Közhiteles adatok: érettségi

Egyes érettségi bizonyítványok vagy tanúsítványok másolatait sem kellett feltölteni jelentkezéskor az E-felvételibe – csakúgy, mint némely nyelvvizsga-bizonyítványokat (amelyről korábbi cikkünkben már írtunk). Ezúttal a közhiteles nyilvántartásokból érkező érettségi adatokkal kapcsolatos tudnivalókat szedtük össze.

A felvételi eljárásban nem kell feltölteni az E-felvételibe

  • a 2003. január 1. után szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok, valamint
  • a 2006. január 1. után kibocsátott érettségi bizonyítványok, tanúsítványok másolatait.


Ezen adatok hitelességét a megfelelő nyilvántartásból ellenőrzik, vagy onnan kerülnek be a felvételi adatbázisba. Az e-ügyintézés keretében folyamatosan nyomon követhetők az átvett adatok, a Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontban. Amennyiben a jelentkező eltérést tapasztal, azt a dokumentum feltöltésével tudja jelezni.

Tehát azoknak a jelentkezőknek, akik 2006. január 1. után érettségiztek, nem kell feltölteniük a bizonyítvány, vagy tanúsítvány(ok) másolatát az E-felvételiben, hanem az ő érettségi eredményeiket az Oktatási Hivatal a köznevelés információs rendszeréből automatikusan átveszi és azok bekerülnek a felvételi nyilvántartásba.

Nemcsak az eredmények, hanem a bizonyítványban szereplő egyéb információk, pl. a záradékok is átkerülnek a felvételi adatbázisba. Ez utóbbi különösen azoknak lehet fontos, akik idegen nyelvből tettek emelt szintű érettségi vizsgát. Az ő érettségi bizonyítványuk vagy tanúsítványuk megfelelő eredmény elérése esetén ugyanis nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű dokumentumnak minősül – azaz járhat érte többletpont az eljárásban. Természetesen ezek a záradékok is megnézhetők az E-felvételiben.

Amennyiben a jelentkező eltérést tapasztal az E-felvételiben megjelent és a bizonyítványában/tanúsítványában szereplő eredmények között, akkor ezt szintén az E-felvételiben jelezheti: a táblázat alatti „Adat-felülvizsgálati kérelem" gombra kattintva. Figyelem! Ez a funkció csak erre – azaz az eltérő eredmények jelzésére – szolgál! (Például ha valaki nem ért egyet az érettségi értékelésével, akkor azt nem itt kell jeleznie, ahogy azt sem, ha idei érettségizőként még nem látja az eredményeit.)

Fontos megjegyezni, hogy a 2018-ban érettségizők eredményei nem jelennek meg rögtön az E-felvételiben a bizonyítvány vagy tanúsítvány átvétele után. Ők legyenek türelemmel, ilyenkor a vizsgáztató intézmények egyes adminisztrációs és hitelesítési feladatai miatt szükség van némi átfutási időre, de aggodalomra semmi ok, ezek az eredmények is megérkeznek, semmiképp nem kell feltölteniük a bizonyítványt vagy a tanúsítvány(oka)t (ez ugyanis nem gyorsítja meg a folyamatot, épp ellenkezőleg).