SZEngine

2008-ban a győri Széchenyi István Egyetemen öt mérnök hallgató gondolt egy merészet. Arra jutottak, hogy a diákok képesek versenymotor-építő csapatot alapítani, s minőségi erőforrásokat megálmodni a campus falain belül. Ebben segítséget nyújtott az Audi Hungaria Belső Égésű Motorok tanszék, valamint az Audi Hungaria motorfejlesztési részleg és közös erővel létrehozták a SZEngine Motorfejlesztő csapatot.

Csapatunk a világon teljesen egyedülállóan egy versenymotort tervez, gyárt, illetve fejleszt, a Formula Student versenysorozatban szereplő csapatok számára. A Formula Student egy különleges és egyedi verseny. A felsőoktatásban tanuló mérnökhallgatók feladata egy együléses versenyautó tervezése és megépítése, mellyel a versenypályán kell bizonyítaniuk rátermettségüket. A csapatok a kereskedelmi forgalomból kell, hogy beszerezzék motorjaikat, melyek csak komoly átalakítások után lesznek alkalmasak a versenyzésre.

Ezzel szemben a mi csapatunk egy speciális, innovatív, kimondottan a versenysorozat szigorú szabályaihoz optimalizált motort fejleszt. Ezért a SZEngine egyedi módon kapcsolódik a sorozathoz.

A csapat életének első nagy mérföldköve a 2012-es novemberi motor bemutató volt, amire összeszereltük az első generációs saját fejlesztésű, egyedi, egyhengeres motorunkat. Ez után megkezdődött a motor tesztelése és ezzel egy időben a második generációs motor tervezése. Később sikerült eggyel magasabb fokozatba lépnünk, így az EVO 2-es motort 2013 novemberében mutattuk be a nagy közönség számára.

A harmadik generációs motorunkat már kevesebb, mint fél év alatt sikerült megterveznünk. Az EVO 3 motorbemutatója 2014 decemberében került megrendezésre. A korábbi évekhez képest ez másképp zajlott le. Hiszen elértünk arra a szintre, hogy új fejlesztésű motorunk tesztautónkban gurult a vendégek elé, ezzel hatalmas meglepetést okozva.

Majd 2015 júniusában már az EVO 4 tervbemutató is megrendezésre került, ezt követte a motor bemutató novemberben. Az EVO4 motorral sikeresen létrejött a „Győri autó- győri motor” projekt, mivel a 2016-os versenyszezonban a szintén győri Arrabona Racing Teamet támogatva az EVO4 motorral szép eredményeket ért el a csapat.

2016-ban megtervezésre került az EVO5, amely az EVO4 továbbfejlesztése lett, és a 2017-es versenyszezonban fog szerepelni.

Célunk a világ első és egyedülálló Formula Student motorbeszállítójává válni és eközben olyan mérnök, illetve gazdasági és jogi hallgatók gyakorlatorientált képzését biztosítani, melynek tudásával a munka világában hatalmas előnyre tesznek szert.

Ha felkeltettük az érdeklődésed, keress minket az alábbi elérhetőségeken:

web: www.szengine.hu

facebook: https://www.facebook.com/szeformulastudent

e-mail: info##kukac##szengine.hu