Kölni Regatta Bajnokság és VI. Magyar Mapei Betonkenu Kupa

A SZEnavis Betonkenu csapat fontosnak tartja, hogy számos versenyen képviselje egyetemünket és megtalálja azokat az alkalmakat, lehetőségeket, mely versenyeken megláthatjuk más csapatok esetleg más országok hozzáállását, nagymértékű munkáját.

Betonkenu-Regatta ’17 (Köln)

Idén merész elhatározásra jutott a csapat: elindultak a kölni Regatta Bajnokságon, ahol számos külföldi ország mutatta be betonkenuját, munkáikat és alkotásait. A versenyt magát kétévente rendezik meg, általában az előző győztes otthonában, ami idén Kölnben volt.

Idén a kenu kivitelezéséhez egy újfajta, a szobrászati művészetben többször alkalmazott technológiát választott a csapat. A megfelelő receptúra kikísérletezése után 3D szkenner segítségével metszeteket vettek fel egy kenutestről, melyeket M=1:1 léptékben papírlapra kinyomtatva OSB lapokra felvázolva kivágtak. Ezek után az elemeket menetes szárral rögzítették egymáshoz, majd arra 5 cm széles zsalucsíkkal építették meg a kenu zsaluját, majd ebbe a zsaluba tapasztva építették meg a kenut, figyelembe véve a méretbeli előírásokat.

A kötési/szilárdulási időt kivárva kivették a kenut a zsalujából és levitték az Aranypart mellé azonnal kipróbálni azt, mely megfelelt minden elvárásnak. A kenu 72 kg volt és átlagban 5 mm kenuhéj vastagságú.

Az első és másodfordulón elsőként futott célba a csapat, ami hatalmas öröm volt mindenki számára, azonban összesítve 11. helyezést értek el a 72 csapatból, mely valóban nagy eredmény a csapat és az egyetem számára.


A kiemelkedő helyezés mellett rengeteg tapasztalattal gazdagodtak, készülve a magyar versenyükre.

 

VI. Magyar Mapei Betonkenu Kupa 2017 

A Magyar Mapei Betonkenu Kupán való részvétele a SZEnavis csapatnak már-már hagyomány, melyet immáron hatodik alkalommal rendeztek meg. Számos csapat jelent meg a versenyen, hogy összemérje tudását és erejét a többi résztvevővel.

A verseny legelején sorra bemutatkoztak a csapatok az előre elkészített bemutatkozó videókkal, mely során a zsűri pontozása már el is kezdődött, mivel a videónak nem csak az hajó építésének folyamatát, hanem annak receptúráját, felhasznált anyagait és technológiáját is tartalmaznia kellett a hajó designja mellett. Ebben a kategóriában azonnal remekelt a csapat.

A másnapi programoknak a Lágymányosi-öböl szolgált helyszínül. Miután minden csapat elfoglalta a helyét megkezdődött a hivatalos verseny a résztvevők felvonulásával. Idén a betonkenu és a betonhíd mellett harci öltözetet is kellett készíteniük a csapatoknak - mellvért, kard, sisak, lándzsa - amelyben ismét kitűnt a csapat, hiszen valóban ötletes alkotásokban vonulhattak fel a zsűri előtt.

Majd ezután elkezdődtek a versenyek. Először a betonkenu férfi és női futama, ahol szintén igyekeztek jól helytállni.

A versenyekkel párhuzamosan a zsűri folyamatosan pontozta a csapatok munkáit, eredményeit különböző kategóriák szerint. A zsűri nagyon érdekesnek tartotta az idei technológiát, amely nem csak a kölni versenyen, hanem az idei magyar kupán is biztató tapasztalatokkal szolgált a csapat számára.

Több különböző kategóriájú díjat is kiosztottak, mely után összesített pontok alapján a SZEnavis csapat 3. helyezést ért el, a második Debreceni Egyetem csapata és az első Pécsi Tudományegyetem csapata után.