Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefon: +36 70 646 3106 ;  +36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Képzéseink

Felsőoktatási szakképzések

Felsőoktatási szakképzések

A jelentkezés feltétele a sikeres érettségi bizonyítvány. A képzési idő 4 félév mely során betekintés nyerhet a választott terület ismereteibe. Felsőoktatási szakképzések elvégzése után a hallgatók egy felsőfokú oklevelet kapnak.

Tovább

Alapképzési szakok

Alapképzési szakok

Alapképzésre azok jelentkezhetnek akik legalább érettségi vizsgával rendelkeznek. Ezen szakok 6-7-8 félévesek a képzések végén pedig alapszintű diplomát kapnak a hallgatók.

Tovább

Osztatlan képzési szakok

Osztatlan képzési szakok

A jelentkezés feltétele a sikeres érettségi bizonyítvány. Az osztatlan képzés során a hallgató 10-12 félév alatt mesterdiplomát szerezhet.

Tovább

Mesterképzési szakok

Mesterképzési szakok

Mesterképzésre azok jelentkezhetnek akik rendelkeznek már alapképzésben megszerzett oklevéllel. Elvégzésével mester diplomát szerezhetnek a résztvevők 3-4 félév alatt.

Tovább

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Alapképzés elvégzése után lehetőség van szakirányú továbbképzésen való részvételre, melynek keretein belül a hallgatók 2-4 félév alatt bővíthetik már megszerzett tudásukat az érdeklődésüknek megfelelő szakismerettel.

 

Tovább

Tanfolyamok

Tanfolyamok

A Széchenyi István Egyetem tanfolyami lehetőségei között szerepelnek a szakismeret növelő képzések. A tanfolyamok jelentkezési feltételei eltérők lehetnek, ezt az adott képzésnél lehet megismerni pontosan.

A tanfolyamok végén tanúsítványt szereznek a hallgatók (és olyan igazolást, mely a megszerzett tudáselemek leírását tartalmazza).

Egyetemünk által kínált szakismeret növelő tanfolyami képzéseket hamarosan egy jóval összetettebb és színesebb lehetőségeket kínáló „mikrotanúsítvány” rendszer váltja fel.

Tovább

Út a felsőoktatásba

Út a felsőoktatásba

Az út a felsőoktatásba program egy olyan 0. évfolyamos kurzus, melyet azon tehetséges diákok számára ajánlunk, akik gimnáziumokban vagy szakgimnáziumokban tanulnak és különböző képzési ágakkal szeretnének megismerkedni egyetemi tanulmányaik előtt.

Tovább

Tanári (zeneművésztanár) MA

Művészeti Kar - MUK

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

M

N

A

Tanári [2 félév [zeneművész-tanár (*)]]

támogatott

2

M

N

K

Tanári [2 félév [zeneművész-tanár (*)]]

400 000 Ft

2

* fuvolaművész-tanár / gordonkaművész-tanár / hegedűművész-tanár / klarinétművész-tanár / oboaművész-tanár / trombitaművész-tanár / zongoraművész-tanár

Képzési szint – M – mesterképzés; Munkarend – N – nappali; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)

A zeneművésztanár képzésre a klasszikus hangszerművész mesterképzés szak azonos szakirányán legalább egy félévet teljesített hallgatók jelentkezhetnek!


Teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető szakok oklevelei: A zenetanári szakképzettségek szerint meghatározott alapképzési vagy főiskolai szak(ok). A művészeti képzési területen az előadóművészet alapképzési szaknak és a hangszertanár, kamaraművész főiskolai szaknak a zenetanári szakképzettségeknek megfeleltethető specializációi (klasszikus hangszer: zongora, orgona, gitár, hegedű, mélyhegedű, gordonka, gordon, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, tuba, ütőhangszerek és klasszikus ének).

Azon szakok esetében, amelyeknél a jelentkezéshez az előképzettségben szerzett tanulmányok elismertetése (kreditelismerés) szükséges, a megfelelő szakterületen szerzett 110 kredit értékű tanulmányok teljesítése a feltétele az adott tanári szakképzettség megválasztásának. Ennek megfeleltethetőségét az egyetem saját hatáskörben ítéli meg.

