OKJ - Többletpontok szakképesítésért

Szakképesítésért képzési területenként 32 többletpont adható, és a jogosultságot a megfelelő dokumentumok benyújtásával július 12-ig a felvételizőnek kell igazolnia. Több feltételtől is függ, hogy megkaphatjuk-e többletpont az adott szakképesítésért.

Legfeljebb egy, 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért - szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén - 32 többletpont adható, de az alábbi két feltételnek teljesülnie kell:

 • az általunk választott képzés szakiránynak megfelelő továbbtanulásnak számít (ezt a Felvételi tájékoztató 6. sz. táblázatában tudjuk ellenőrizni), és
 • az adott képzési terület egyetemei-főiskolái úgy határoztak, hogy az adott szakképesítésért megadják a többletpontot (ez pedig az 1. számú táblázatban található meg).

 

Vagyis ne essünk a hibába, hogy egy nagyon hasonló OKJ-s képzésnév alapján máris számítunk a többletpontra (keressük ki a 6. sz. táblázatból!), mint ahogy azt is tartsuk szem előtt, hogy ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne is, szerepelnie kell az 1. számú táblázatban is az adott képzési területnél! (Államtudományi képzési területen például nem jár többletpont semmilyen OKJ-szakképesítésért.)

Felsőfokú vagy emelt szintű szakképesítésnek minősülnek a képesítő bizonyítványokban szereplő következő szakképesítések:

 • a 8 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az 54-es, 55-ös számmal kezdődőek,
 • a 15 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az alábbiak:
  • 54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 00,
  • 54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 54 vagy 55,
  • nem 54, 55-ös számmal kezdődnek, DE a 12-13. szám: 54 vagy 55,
 • a 2012-es OKJ-től a 7 számjegyű szakképesítések közül az 54-es és 55-ös számmal kezdődőek.

 

Agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, művészetközvetítés, orvos- és egészségtudomány képzési terület csak egészségtudományi képzési ága, pedagógusképzés, sporttudomány, társadalomtudomány, természettudomány képzési területekhez tartozó alapképzési szakon, osztatlan mesterképzési szakon adhatók többletpontok szakképesítés alapján.

A szakképesítést igazoló dokumentumok tartalmi és formai követelményeiről a Felvételi tájékoztató A többletpontokat igazoló dokumentumok c. részében olvashatók információk.

 

Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

+36 96 613 610; +36 70 646 3106; +36 70 646 3108

Email: felveteli@sze.hu


Beiratkozási időpontok


 Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!