Vidékfejlesztési agrármérnöki BSc

Érettségi követelmények

biológia v. fizika v. földrajz v. informatika v. kémia v. matematika v. természettudomány v. egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (élelmiszeripar ismeretek, élelmiszeripari ismeretek, építőipar ismeretek, erdészet és vadgazdálkodás ismeretek, erdészeti és vadgazdálkodási ismeretek, faipar ismeretek, faipari ismeretek, földmérés ismeretek, földmérési ismeretek, gépészet ismeretek, informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, kertészet és parképítés ismeretek, kertészeti és parképítési ismeretek, környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek, környezetvédelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, közlekedés ismeretek, közlekedésépítő ismeretek, mezőgazdaság ismeretek, mezőgazdasági gépész ismeretek, mezőgazdasági ismeretek, vegyész ismeretek, vegyipar ismeretek, vegyipari ismeretek, villamosipar és elektronika ismeretek, vízügyi ismeretek) v. egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy (autó- és repülőgép- szerelési ismeretek, automatikai és elektronikai ismeretek, élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek, gépgyártás-technológiai ismeretek, hajózási technikai ismeretek, közlekedésautomatikai ismeretek, közúti és légi közlekedési, szállítmányozási és lo, magas- és mélyépítési ismeretek, mechatronikai ismeretek, mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeret, postaforgalmi ismeretek, út-, vasút- és hídépítési ismeretek, vasútgépészeti ismeretek, vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási és logisz.) v. egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb, szlovák) v. egy szakmai előkészítő vizsgatárgy (elektronikai alapismeretek, élelmiszer-ipari alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, faipari alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel), közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika), mezőgazdasági alapismeretek, vegyipari alapismeretek)

A jelentkezés feltételeként bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból egyet emelt szinten kell teljesíteni.

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

A

N

A

Vidékfejlesztési agrármérnöki

támogatott

7

A

N

K

Vidékfejlesztési agrármérnöki

300 000 Ft

7

A

L

A

Vidékfejlesztési agrármérnöki

támogatott

7

A

L

K

Vidékfejlesztési agrármérnöki

300 000 Ft

7


A szakmáról

A szakon végzettek alkalmasak arra, hogy megfelelő vidékfejlesztési ismeretek birtokában irányító feladatokat végezzenek el.

Az elsajáítandó tananyag ismerete kiterjed a mezőgazdaságot érintő pénzügyi, szakmai területekre, továbbá megismerkednek a tanulmányaik során a mezőgazdaság alapvető szerkezetével, így a növény és állattenyésztési ismeretekkel. Az elhelyezkedési lehetőségük széleskörű, az itt végzettek nagy száma helyezkedik el a banki szférába, önkormányzatoknál, pályázatíró irodáknál és egyéb végzettségüknek megfelelő szakterületen.


A képzésről

Az agrártudományi, ökonómiai, menedzsment, környezetvédelmi, térségi ismereteik, valamint a szakigazgatás és az agrárgazdaság ismeretében végzett hallgatóink képesek a vidékfejlesztés európai uniós normák szerinti értelmezésére, vidékfejlesztési programok tervezésére, lebonyolítására a munkaerő- piaci elvárásoknak megfelelően.


Továbbtanulás

Egyetemünkön az alapképzés sikeres elvégzését követően az alábbi mesterszakokon folytathatóak a tanulmányok: Vidékfejlesztési agrármérnöki MSc


Elhelyezkedés

A vidékfejlesztési agrármérnök elsősorban mezőgazdasági, élelmiszeripari gazdálkodást folytató társaságok gazdaságirányításának, döntéselőkészítésének, pénzügyi tevékenységének aktív szereplője lehet. Szerteágazó, elsősorban pénzügyi ismereteinek köszönhetően szívesen alkalmazott munkatárs a mezőgazdasági hitelezést folytató pénzintézetek körében. Az EU mezőgazdaság és vidékfejlesztési politikájának jó ismerője. Kiváló elhelyezkedési lehetőséggel élhetnek különböző országos, regionális, megyei hivatalokban, helyi önkormányzatoknál, valamint a szaktanácsadásban. Ugyancsak komoly lehetőség az egyre szaporodó pályázati tanácsadó cégeknél történő elhelyezkedés.


Nyelvvizsga

Kimeneti nyelvek a tanulmányaikat 2019/20/1-ben, vagy azt követően megkezdett hallgatók számára (SZE-TVSz 11. sz. melléklet (1)).

Egy idegen nyelvből középfokú (B2) komplex nyelvvizsga, mely a 18/2016 (VII.5.), ill. a 8/2013 (I.30.) EMMI rendeletben (KKK) meghatározott.