Jogod van hozzá! - EMBERI JOGOK KÉPEKBEN

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszéke a középiskolások továbbtanulási döntését motiválva és segítve rendezi hagyományos „Jogod van hozzá” programját. Az e tanévi  verseny záró konferenciája 2017. január 30-án, hétfőn 16:30 órakor az Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának „Deák Ferenc” termében volt (9026 Győr, Áldozat u. 12.).

A záró konferencián került sor a Deák Ferenc Alapítvány által a 2016/17-es tanévben meghirdetett ösztöndíj pályázat nyertese - Somogyi Csilla első évfolyamos jogász hallgató – részére az ösztöndíjról szóló oklevél ünnepélyes átadására is. Az ösztöndíjat a hallgató 2 félévre nyerte el.

Negyedik éve rendezik a „Jogod van hozzá! Emberi jogok képekben” versenyt a győri jogi karon.

A Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszéke - a korábbi három évhez hasonlóan - ebben az évben is tanulmányi és alkotóversenyt hirdetett 11. és 12. évfolyamos középiskolás diákok részére. A verseny célja a középiskolás diákok jogtudatának erősítése, kreativitásuk fejlesztése és az emberi jogok megismertetése volt. A verseny egyfordulós, de több eseményt foglalt magában.

A fő kihívás, hogy az ismeretterjesztő előadások után a diákok egyénileg vagy csapatmunkában egy emberi jogot jelenítsenek meg vizuálisan. Ennek módszere szabadon választható: rajz, akvarell, grafika, fotómontázs - kivéve a videót. A pályaműveket a konferencián, rövid prezentáció keretében mutatták be a versenyzők, az értékelést szakértő – neves alkotmányjogászokból és képzőművészekből álló – zsűri végezte. A vetélkedő keretében három rendezvényre került sor: egy bemutatkozó, felkészítő előadás a Jogi Karon, ahol az alapjogokról van szó, s egy részletesebb írásbeli és elektronikus tájékoztatót, felkészülést segítő anyagokat kaptak a csapatok. Ezt követően a Tanszék munkatársai felkeresték a középiskolákat, hogy az emberi jogokról szakmai előadást tartsanak, a további beszélgetések számára témákat javasoljanak. Végül pedig sor került a zárókonferenciára, ahol a versenyző csapatok bemutatták a pályamunkákat, megtörtént az értékelés és a díjkiosztó. A rendezvény szakmai színvonalát az Alkotmányjogi Tanszék vezető oktatói, kutatói biztosították, ennek körében gondoskodtak az alapjogvédelem jelentősebb hazai intézményeinek, a művészeti élet képviselőinek bevonásáról.

A program korábbi eseményeivel, módszertanával kapcsolatban az érdeklődők a világhálón tájékozódhatnak a Facebookon elérhető tartalmak alapján: https://www.facebook.com/jogodvanhozza/. A program együttműködő partnerei voltak többek között az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság.

A zsűri tagsága olyan neves emberekből állt össze, mint Stumpf István alkotmánybíró, a zsűri elnöke; Lévayné Fazekas Judit egyetemi tanár, dékán; Székely László, az alapvető jogok biztosa; Magyar Enikő, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese; Rechnitzer János egyetemi tanár, ismert műgyűjtő. A művek a konferencia részeként, a Kar aulájában kerültek kiállításra.

Kapcsolat

Kérdéseid vannak képzéseinkről?

Több információra van szükséged a felvételi eljárásról?

Várunk egyéni, személyes tájékoztató időpontjainkon:


Nyitvatartás:

Hétfő:  9:00-14:00
Kedd: 9:00-14:00 
Szerda: 9:00-14:00
Csütörtök: 9:00-13:00
Péntek: 8:00-12:00

Ha 5 főnél többen jöttök, kérjük, jelezzétek előre az itt elérhető űrlapon, hogy időpontot tudjunk egyeztetni.

Elérhetőségeink:
Személyesen: SZE-Győr, Új-Tudástér épület: Fsz. - AKIK Iroda => térkép

Beiratkozással kapcsolatban: +36 96 503 407

Telefon: +36 96 613 610

+36 70 646 3106

+36 70 646 3108


Email: felveteli##kukac##sze.hu