Ma este ponthatárok

Ma este 20 óra után hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárait, amelyek először a Felvin lesznek böngészhetők, de ezzel egy időben elérhetővé válnak okostelefonon, az Én felvim applikációban is. Ahogy eddig is, a ponthatárokat többek közt a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg.

Ponthatárok a Felvin és mobilon

Idén is elsőként a Felvin lesznek elérhetők – 2017. július 26-án, este 20 órától – a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Ezzel egy időben publikáljuk a ponthatárok az okostelefonon használható applikációk segítségével is. Utóbbi alkalmazások a hivatalos kihirdetést követően frissülnek, tehát aki korábban töltötte le az applikációt, frissítenie kell azt. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este SMS-értesítést is kapnak az eredményekről.

Pont Ott Parti

Idén sem marad el a Pont Ott Parti, az Oktatási Hivatal és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) hivatalos ponthatárváró rendezvénye, amelynek a felvételizők első kézből, ugyanakkor közösségi élményként részesüljenek a felvételi eredményükről. A rendezvényen a felsőoktatási intézmények bemutatkozó standjai mellett a nagyszínpadon koncertek, stand-up előadás és fitneszprogram várja a fiatalok, a Felvi fórum pódiumbeszélgetéseinek és előadásainak témái pedig a hallgatói élet különböző területeit érintik.

A besorolási döntés az E-felvételiben

A besorolási döntés – amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben – legkésőbb 2017. augusztus 5-től az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amelyről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap. A sikerrel felvételizőket az egyetem vagy a főiskola levélben is értesíti. Ezek az értesítések tartalmazzák többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkat.

Minden jelentkező egyetlen képzésre kerülhet csak be, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 26-án este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. Amennyiben egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a pontszáma, a jelentkezőt ebben az eljárásban nem vehetik fel felsőoktatási intézménybe. A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi során jelentkezhetnek újra, amelynek meghirdetéséről a ponthatárok megállapítása után születik döntés.

Hogyan születnek a ponthatárok?

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, egy informatikai algoritmussal határozzák meg. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen minél nagyobb pontszámmal jelentkeznek első helyen egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.

 

Forrás: felvi.hu