Jogi karok rangsorolva: SZE a harmadik helyen

A Heti Válasz 2016. november 24-i, 47. számában közölt felsőoktatási kiadványban a jogi karok rangsora változást hozott a korábbi évek eredményéhez képest: az ELTE-t megelőzve első helyre került a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar.  

Módszertan

A Heti Válasz idén is elkészítette  a magyarországi egyetemek rangsorát, kilenc szempont alapján, melyek a következők voltak:

 • felvettek száma,
 • felvettek pontátlaga,
 • képzési terület szakjaira első helyen jelentkezők közül bejutottak,
 • középiskolai versenyen helyezést elértek,
 • legalább B2 nyelvvizsgának megfelelő nyelvtudás,
 • tudományos fokozattal rendelkező oktatók a főállású oktatók között,
 • egy oktatóra/tanárra jutó hallgatók száma,
 • havi bruttó jövedelem és felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozók.

Magyarországi jogi karok rangsora 2016-ban

A fenti módszertan alapján az alábbi lista állt össze a jogász osztatlan képzés vonatkozásában:

 1. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar (PPKE-JÁK)
 2. Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE-ÁJK)
 3. Széchenyi István Egyetem, Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar (SZE-DFK)
 4. Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar (DE-ÁJK)
 5. Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (PTE-ÁJK)
 6. Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (SZTE-ÁJK)
 7. Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ME-ÁJK)
 8. Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar (KRE-ÁJK)

Meglepetést okozott, hogy az eddig első helyen álló ELTE visszaszorult, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vette át a helyét.  Bár a mutatók szerint az ELTE jobban teljesített a felvettek pontátlaga, az emelt szintű történelemérettségi, a középiskolai és nyelvvizsgák tekintetében is (ezekben mind az első helyen áll), a többi szempont szerint lényegesen hátrébb végzett. Kiugróan alacsony helyet az oktatói kiválóság területén szerzett (7. hely a tudományos fokozattal rendelkező oktatók a főállású oktatók között, egy oktatóra/tanárra jutó hallgatók száma kategóriában).

A szakra első helyen jelentkezők közül bejutók esetében 5. lett az ELTE, ehhez azonban meg kell jegyezni, hogy az önköltséges ponthatár (384) magas a többi egyeteméhez képest (PPKE 370 ponttal a második, Szeged pedig 280 ponttal az utolsó).

Az egy oktatóra vagy tanárra jutó hallgatók esetében, melynek rangsorában az első az SZE-DFK (9,4 fő), második PPKE (12,3) és hetedik az ELTE (29,8 fő), kiemelendő, hogy az SZE-DFK 60 hallgatót, a Pázmány 351-et, az ELTE pedig 451-et vett fel összesen.

A munkaerőpiaci mutatók területén ugyanakkor a PPKE csak a középmezőnyben van (ötödik 214 507 havi forintos bruttó jövedelemmel) – Itt az élen a KRE-ÁJK végzett (249 745 forint havi bruttó jövedelem), ahol egyébként államilag támogatott képzés nem is indult.

A jogi karokról 2015 őszén az Arsboni is készített egy felsőoktatási körképet, bemutatva mind a nyolc jogi kart egy-egy interjún keresztül.

Frissítés: Pontosítottuk a cikket, az általunk közölt sorrend a osztatlan jogász képzésre vonatkozik. A jogi karok összesített rangsora elérhető a Heti Válasz kiadványában. 

Forrás: http://arsboni.hu/jogi-karok-rangsor/

Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

+36 96 613 610; +36 70 646 3106; +36 70 646 3108

Email: felveteli@sze.hu


Beiratkozási időpontok


 Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!