Élelmezésszervező szakmérnök
Munkarend |
Fin. forma |
Szakirányú továbbképzés neve |
Önköltség (félév) |
Képzési idő (félév) |
Irányszám |
Képzés gyakorisága |
Képzés helye |
Képzési terület |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
L |
K |
élelmezésszervező szakmérnök |
210 000 Ft |
3 |
10 < 50 |
évente |
Mosonmagyaróvár |
AGRÁR |
Megnevezés (engedélyszám): Élelmezésszervező Szakmérnök szakirányú továbbképzési szak FNYF/406-8/2018
Tudományterület: agrár képzési terület
Felvételi követelmények: Legalább alapképzésben szerzett oklevél élelmiszer-, agrár-, természet- vagy egészségtudomány képzési területen, illetve közgazdaság-tudományok tudományágban (vagy az ezeknek megfelelő, a korábbi képzési rendszer szerinti legalább főiskolai szintű oklevél).
Azok a jelentkezők, akik korábbi felsőoktatási tanulmányaik során Közgazdaságtan, Általános mikrobiológia és Élelmiszertechnológia tantárgyakat nem tanultak, ezekből a diszciplínákból különbözeti vizsgát kell tenniük.
Képzési idő: 3 félév
Megszerezhető kreditek: 90
Szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Élelmezésszervező szakmérnök
A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben
A képzés célja:
Az élelmezésszervező szakirányú továbbképzési szak indításának célja olyan szakmérnökök képzése, akik elkötelezettek hivatásuk iránt, rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az élelmezés-menedzsment területén, illetve birtokában vannak azon képességeknek és készségeknek, amelyek segítségével eredményesen végezhetik szakmai tevékenységeiket.
Az élelmezésszervező (élelmezési menedzser) munkakörében vezetői, szervezői és koordinációs feladatokat végez, különböző élelmezési feladatokat ellátó és/vagy funkcionális egységekben (közintézmények, cégek, vendéglátóipar). A szervezet munkafolyamatainak, fejlesztési stratégiájának megfelelően látja el feladatát.
A szakról kikerülők az erre irányuló tevékenységnek mind önálló végzésére, mind tervezésére, szervezésére, irányítására képessé válnak, továbbá képesek lesznek a fejlesztési feladatok átfogó szemléletű elvégzésére, konstruktív igazgatási feladatok ellátására is.
A képzés során elsajátítandó tudáselemek:
A képzési cél megvalósulását a megfelelő tantárgyi struktúra szolgálja, mely alapozó és alkalmazott szaktárgyak meghatározott rendszeréből áll.
A képzés során megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek:
A képzés során a résztvevők a megszerzett ismeretek alapján olyan készségekre, képességekre tesznek szert, melyek alkalmassá teszik őket az élelmezés-ellátással kapcsolatos stratégiai és operatív menedzseri feladatok ellátására.
A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:
Alapozó szaktárgyak: 29 kredit
(Agrár-élelmiszeripari gazdaságtan; Nyersanyagismeret; Élelmiszer-ismeret I-II.; Számvitel a vendéglátásban, Táplálkozástudományi ismeretek)
Alkalmazott szaktárgyak: 31 kredit
(Minőségirányítás, minőségmenedzsment, minőségbiztosítási rendszerek; Szervezés- és vezetésmódszertan; Élelmezési modellek, rendszerek; Üzleti informatika és kommunikáció; Helyi termék és vállalkozásfejlesztés; Élelmiszer-minőség és –biztonság jogi és etikai szabályozása)
Szakmai (élelmezés-üzemi) gyakorlat: 20 kredit
A szakdolgozat kreditértéke: 10 kredit
AZ ÉLELMEZÉSSZERVEZŐ SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE
Levelező tagozat
Ssz. |
Tantárgyak megnevezése |
Kr. |
Ea. (óra) |
Gyak. (óra) |
Számonk. formája |
Tantárgyfelelős |
1. félév |
|
|||||
1. |
Agrár-élelmiszeripari gazdaságtan |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Hegyi Judit |
2. |
Nyersanyagismeret |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Szalka Éva |
3. |
Élelmiszer-ismeret I. |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Ásványi Balázs |
4. |
Minőségirányítás, minőségmenedzsment, minőségbiztosítási rendszerek |
10 |
30 |
|
Vizsga |
Hanczné Dr. Lakatos Erika |
5. |
Szervezés- és vezetésmódszertan |
4 |
12 |
|
Vizsga |
Dr. Kalmár Sándor |
Félév összesen |
29 |
87 |
|
|
|
|
2. félév |
|
|||||
6. |
Számvitel a vendéglátásban |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Hegyi Judit |
7. |
Élelmezési modellek, rendszerek |
4 |
12 |
|
Vizsga |
Dr. Németh-T. Anett |
8. |
Üzleti informatika és kommunikáció |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Teschner Gergely |
9. |
Helyi termék és vállalkozásfejlesztés |
4 |
12 |
|
Vizsga |
Dr. Kacz Károly |
10. |
Táplálkozástudományi ismeretek |
4 |
12 |
|
Vizsga |
Dr. Ásványi Balázs |
11. |
Élelmiszer-ismeret II. |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Ásványi Balázs |
12. |
Élelmiszer-minőség és -biztonság jogi és etikai szabályozása |
4 |
12 |
|
Vizsga |
Dr. Horváth Gergely |
Félév összesen |
31 |
93 |
|
|
|
|
3. félév |
|
|||||
13. |
Élelmezés-üzemi gyakorlat |
20 |
|
60 |
Félévk. jegy |
Dr. Kacz Károly |
14. |
Szakdolgozat konzultáció |
10 |
|
30 |
Félévk. jegy |
|
Félév összesen |
30 |
|
90 |
|
|
|
SZAK ÖSSZESEN |
90 |
180 |
90 |
|
|
Diploma kibocsátásának feltétele:
A tantervben előírt követelmények teljesítése, ezen belül:
- legalább 90 kredit megszerzése
- 2 bíráló által bírált és elfogadott diplomamunka
- a diplomamunka megvédése
A képzés záróvizsgával zárul, melynek költségtérítési díja 50.000 Ft
Kapcsolattartó: Sülyné Máté Anita, (96) 566-720, email: sulyne.mate.anita@sze.hu
Szakfelelős: Dr. Kacz Károly
Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 31.
Jelentkezés módja: jelentkezni elektronikus formában lehet
Jelentkezés díja: 9000 Ft.
A fent megjelölt összeget az 10300002-10801842-00014908 számlaszámra várjuk.
Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a FKKE00001T számot. Továbbá kérjük, hogy az utalásról szóló bizonylatot küldje el az alábbi e-mail címre: sulyne.mate.anita@sze.hu
Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint önéletrajz
Egyéb információk: A képzés megfelelő számú jelentkező esetén indul. (10 fő)