Kutatók éjszakája

Kutatók éjszakája a Széchenyi István Egyetemen

2023. szeptember 29.

 

Az idei évben újra várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt a 2023. szeptember 29-án, két városban megtartásra kerülő Kutatók éjszakája eseményen. A korábbi évekhez hasonlóan a győri campus mellett a mosonmagyaróvári campuson is várják kollégáink a tudomány iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

A rendezvényen kép- és videófelvétel készül!

 Adatkezelési tájékoztató

Részletes programok Győrben
(9026 Győr, Egyetem tér 1.)

Kiskutatók Akadályversenye

A Kiskutatók Akadályversenye állomáspontos vetélkedő, ahol a csapatok bejárhatják a Campust, a laborokat, egyetemi előadókat, valamint a könyvtárat és játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a különböző tudományterületek érdekességeivel. Az idei évben is két turnusban vehetnek részt a csapatok az akadályversenyen.
Regisztrációs link: A jelentkezés lezárult!
Regisztráció határideje: 2023. szeptember 22. 17:00
Időpont: 13:00-19:00
Helyszín: 9026 Győr, Egyetem tér 1.

Előadások

Időpont Előadás címe Előadó Terem Rövid leírás az előadásról
16:00-17:00 Beton építőanyag avagy életstílus Cseh Máté SZEnavis labor K0/M014, Multifunkciós épület A Betonkenu csapat bemutatása, Beton mint építőanyag bemutatása.
16:00-17:00 Doktor Autó, avagy merre tart a járműdiagnosztika Prof. Dr. Lakatos István B1 A járműdiagnosztika fejlődési irányait mutatja be, néhány érdekes példán keresztül. (Diagnosztika=megbontás nélküli, műszeres állapotvizsgálat)
16:00-17:00 Önvezető járművek és mobil robotok Dr. Horváth Ernő, Krecht Rudolf L4/3 laboratórium Az előadás áttekintéssel indul az önvezető járművek és mobil robotok területét bejárva, majd ezeket a megoldásokat működés közben is megtekinthetik a résztvevők. 
17:00 - 18:00 Rémségek kicsiny boltja' Evolúció és teremtésvédelem. Dr. Szabó Péter C203 Meghaladta-e az evolúció gondolatát a modern tudomány? A tudománytörténet alapvető ismereteket kíván nyújtani a középiskolás korosztálynak a természettudományok történetére vonatkozóan. 
17:00-18:00 Önvezető járművek és mobil robotok Dr. Horváth Ernő, Krecht Rudolf L4/3 laboratórium Az előadás áttekintéssel indul az önvezető járművek és mobil robotok területét bejárva, majd ezeket a megoldásokat működés közben is megtekinthetik a résztvevők. 
17:00-18:00 A táplálkozástól a horgászturizmusig Ivancsóné Dr. Horváth Zsuzsa B1 Egy speciális, Magyarország természeti erőforrásaira épülő tevékenység átalakulása. Rövid történeti áttekintés - érdekességek a múltból, jelenből.
17:00-18:00 Nyugati típusú ételek negatív hatása az egészségünkre. Horváth Krisztina B2 Segítünk hogy egészségesebb életmódot folytass, tele energiával. Megmutatjuk számodra mit is jelent/milyen veszélyeket hordoz a túlzott mennyiségű nyugatias típusú táplálkozás.
17:00 - 18:00 Arrabona Racing Team Hege Kristóf K0/M027 (Arrabona Racing Team labor) A diákokat bevezetjük a Formula Student világába, ahol már huszonévesen professzionális motosport környezetben tehetik próbára a tudásvágyukat. Csapatunk működéséről és egy formula versenyautó mászaki felépítéséről tanulhatnak.
17:00-18:00 Műanyagok 3D nyomtatása Dr. Lendvai László L2/5 A program keretében a látogatók megismerkedhetnek a műanyagok 3D nyomtatásának technikájával, lehetőségeivel/korlátaival és jövőjével. Maximum 15 fő, részvétel érkezési sorrendben.
18:00-19:00 Önvezető járművek és mobil robotok Dr. Horváth Ernő, Krecht Rudolf L4/3 laboratórium Az előadás áttekintéssel indul az önvezető járművek és mobil robotok területét bejárva, majd ezeket a megoldásokat működés közben is megtekinthetik a résztvevők. 
18:00-19:00 Műanyagok 3D nyomtatása Dr. Lendvai László L2/5 A program keretében a látogatók megismerkedhetnek a műanyagok 3D nyomtatásának technikájával, lehetőségeivel/korlátaival és jövőjével. Maximum 15 fő, részvétel érkezési sorrendben.
