Amit a hiánypótlásról tudni kell

Azok a jelentkezők, akiknek a jelentkezésénél valamilyen (elsősorban dokumentum-) hiányt találtak a feldolgozás során, a napokban hiánypótlási felszólítást kaptak/kapnak. A felvételi eljárás ezen szakaszában esedékes teendőkről minden jelentkező kap általános tájékoztatást június elején.

Fontos, hogy minden jelentkező rendszeresen figyelje a jelentkezéskor megadott e-mail címét, az általános és az egyedi (névre szóló) hiánypótlási tájékoztatásokról (a kettő nem azonos) szóló értesítések ugyanis ide érkeznek.

Összegyűjtöttük, hogy mit kell tudniuk ezekről és mire kell figyelniük a jelentkezőknek.

 

Egyedi hiánypótlási felszólítások

Ha a feldolgozáskor kiderül, hogy a jelentkezésből valami hiányzik, akkor a jelentkező felszólítást kap a hiányok pótlására. A jogszabályok alapján az alábbi hiányok esetén érkezik felszólítás:

  • hitelesítés,
  • eljárási díj befizetése,
  • középiskolai bizonyítvány (ha a jelentkező jelzi, hogy szeretne tanulmányi pontot számíttatni),
  • érettségi bizonyítvány vagy tanúsítvány (ha az 2006. január 1. előtti, vagy ha ez utáni, de nem szerepel a központi érettségi nyilvántartásban, vagy nem magyar rendszerű, vagy idén szerzett – utóbbi két esetben az érintettek később kaphatnak hiánypótlási felszólítást),
  • nyelvvizsga-bizonyítvány,
  • felsőfokú oklevél (mesterképzésre jelentkezőknél).


Minden más, a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges – és még hiányzó – dokumentum benyújtásáról a jelentkezőnek kell – külön felszólítás nélkül – gondoskodnia.

A hiánypótlási felszólítás formája – a jogszabályi előírások miatt – végzés, amelyet egy elektronikus aláírással és időbélyeggel ellátott pdf-ben kap meg a jelentkező, és amit az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában tud megnézni és letölteni. A felszólítás E-felvételibe való kikerüléséről értesítő e-mailt kap a jelentkező a megadott e-mail címére.

Az Ügyfélkapus jelentkezők (akik ezzel hitelesítettek, vagy azóta használták az E-felvételi „Ügyfélkapus lettem" funkcióját) a hiánypótlási felszólítás pdf-jét az értesítési tárhelyükre is megkapják, amelyről az Ügyfélkapu is küld nekik értesítő levelet. (Elképzelhető, hogy az ügyfélkapus értesítés hamarabb megérkezik.)

Figyelem! Fontos, hogy akár az E-felvételiben, akár az Ügyfélkapuban megnézze a jelentkező a hiánypótlási értesítést, és ha szükséges, annak megfelelően intézkedjen (töltse fel a hiányzó dokumentumot stb.). Az értesítés kiküldésétől számított 5 napon belül ugyanis beáll az ún. kézbesítési vélelem, vagyis akár megnézte E-felvételiben, akár nem foglalkozott vele, az Oktatási Hivatal úgy veszi, hogy a jelentkező megkapta és elolvasta.

Előfordulhat olyan eset is, amikor valaki felszólítást kap, még sincs teendője. Például aki jelentkezéskor megadott középiskolai év végi eredményeket, de dokumentumot nem csatolt, vagy csatolt középiskolai bizonyítványt, de nem az összes szükséges oldalt, felszólítást kap ennek pótlására. De ha időközben úgy döntött, hogy mégsem szeretne tanulmányi pontot számíttatni, vagy – amennyiben adott alapképzésen, osztatlan mesterképzésen vagy felsőoktatási szakképzésen erre lehetőség van, akkor – csak az oklevele alapján kéri a pontszámítást, akkor neki ez esetben nem kell ezeket pótolnia.

Aki időközben feltöltötte, beküldte azt a dokumentumot, adatot, amire vonatkozóan hiánypótlási felszólítást kap, nem kell újra megtennie, neki elegendő csak a feldolgozás eredményét figyelnie.

 

Általános tájékoztatás

A tájékoztató e-mailt június elején kapják meg a jelentkezők, szintén a jelentkezéskor megadott e-mail címükre. Ez a levél azt foglalja össze, mire kell figyelniük a felvételi eljárás ezen szakaszában, milyen teendőik vannak, lehetneka módosítási, dokumentumpótlási határidőig, 2019. július 10-ig.

Az általános tájékoztató levélben pontokba szedve megtalálható, hogy mit ellenőrizzenek a jelentkezők az E-felvételiben (pl. beérkeztek-e az érettségi adatok, feltöltöttek-e minden szükséges, pontszámot igazoló dokumentumot, valóban azt a dokumentumot töltötték-e fel, amit szerettek volna stb.).

Fontos!
Adatmódosításra, még hiányzó dokumentumok feltöltésére legkésőbb 2019. július 10-ig vanlehetőség.

A jelentkezők mindenképp kísérjék figyelemmel az e-mail postafiókjukat, illetve az E-felvételi felületét, ahová az értesítések, tájékoztatások érkeznek!

A hiánypótlási felszólítást mielőbb olvassák el! A benne foglaltaknak általában 8 napon belül kell eleget tenniük, de legkésőbb július 10-ig.