"Az egyetemi évekből ki kell hozni a maximumot" - Interjú Csuka Lászlóval

Az egyetemi éveim alatt számtalan plusz tevékenységet végeztem. Évekig tagja voltam a közgazdász szakkollégiumnak és a SZEngine Motorfejlesztő Csapatnak. Ezek mellett több országban is jártam különböző ösztöndíjak segítségével. Mindig is úgy gondoltam, hogy az egyetemi évekből ki kell hozni a maximumot, hiszen soha nem lesz annyira szabad az ember, mint ezekben az években.


Tanulmányaim:

Szombathelyen születtem, ahol egy erős és színvonalas iskolában, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségiztem 2010-ben.

Érettségi után egyértelmű volt, hogy tovább tanulok, így be is adtam a jelentkezésemet több helyre is, melyek közül a Széchenyi István Egyetemre nyertem felvételt, Gazdálkodási és menedzsment alapszakra.

Már fél évvel az alapképzés befejezése előtt a VELUX ösztöndíj segítségével beiratkoztam Dániában az International Business Academy-re, International Sales and Marketing Management with B2B specialization alapképzésre.

Amikor pedig a Gazdálkodási és menedzsment alapképzésen végeztem, következő félévben beiratkoztam a Logisztikai menedzsment mesterképzésre, szintén a Széchenyi István Egyetemen, így a dán alapképzést és a magyar mesterképzést párhuzamosan teljesítettem.

 

Fejlődési lehetőségek:

Mindig kerestem a kihívásokat, az újabb célokat, melyekért természetemből eredően mindent megtettem, hogy elérjem.

Tanulmányaim alatt szinte végig szakkollégista voltam, 2011 nyarától egészen 2016. januárig.

A szakkollégiumot mindenkinek csak ajánlani tudom. Ez egy mikroközösség, ahol hasonló beállítottságú emberekkel lehet találkozni, együtt élni, tanulni és persze szórakozni. Itt van lehetőség az egyetemi órákon kívüli szakmai fejlődésre a szakkollégium által szervezett szakmai rendezvényeken és work shop-okon keresztül. Sokszor országos szinten neves szakemberek érkeztek előadásokat tartani, akiktől számtalan korábbi szakmai tapasztalatot lehetett hallani.

A szakkollégiumi lét feltétele, hogy az ott töltött idő alatt legalább egy TDK-n (Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián) részt kell venni. Azonban ez mind a hallgatók érdekét szolgálja, hiszen ez után a szakdolgozat megírása már sokkal könnyebben fog menni.

A szakkolis programokon keresztül sok kapcsolatra és nem utolsó sorban számtalan barátságra tehetünk szert, - velem sem volt ez másként.

 

Utazás világszerte:

Tanulmányaim alatt többször is tanultam hosszabb-rövidebb ideig külföldön különböző csereprogramokon, ösztöndíjakonkeresztül. Az első utam 2012. szeptembertől 2013. januárig tartott, mely idő alatt Brüsszelben tanultam Erasmus ösztöndíjjal. Az Erasmus a legismertebb program, azonban számos más lehetőség is rendelkezésre áll külföldi tanulmányi utakra. Én próbáltam a lehető legtöbbet kihozni ezekből az alternatívákból. Így sikerült kimennem fél évre Izlandra, EGT ösztöndíjjal, ahol IT Projektmenedzseri pozícióban dolgoztam a City Center Hotelben. Fél évet tanultam Horvátországban a Go-East ösztöndíj elnyerésével, mely előtt kétszer 1 hónap EGT tanulmányúton voltam Liechtensteinben. A végzős évemben pedig Waberer’s ösztöndíjas voltam, ami jóleső elismerését jelentette az egyetemi éveimnek.

Külföldi ösztöndíjak elnyerése szempontjából a Széchenyi István Egyetem kiemelkedő. Sokféle lehetőség közül válogathatunk és az ösztöndíjak elnyerésére igen nagy az esély. Aki szeretne külföldön tanulni, akár csak rövid ideig, én teljes mértékben ajánlom a Széchenyit, hiszen rengeteg országgal van kapcsolatban az egyetem.

Hogy miért is ajánlom mindenkinek, hogy részt vegyen legalább egyszer külföldi tanulmányi úton?

Röviden összefoglalva: az un. soft skilljeink ez idő alatt ugrásszerűen fejlődnek. A külföldi lét találékonyságra és önálló életre készít fel. A kint töltött idő során a kommunikációs-, a problémamegoldó készség javulása garantált. Továbbá hatalmas kapcsolati háló és baráti kör építhető ki az utazások alatt.

Nem utolsó sorban pedig a szakmai fejlődés is megemlítendő, hiszen különböző országok kultúráját, működését lehet megismerni, a kinti egyetemeken pedig rengeteg érdekes tantárgyat lehet felvenni, amikből a későbbiekben is profitálhatunk.

A programokba való bejutásnál a nyelvtudáson és tanulmányi átlagon kívül a legtöbb esetben figyelembe veszik a hallgató tanulmányain kívüli tevékenységeit is, így például a szakkollégiumi tagság, hallgatói csapatokban való tevékenység plusz pontot jelent egy ilyen pályázatnál.

 

Kutató tevékenység:

Az egyetemen több hallgatói csapat is nap, mint nap folytat kutatótevékenységet, melyhez mindig várják az újabb hallgatók jelentkezését.

Velem sem volt ez másképp, hiszen mindenben ki szerettem volna próbálni magam, így már elsőévesként tagja voltam a SZEngine Motorfejlesztő Csapatnak. Én voltam az első gazdász hallgató a számtalan mérnök mellett. Három évig voltam a csapat tagja, mely idő alatt az egyesület gazdasági vezetője, egy évig pedig a pénzügyekért és jogi ügyekért felelős elnökségi tag is voltam.

 

Elhelyezkedés:

Jelenleg projektmenedzseri pozícióban dolgozom a Magyar Posta Zrt-nél, ahova már a tanulmányaim befejezése előtt bekerültem.

 

Útravaló tanácsok:

Az egyetemi évekből ki kell hozni a maximumot. Mint ahogy máshol, itt sem hullik semmi az emberek ölébe. Mindenért keményen meg kell dolgozni, minden programnak, lehetőségnek utána kell járni és kihasználni a fejlődési lehetőségeket.

El lehet végezni az egyetemet úgy is, hogy csak az órákra jár be valaki és megszerzi a diplomát és a nyelvvizsgát, de ekkor kap egy ugyanolyan papírt, amit mindenki más is a szakról. Azonban el lehet végezni úgy is az egyetemet, hogy az ember kihozza a lehető legtöbbet magából, az egyetem mellett vállal plusz tevékenységeket és ezek után lesz esélye egy jó pozícióban elhelyezkednie, vagy bátorsága és tapasztalata, hogy saját vállalkozásba kezdjen.

Még valami: az egyetem melletti plusz tevékenység nem megy a szórakozás rovására, sőt! Tapasztalataim szerint a jó hangulat és az új barátságok kialakulása együtt járnak a szakmai fejlődéssel is.