18:00-19:00 Egy elfeledett gyár? Győr első gépgyárának tárgyi és szellemi hagyatéka Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, Dr. Varga Balázs A3 Ismered Győr híres gyárait? Hallottál már a győri Stádel Gépgyárról? Képekkel színesített előadásunkból megismerheted Győr első gépgyárának történetét. Megtudhatod, hogy eddig mely tanulmányok születtek a több generáción keresztül is fentmaradt híres cégről és tulajdonosainak élettörténetéről. Láthatod, hogy a levéltárban, a múzeumban és a családi irattárakban milyen  dokumentumok, tárgyi emlékek (családi fotók, emléklapok, találmányok, gépek, emléktáblák) maradtak meg, a győri sajtó mennyit foglalkozott ezzel a családi vállalkozással. Meglepetés vendégekekel is találkozhatsz, beszélgetünk a gyáralapító Stádel Károly leszármazottjaival, családtagjaival. Az előadás kiegészül a  gyárhoz kötődő helyszínek megtekintésével is.
18:00-19:00 24/7 nyitva az elefántcsonttorony' - Stratégiai partnerségben a mosonmagyaróvári Flexum Thermal&Spa fürdőkomplexummal - Élet ihlette projektfeladatok a Széchényi Egyetem hallgatóinak Dr. Printz-Markó Erzsébet - Vizsy Ferenc - Dr. Keller Veronika A2 Az aktuális piaci igényeket felvázolva a mosonmagyaróvári fürdőkomplexum projekttémákat ajánlott SZE Kautz Karán „Idegenforgalmi rendezvények szervezése” és „Marketingkommunikáció I.” tantárgyakhoz. Az előadás ismerteti az eredményeket, tapasztalatokat.
18:00-19:00 Hogyan beszéljünk egy űrhajóssal? Németh Péter Ernő A1 A közelgő magyar űrutazás kapcsán arra a kérdésre keressük a választ, hogy miként teremthetünk kapcsolatot az asztronautákkal? A rádióamatőrök mint technikai sportág képviselői számára több lehetőség is kínálkozik melyekről előadónk ad betekintést.
18:00-19:00 Beton építőanyag avagy életstílus Cseh Máté SZEnavis labor K0/M014, Multifunkciós épület A Betonkenu csapat bemutatása, Beton mint építőanyag bemutatása.
18:00-19:00 Az internet függőség járványszerű fejlődése Kovácsné dr. Tóth Ágnes B2 Napjainkban megjelent az élmények fogyasztásának vagy túlfogyasztásának tendenciája. Az internet megjelenésével a virtuális valóságban töltött idő felerősíti ezt a jelenséget. 
18:00-19:00 Adalékok az Oppenheimer filmhez Barla Ferenc C1 Az Oppenheimer film a fizikusi és a fizikatörténeti szempontból.
18:00-19:00 Nádorváros, és a kórházak története, a Petz család nyomában Nagy Róbert B3 Az egészségtudományi karnak helyet adó épület közelében korábban több kórház is működött, itt volt Győr város járványkórháza, itt épült fel a Zrínyi utcai kórház és a mai modern kórház is. Nádorváros története szorosan összefonódott az egészségüggyel.
18:00-19:00 „De miért van szarva az ördögnek??” – Egy csapongó előadás sok-sok érdekességgel a betegmegfigyelés tárgyköréből.. Kiss-Surányi Balázs B1 Érdekességek betegségek megjelenési formáiról.
19:00-20:00 Műanyagok 3D nyomtatása Dr. Lendvai László L2/5 A program keretében a látogatók megismerkedhetnek a műanyagok 3D nyomtatásának technikájával, lehetőségeivel/korlátaival és jövőjével. Maximum 15 fő, részvétel érkezési sorrendben.
19:00-20:00 Nádorváros, és a kórházak története, a Petz család nyomában Nagy Róbert B3 Az egészségtudományi karnak helyet adó épület közelében korábban több kórház is működött, itt volt Győr város járványkórháza, itt épült fel a Zrínyi utcai kórház és a mai modern kórház is. Nádorváros története szorosan összefonódott az egészségüggyel.
20:00-21:00 Honnan tudjuk, hogy a Föld gömb gömb alakú? És miért hiszik egyesek, hogy lapos? Dr. Horváth András C1

- Ókori elképzelések, mérések;
- Középkori elméletek a Föld alakjáról és mozgásáról;
- Elterjedt tévedések cáfolata;
- Saját megfigyelések a Föld görbületéről; 
- A laposföld-hívő mozgalom háttere

20:00-21:00 „De miért van szarva az ördögnek??” – Egy csapongó előadás sok-sok érdekességgel a betegmegfigyelés tárgyköréből.. Kiss-Surányi Balázs B1 Érdekességek betegségek megjelenési formáiról.
22:00 - 23:00 „De miért van szarva az ördögnek??” – Egy csapongó előadás sok-sok érdekességgel a betegmegfigyelés tárgyköréből.. Kiss-Surányi Balázs B1 Érdekességek betegségek megjelenési formáiról.

