EYOF 2017 Győr

Győr nyerte el a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát!

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 2015. december 7-én és 8-án ülésezett Rómában, ahol meghozta döntését a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) helyszínéről. Ez pedig városunk lesz!

A magyar delegációt Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke vezette, aki személyes prezentációt tartott az EOC tagjai előtt. Előadásában úgy fogalmazott, „mindamellett, hogy kiemelt figyelmet szentelünk az olimpiai eszme erősítésének, küldetésünknek tekintjük, hogy a jövő példaképei betekintést nyerjenek az értékes magyar kultúrába, megismerjék sporttársaik nemzeti hagyományait és Győr városának sokszínűségét. Ezért mindent megteszünk, hogy a fiatal tehetségek a legjobb körülmények között versenyezhessenek a tisztességes játék, a szolidaritás és a barátság szellemében, és feledhetetlen élményekkel távozhassanak Magyarországról.”

A beszámoló mellett a közel 150 oldalas pályázati anyagot a küldöttség látványos bemutatkozó filmmel erősítette meg, sőt a magyar gasztronómiából is ízelítőt adott az európai döntnököknek. A város és a MOB fáradozása eredményesnek bizonyult, Győr elnyerte a rendezés jogát! Borkai Zsolt és Somogyi Tivadar alpolgármester, valamint Patrick Hickey, az EOC elnöke alá is írta a fogadó város szerződését.

A pályáztatási folyamat egyébként a szándéknyilatkozat benyújtásával indult, majd a magyar kormány is támogatását fejezte ki a projekt mellett, ami 10 milliárd forintos kormánygaranciában ölt testet. Győr a nyáron fogadta az EOC három tagját, akik megismerhették a várost és a rendezés részletit. A nyár végén a részletes pályázati dokumentáció is megérkezett az Európai Olimpiai Bizottsághoz.

A Magyar Olimpiai Bizottság a legfontosabb sportszakmai támogatója a magyarországi EYOF megrendezésének. A pályázattal a MOB az egyik legfontosabb küldetését, az olimpiai eszme népszerűsítését kívánja erősíteni. A szakmai munkát a kilenc EYOF sportág - úszás, atlétika, torna, kerékpár, judo, tenisz, kézilabda, kosárlabda, röplabda - szakszövetségei egyöntetűen támogatják, ezt támogatói nyilatkozatukkal a pályázati dokumentációban is megerősítették.

A helyszínválasztás sem véletlen, Győr Magyarország legsportosabb városa címet nyerte el 2010-ben, számtalan nemzetközi versenynek adhatott már otthont a kisalföldi megyeszékhely, és sportjának jelenére is büszke lehet a város. Az EYOF megrendezésének lehetősége jelentős fejlődést és előrelépést jelent Magyarország és Győr számára, hiszen olyan infrastrukturális fejlesztések valósulhatnak meg városunkban (köztük a versenyuszoda, atlétikapályák, vagy a teniszközpont), amelyek újabb lökést adhatnak Győr sportéletének és utánpótlás nevelésének.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 1991-ben indult útjára, azóta a világ egyik legnagyobb ifjúsági sporteseményévé nőtte ki magát. Az EYOF Európa egyetlen multisport-rendezvénye, amelynek téli és nyári változata is van. Minden második évben rendezik meg 49 ország közel 4.000 sportolójának és akkreditáltjának részvételével. Az érdeklődők száma 30-50 ezer főre tehető.

Fiataljaink minden alkalommal kitűnő eredményeket érnek el, legutóbb Trabzonban például öt arany-, három ezüst és öt bronzérem mellett az összesített éremtáblázaton a hatodik helyet szerezték meg. A legjobb eredményt egyébként a 2003-as párizsi viadalon értük el, akkor 14 arannyal a második helyet szereztük meg a nemzetek között.

Az EYOF külsőségeiben is nagyban hasonlít a felnőtt olimpiához, hiszen itt is megjelenik az ötkarika, fellobban az olimpiai láng, megrendezik a nyitó- és záróceremóniát, a versenyzők pedig az olimpiai faluban kapnak szállást. A rendezvény a sportesemény jellege mellett számos kulturális programot is magával hoz, röviden egy igazi ünnep, egy 49 ország részvételével zajló fesztivál költözik Győrbe 2017 nyarán, amelynek nem csak a sport, de a turizmus területén is hatalmas hozadékai lehetnek városunkra nézve.

Jelentkezz önkéntesnek és találkozzunk Győrben a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK: http://gyor2017.hu/hu_HU/kezdolap