Dokumentumpótlás az E-felvételiben

A július 11-ig tartó ügyintézési időszakban az E-felvételi felületén lehet feltölteni a felvételihez, pontszámításhoz szükséges, de még hiányzó dokumentumokat. Ugyanitt a már benyújtott dokumentummásolatok feldolgozottsági státusza is nyomon követhető.

A február 15. után megszerzett és a felvétel feltételéül szolgáló, a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat igazoló dokumentumok legkésőbb 2018. július 11-ig pótolhatók az E-felvételi Dokumentumokmenüpontjában.

Fontos tudni, hogy a benyújtott dokumentumok feldolgozási folyamaton esnek át, amely néhány napot vesz igénybe – ez a folyamat nyomon követhető a dokumentum státuszán. Ha pedig a feldolgozott dokumentum hatással van a jelentkezői összpontszámra, a változás csak a dokumentum feldolgozását követő napon jelenik meg a pontszámban. Érdemes tehát néhány nappal később visszatérni az E-felvételi felületre, és ellenőrizni a friss feldolgozottsági státuszokat, de ugyanígy türelemmel kell lenni, hogy a feltöltött dokumentumok „hatását" megláthassuk az összpontszámunkban.

Az E-felvételiben a táblázatok körül található útmutatók segítenek a megjelenített információk pontos értelmezésében, így érdemes átnézni az ott szereplő információkat is.

 

Dokumentumpótlás

Az E-felvételiben a beszkennelt iratok a Dokumentumok menüpontban tölthetők fel: a Jelentkezésekhez szükséges dokumentumok táblázatból vagy a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban található Új dokumentum csatolása gombra kattintva. Amennyiben a feltöltés sikeres volt, a fájl megjelenik a jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatában.

Arra is van lehetőség, hogy már meglévő dokumentumhoz töltsünk fel új fájt (pl. középiskolai bizonyítvány még hiányzó oldalait): ilyenkor a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban az adott dokumentumtípus melletti Művelet ikonra kell kattintani. A már benyújtott dokumentum képét annak neve mellett látható ikon segítségével lehet megtekinteni.

Figyelem!

  • Elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, függetlenül a jelentkezési helyek számától. Arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a személyes adatokat.
  • A beszkennelt és feltöltött dokumentumokat nem kell még külön e-mailben vagy fénymásolva postán is beküldeni. Ez csak lelassítja a feldolgozás folyamatát, hiszen kétszer kell velük foglalkozni.

 

Azoknak a jelentkezőknek, akiknek nem áll módjukban az E-felvételiben feltölteni a dokumentumaikat, a postai utat kell választaniuk. Az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190. postacímre lehet a dokumentummásolatokat eljuttatni. Eredeti dokumentumot senki se postázzon (azok bemutatására majd a beiratkozáskor lesz szükség)! Postai benyújtás esetén célszerű a dokumentummásolatra ráírni a felvételi azonosító számot is.

Feldolgozottsági státuszok

A Jelentkezéshez csatolt dokumentumok táblázatban a feltöltött dokumentumok neve mellett látható a státuszuk is.

Továbbítva feldolgozásra: sikeresen feltöltött dokumentumot jelöl, amely így átkerül a központi felvételi nyilvántartásba, ahol megkezdőik a feldolgozása.

Feldolgozás alatt: a dokumentum formai és tartalmi ellenőrzése folyamatban van. Ebben a státuszban megtekintők a már feltöltött fájlok, illetve további fájlokat is fel lehet tölteni az adott dokumentumtípus alá.

Feldolgozva: ellenőriztük, hogy a dokumentum megfelel-e az adott dokumentumtípus formai követelményeinek és a tartalmának megfelelő adatokat rögzítettük a központi felvételi nyilvántartásban.

A sikeres feldolgozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a dokumentum által igazolt eredmények részt vesznek, vagy minden jelentkezési helyén részt vesznek a pontszámításban, hiszen azt a pontszámítási szabályok befolyásolják. Pl. középiskolai bizonyítvány esetében feltétele a tanulmányi pont számításának, hogy az év végi bizonyítvány minden szükséges oldala benyújtásra és feldolgozásra kerüljön.

Szintén ezt a státuszt kapják automatikusan azon dokumentumok is, amelyek benyújtására nem volt szükség, mivel az abban foglalt adatok a közhiteles nyilvántartásokból kerültek megszerzésre. Éppen ezért a dokumentum vizsgálata nem is történt meg.

Elutasítva: a beküldött dokumentumot megvizsgáltuk és az nem felel meg az adott dokumentumtípus formai és/vagy alapvető tartalmi követelményeinek vagy hiányos, ezért nem fogadható el. Látható az elutasítás indoka is (az Elutasítva szóra kattintva az indok bezáródik, újra kattintás esetében ismét látható lesz).

Már csak azért is érdemes időnként ellenőrizni a státuszokat, mert ha egy dokumentum elutasítása javítható ok miatt történt (pl. nem olvasható dokumentum), akkor időben intézkedve az július 11-ig még könnyedén pótolható.

Határidő: július 11.

Dokumentumok pótlására 2018. július 11. éjfélig van lehetőség. A fentebb említett okok miatt nem érdemes azonban az utolsó pillanatokra hagyni a munkát: az utolsó napon-napokban feltöltött dokumentumok feldolgozása már a határidő után történhet csak meg, és ha bármilyen probléma adódna velük, az már nem lesz javítható.

Jó tanácsunk tehát az: amint kézhez kapunk egy-egy fontos és szükséges dokumentumot, ne halogassuk a feltöltését az E-felvételiben!