Laborlátogatások

Labor neve Labor helyszíne Nyitva tartás Rövid leírás a laborról Regisztrációs link
Űrtávközlési labor D800  16:00 - 18:00 A SZESAT szakkollégium minden rádiótávközlés iránt érdeklődőt szeretettel vár. Az érdeklődők megismerkedhetnek a űrtávközlés eszközeivel, gyakorlati megvalósításával és a szakkollégium hallgatói által fejlesztett és épített műholdlapkával. -
SZEnavis  K0/M014, Multifunkciós épület 16:00 - 20:00 Betonkenu építés bemutatása, az alapanyagoktól a kész hajóig. -
Járműdiagnosztika Laboratórium L2-11 18:00 - 20:00 A laboron kívül a Szenergy team és JKK is bemutatásra kerül -
Alkalmazott Mechanika Laboratórium L2/3 19:00 - 21:00 Az életünket körül veszi a mechanika, itt megtudhatja, hogy mennyire. -
Esport terem K0-M012/M013 16:00 - 22:00 Esport termek bemutatása: Streamer sarok, VR, PC, Konzol, Autó szimulátor  
MI Labor L1/118 19:00 - 22:00

Járművezetői szokások, figyelem és kognitív terhelés vizsgálata vezetési szimulációval kutatásfejlesztési projekt keretében Unity és C#-al készült vezetési szimulátor kerül bemutatásra.

-

Kiegészítő programok

Program neve Helyszíne Időpont Rövid leírás a programról Szükséges előzetes regisztráció? Regisztrációs link
Körforgásos gazdálkodás - interaktív kiállítása SZE- Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar, 9022 Győr Liszt Ferenc utca 42. 8:30 - 12:00 Körforgásos gazdaság interaktív kiállítás: az Apáczai Kar Neveléstudományi és Pszichológia Tanszékének és a Szakmódszertani Tanszékének közös délelőtti interaktív kiállítása, amelyet a tanító szak harmadéves hallgatóival közösen valósítunk meg. Igen  
RESZETT Lego robotok és a körforgásos gazdaság SZE Apáczai Kar Lego Élménypedagógia terem (9022 Győr, Liszt F. u. 42. II. em) 8:00 - 13:00 A Büchl Hungária által támogatott Lego programfejlesztés során kidolgozott 4 foglalkozás kipróbálására várunk érdeklődő osztályokat. 1-1 foglalkozás időtartama 120 perc Igen  
Könyvtári Körséta - Library Tour Egyetemi Könyvtár és Levéltár IS épület 15:00 - 15:30 Megismerhetik nyugat-dunántúl legmodernebb 4 szintes könyvtár tereit és szolgáltatásit egy rövid körsétán. Nem -
Könyvtári Körséta - Library Tour Egyetemi Könyvtár és Levéltár IS épület 17:00 - 17:30 Megismerhetik nyugat-dunántúl legmodernebb 4 szintes könyvtár tereit és szolgáltatásit egy rövid körsétán. Nem -
Könyvtári Körséta - Library Tour Egyetemi Könyvtár és Levéltár IS épület 19:00 - 19:30 Megismerhetik nyugat-dunántúl legmodernebb 4 szintes könyvtár tereit és szolgáltatásit egy rövid körsétán. Nem -
Library Labyrinth - Szabadulószoba Egyetemi Könyvtár és Levéltár IS épület 17:00 - 18:00 19. századi merényletek, nyomozás és kaland a könyvtárban. A játék 14 éven felülieknek ajánlott. A feladatok teljesítésére 60 perc áll rendelkezésre. Igen Előzetes regisztráció szükséges a szabaduloszoba@sze.hu e-mail címen.
Library Labyrinth - Szabadulószoba Egyetemi Könyvtár és Levéltár IS épület 19:00 - 20:00 19. századi merényletek, nyomozás és kaland a könyvtárban. A játék 14 éven felülieknek ajánlott. A feladatok teljesítésére 60 perc áll rendelkezésre. Igen Előzetes regisztráció szükséges a szabaduloszoba@sze.hu e-mail címen.
Library Labyrinth - Szabadulószoba Egyetemi Könyvtár és Levéltár IS épület 21:00 - 22:00 19. századi merényletek, nyomozás és kaland a könyvtárban. A játék 14 éven felülieknek ajánlott. A feladatok teljesítésére 60 perc áll rendelkezésre. Igen Előzetes regisztráció szükséges a szabaduloszoba@sze.hu e-mail címen.
Társasjáték est Egyetemi Könyvtár és Levéltár IS épület 18:00 - 22:00

