZE-Győr, Új-Tudástér épület: Fsz. - AKIK Iroda => térkép
Telefon: 96/613-610

Email: felveteli##kukac##sze.hu

 

Kép- és videótár