Kreditelismerési Kérelem


Felvételi

A zeneművésztanár szakra jelentkezők a felvételi során főtárgy gyakorlati vizsgán, pedagógiai pályaalkalmassági felmérésen – amely írásbeli és szóbeli részből áll – vesznek részt. A szakirányok vizsgakövetelményei a kar honlapján (muk.sze.hu) és a felvi.hu oldalán egyaránt elérhetők. A felvételi vizsgák időpontjairól szintén a kar honlapján tájékozódhatnak a jelentkezők.

A jelentkezéshez csatolandó: a jelentkező szakmai előtanulmányainak írásbeli összefoglalása, valamint a felsőfokú oklevél.

Az ének szakirányra jelentkezőknek gégeszakorvosi véleményt kell a jelentkezéshez csatolniuk.


A szakmáról

Zeneművésztanár szakon a Klasszikus hangszerművész mesterképzés intézményben futó képzéseire épülő szakirányokat kínálja a Művészeti Kar:

fuvolaművész-tanár / gordonkaművész-tanár / hegedűművész-tanár / klarinétművész-tanár / oboaművész-tanár / trombitaművész-tanár / zongoraművész-tanár.


 A képzésről

A képzés célja az iskolai nevelés-oktatás szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszainak évfolyamain (szakgimnáziumban), valamint az alapfokú művészetoktatásban az adott hangszer művészeti szakmai tárgyainak oktatására, az iskola pedagógiai feladatainak ellátására, a pedagógiai kutatási, tervezési és fejlesztési feladatok végzésére képes művésztanárok képzése, továbbá tanulmányaik doktori képzésben való folytatására történő felkészítése.

Zeneművésztanár szakon a hallgatók szakirányuknak megfelelő tanári felkészítésben részesülnek.

A tanári felkészítés elméleti és gyakorlati képzés keretében, a Művészeti Kar és az Apáczai Kar együttműködésében valósul meg. 

A tanári felkészítés célja általános pedagógiai, kommunikációs ismeretek, szakpedagógiai, módszertani és gyakorlati ismeretek, készségek, képességek elsajátítása, elmélyítése, valamint a tanári attitűd megalapozása, fejlesztése.

A zenetanár hallgatók a szakmódszertani képzést, valamint iskolai gyakorlatukat a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Kollégium és AMI-ban, valamint tagintézményében, a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolában teljesítik. 

Az iskolai gyakorlatokon a hallgatók megismerik a munkahely világát (az iskolai életet, a pedagógusokkal, a szülőkkel való kommunikációt), a szaktanár tanórai és tanórán kívüli tevékenységeit, a tanulókkal való egyéni foglalkozást, együttműködést, a tanítási, tanulási, nevelési folyamatokkal összefüggő tanári feladatokat, és alapjártasságokat szereznek ezekkel kapcsolatban.


Elhelyezkedés

Okleveles zeneművésztanárok szakképesítés megszerzésére felkészítő szakgimnáziumokban, alapfokú művészetoktatási intézményekben

  • zongoraművész-tanár szakképzettséggel a zongora, a zongora kötelező, a hangszerismeret, a kamarazene és a korrepetíció;
  • hegedű-, gordonka-, fuvola-, oboa-, klarinét-, trombitaművész-tanár szakképzettséggel a szakképzettségnek megfelelő hangszer, a hangszerismeret, valamint a kamarazene szaktárgyak oktatását láthatják el. 

A nyugat-magyarországi régió erős gazdasági potenciálja lehetővé teszi a szülők számára, hogy gyermekeiket zenei oktatásban is részesíthessék. A zeneiskoláknak folyamatos igényük van végzett hallgatóinkra, az elhelyezkedési arány a térségben közel 100 %-os. Végzett hallgatóinkat találhatjuk szerte az országban, elsősorban a Balatontól északra eső országrész zeneiskoláinak tanári karában.


Kimeneti követelmények

Teljesítendő kimeneti nyelvi követelmény részletek: Szaknyelvi tájékoztató

Vissza