Közös társasjátékozás táblás játékokkal.
https://lib.sze.hu/tarsasjatekaink

Nem -
Tésztahidak erőjátéka
Segédlet papírhídépítéshez.
Segédlet tésztahídépítéshez.
D1 18:00 - 22:00 Szakmai előadát követően papír és tésztahíd törések. (verseny keretében).  Igen Regisztráció tésztahídépítéshez IDE kattintva.
A papírhídépítés regisztráció nélkül látogatható.
Munkajogi pillanatkép - Avagy mit tudunk a munkahelyi jogainkról?  ÚT-114 19:00 - 21:00 Több állomásból álló interaktív, feladatmegoldó típusú felmérés a munkajogi tudatosságról, és a jogtudatosság szintjének közös kiértékelése a megoldások alapján. Nem -

 

Részletes programok Mosonmagyaróváron
(9200 Mosonmagyaróvár, Vár tér 2.)

Kiskutatók Akadályversenye

A Kiskutatók Akadályversenye állomáspontos vetélkedő, ahol a csapatok bejárhatják a mosonmagyaróvári campust és játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg az agrár tudományterület érdekességeivel.
Regisztrációs link: A jelentkezés betelt!
Regisztráció határideje:  2023. szeptember 22. 17:00
Időpont:  13:00-19:00
Helyszín: 9200 Mosonmagyaróvár, Vár tér 2..

Előadások

Időpont Előadás címe Előadó Előadás helyszíne Rövid leírás
17:00-18:00 Genetikai kutatások az Állattudományi Tanszéken Dr. Tempfli Károly BK-70 Az Állattudományi Tanszéken végzett genetikai kutatások bemutatása számos gazdasági állatfaj (pl. ló, szarvasmarha, sertés, juh, tyúk) vonatkozásában 
17:00-18:00 Az első terminátorok a szántóföldön Dr. Teschner Gergely, Ambrus Bálint Auditórium Az elődók 2x20 percben bemutatják a jelenlegi robotokkal és drónokkal kapcsolatos munkájukat, jövőbeli terveket.
17:00-18:00 'Ismeretlen ismerős' Vámos Ottília BK-3 Tények és érdekességek a Tisza folyóról.
18:00-19:00 MESE A KERTRŐL, AMELY ISKOLÁBA MENT avagy 'mirejó' az iskolakert és hogyan fogj hozzá Pólyáné Dr Hanusz Borbála Auditórium Azt szeretném bemutatni, hogy az iskolakert sokkal többet ad, mint a benne megtermő termények; milyen egyszerű belevágni, ugyanakkor milyen messzire vihet. 
18:00-19:00 A funkcionális élelmiszerek szerepe az emberi táplálkozásban. Tények és tévhitek! Dr. Kapcsándi Viktória BK-2 Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. Az előadásban megismerkedhetünk a funcionális élelmiszerek egészségvédő és/vagy betegség-megelőző hatásainak hátterével. 
18:00-19:00 Miért vannak mérgező növények? Dr. Molnár Zoltán - Dr. Kerekes Gábor BK-60 A növények nem tudnak elmenekülni sem a növényevő kártevők, sem pedig a rájuk támadó gombák, baktériumok és más mikroorganizmusok elől. Az előadásban megismerkedünk a növény és biológiai környezete kapcsolatával, ennek gyakorlati alkalmazhatóságával.
19:00 - 20:00 A parlagfű és a parlagfű olajosbogár kapcsolata Vörös Levente BK-3  Az előadás a parlagfű egyik lehetséges természetes ellensegéről a parlagfű-olajosbogáról szól, mely nem rég jelent meg hazánkban. Ezen élő szervezet segítségünkre lehet a parlagfű térhódítasanak megállításában, lassításában.
19:00 - 20:00 Szarvasfélék kín-triumvirátusa (mételyek, bagócsok, szarvas-kullancslégy) Dr. Egri Borisz BK-1 A szarvasfélék Szigetközben és a Hanságban gyakoribb élőkösködői.

 

Kiegészítő programok

Program neve Helyszíne Időpont Rövid leírás a programról Szükséges előzetes regisztráció? Regisztrációs link
Várlátogatás Mosonmagyaróvári Vár 16:00 - 17:00 A Vár- és Intézménytörténeti kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel és egy kis extra meglepetéssel. Nem -
Rovarok mikroszkóp alatt Aula 14:00 - 19:00 - Nem -
Drón kiállítás Phare épület 16:00 - 20:00 Drónok, és hozzá tartozó eszközök bemutatása Nem -

Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefonos elérhetőségeink:

+36 70 646 3106
+36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!