Szenergy Team


A SZEnergy Team hallgatókból és oktatókból álló öntevékeny formában működő lelkes csoport, akik alternatív meghajtású járművek kutatásával, fejlesztésével, építésével és versenyeztetésével foglalkoznak. A csapatot 2005-ben a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék alternatív energiaforrásokat kutató törekvései hívták életre. 2011-től működésüket egyesületként folytatják tovább, Alternatív Közlekedést Fejlesztő Hallgatói Közhasznú Egyesület néven. 2012-től kezdődően tevékenységüket felkarolta a Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutató Központ és ettől kezdve az ottani kutatókkal is együttműködve fejlesztik járműveiket.

A SZenergy Team célja az alternatív energiaforrások használata, a környezetbarát felhasználási módok népszerűsítése, fejlesztése, ezért a csapat által megalkotott járművek újító szellemben, egyedi technológiával, innovatív megoldásokkal és komoly versenyszabályzat figyelembe vételével készülnek. 

Az évek során 7 db saját járművük készült el, melyet az egyesület hallgatói tagjai fejlesztettek az oktatói mentor tagok segítségével, valamint 2 további jármű fejlesztésében vettek részt a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutató Központjával közösen.

Minden évben számos hazai és külföldi versenyre készül fel a csapat, egy új autó építésével, vagy már egy kész jármű továbbfejlesztett változatával. A Shell Eco-marathon versenysorozaton már 2008 óta vesz részt a csapat, amely a világ egyik legismertebb energiatakarékossági versenye. Ezen a versenyen a csapatnak saját kategóriájában már több dobogós helyezést sikerült szereznie. Elért eredményeik közül még nagy megtiszteltetés számukra, hogy 2014-ben a Kisalföld Presztízs Díj pályázaton megkapták az Innovációs díjat.

  • 2008. Shell Eco-Marathon Europe, Nogaro I. helyezés
  • 2010. Shell Eco-Marathon Europe, Lausitz I. helyezés
  • 2012. Shell Eco-Marathon Europe, Rotterdam II. helyezés
  • 2014. IV. Murcia Solar Race, Murcia I. helyezés
  • 2015. Shell Eco-Marathon Europe, Rotterdam, III. helyezés
  • 2016. Shell Eco-Marathon Europe, London, III. helyezés

Ezen kívül a csapat fontosnak tartja a hallgatók motiválását, az utánpótlás nevelést és tehetséggondozást. A csapattagok szakmai segítséget kaphatnak felsőbb éves, vagy már oktató – kutató mentoroktól, ami által szakmai tudást és tapasztalatot szerezhetnek egyetemi tanulmányiak megszerzése mellett, vagy akár egyetemi projektekben is részt vehetnek.

Elérhetőségeink:

Web: www.szenergy.hu

Facebook: https://www.facebook.com/szenergyteamhungary

E-mail: szenergyteamhun##kukac##gmail.com

            info##kukac##szenergy.hu