Kereskedelem és marketing BSc

Érettségi követelmények: 

kettőt választani az alábbiak közül: gazdasági ismeretek vagy matematika vagy történelem vagy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (informatika ismeretek, kereskedelem ismeretek, közgazdaság ismeretek, turisztika ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek) vagy szakmai előkészítő tárgy (kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek)

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Költségtérítés (félév)

Képzési idő

A

N

A

Kereskedelem és marketing

támogatott

7

A

N

K

Kereskedelem és marketing

210 000 Ft

7

A

L

A

Kereskedelem és marketing

támogatott

7

A

L

K

Kereskedelem és marketing

200 000 Ft

7


A szakmáról

Ezen a szakon alapos gazdasági, üzleti ismeretekkel, kereskedelmi és marketing szaktudással rendelkező gazdasági szakembereket képzünk, akik alkalmasak lesznek a különböző termékek és szolgáltatások kereslet-vezérelt beszerzésére és értékesítésére, kis- és középvállalatok kereskedelmi tevékenységének szervezésére és irányítására. A végzett hallgatók képesek lesznek elemezni a különböző eladási technikák hatásait, vizsgálni a vállalatok piaci kapcsolatait, a termékek, illetve szolgáltatások keresletét. A megszerzett módszertani ismeretek lehetővé teszik, hogy javaslatokat dolgozzanak ki a kis-, közép- és nagyvállalatok piaci tevékenységének javítására. Mindehhez rugalmasságra, megbízhatóságra, jó problémamegoldó képességre és komoly felelősségtudatra van szükség a jelentkező részéről.


A képzésről

A képzés jellege erősen gyakorlatorientált, a szakterület kiemelkedő képviselői oktatják a különböző tárgyakat, a kisalföldi megyeszékhely pedig rendkívül alkalmas terepet kínál mind a tapasztalatszerzésre, mind a későbbi elhelyezkedésre. Az elméleti ismeretek megszerzésén túl hallgatóink rendszeresen közreműködnek gazdasági elemzések, értékelések elkészítésében, emellett folyamatosan lehetőséget biztosítunk szakmai konferenciákon való részvételre.


Elhelyezkedés

A multinacionális vállalatok mellett tanácsadó, piackutató, marketingkommunikációs cégek is várják a fiatalokat. Végzett hallgatóink jellemzően középvezetői szinten, elemzői pozícióban helyezkednek el, egykori diákjaink közül néhányan felsővezetői munkakörben dolgoznak. Akinek erre indíttatása van, önálló vállalkozásba is kezdhet.


Nyelvvizsga

A diploma megszerzésének feltétele egy idegen nyelvből középfokú B2 típusú szakmai nyelvvizsga vagy egy felsőfokú C1 típusú komplex általános nyelvvizsga letétele. (Az EU tagállamainak hivatalos nyelveiből, vagy orosz nyelvből - kérelemre más állam hivatalos nyelvéből is engedélyezheti a TAB.)