Élelmiszer-termékpálya szakmérnök
Munkarend |
Fin. forma |
Szakirányú továbbképzés neve |
Önköltség (félév) |
Képzési idő (félév) |
Irányszám |
Képzés gyakorisága |
Képzés helye |
Képzési terület |
L |
K |
élelmiszer-termékpálya szakmérnök |
210 000Ft |
2+1 |
10<50 |
évente |
Mosonmagyaróvár |
agrár |
Megnevezés (engedélyszám): Élelmiszer-termékpálya Szakmérnök szakirányú továbbképzési szak FNYF/406-7/2018
Tudományterület: agrár képzési terület
Felvételi követelmények: Legalább alapképzésben szerzett mérnöki oklevél élelmiszer-, agrár-, vagy műszaki tudományágban, illetve képzési területen (vagy az ezeknek megfelelő, a korábbi képzési rendszer szerinti legalább főiskolai szintű oklevél).
Azok a jelentkezők, akik korábbi felsőoktatási tanulmányaik során Közgazdaságtan c. tárgyat nem tanultak, ebből a diszciplínából különbözeti vizsgát kell tenniük.
Képzési idő: 2+1 félév
Megszerezhető kreditek: 90
Szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Élelmiszer-termékpálya szakmérnök
A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben
A képzés célja:
Az élelmiszer-termékpálya szakmérnök szakirányú továbbképzési szak indításának célja olyan szakmenedzserek képzése, akik elkötelezettek hivatásuk iránt, rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az élelmiszer alapanyag-termelés, feldolgozás és kereskedelem területén, illetve birtokában vannak azon képességeknek és készségeknek, amelyek segítségével eredményesen végezhetik szakmai tevékenységeiket.
A termékpálya szervező és működtető menedzseri munkakörben olyan integrátori (vezetői, szervezői- illetve koordinációs) feladatokat látnak el, melyek eredményei megteremtik (a megfelelő minőségű és mennyiségű) élelmiszer-előállítás hatékony módjának alapjait. A termékpálya menedzser az érintett szervezetek munkafolyamatainak, fejlesztési stratégiájának megfelelően látja el feladatát.
A szakról kikerülők az erre irányuló tevékenységnek mind önálló végzésére, mind tervezésére, szervezésére, irányítására képessé válnak, továbbá képesek lesznek a fejlesztési feladatok átfogó szemléletű elvégzésére, konstruktív igazgatási feladatok ellátására is.
A szak tantárgyi összetétele biztosítja a széleskörű (kellően átfogó, ugyanakkor szakterületileg speciális) ismeretek megszerzését, amelyek birtokában, valamint gyakorlati tapasztalatokkal felvértezve az itt végzett szakemberek képesek az élelmiszer termékpályákkal kapcsolatos stratégiai és operatív menedzseri feladatok ellátására.
A képzés során elsajátítandó tudáselemek:
A képzési cél megvalósulását a megfelelő tantárgyi struktúra szolgálja, mely alapozó és alkalmazott szaktárgyak meghatározott rendszeréből áll.
A képzés során megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek:
A képzés során a résztvevők a megszerzett ismeretek alapján olyan készségekre, képességekre tesznek szert, melyek alkalmassá teszik őket az élelmiszer termékpályákkal kapcsolatos stratégiai és operatív menedzseri feladatok ellátására.
A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:
Alapozó szaktárgyak: 20 kredit
(Vállalkozás-szervezés (kooperáció, integráció), Agrár-élelmiszeripari gazdaságtan; Élelmiszer (nemzetközi) piacgazdaságtan, Agrár- és élelmiszeripari termékek marketingje,)
Alkalmazott szaktárgyak: 40 kredit
(Minőségirányítás, minőségmenedzsment, minőségbiztosítási rendszerek, Az EU élelmiszer termékpálya rendtartása, Élelmiszer vertikum – termékpálya modellek, rendszerek, Üzleti informatika és kommunikáció, Innováció- és projektmenedzsment, Élelmiszer termékpálya tervezés-, szervezés-, működtetés- és kontrolling)
A szakdolgozat kreditértéke: 30 kredit
AZ ÉLELMISZER TERMÉKPÁLYA SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE
Levelező tagozat
S.sz. |
Tantárgyak megnevezése |
Kr. |
Ea (óra) |
Gyak. (óra) |
Számonk. formája |
Tantárgyfelelős |
1. félév |
||||||
1. |
Vállalkozás-szervezés (kooperáció, integráció) |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Tell Imre |
2. |
Agrár- és élelmiszeripari gazdaságtan |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Hegyi Judit |
3. |
Élelmiszer (nemzetközi) piacgazdaságtan |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Gombkötő Nóra |
4. |
Agrár- és élelmiszeripari termékek marketingje |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Németh-T. Anett |
5. |
Minőségirányítás, minőségmenedzsment, minőségbiztosítási rendszerek |
10 |
30 |
|
Vizsga |
Hanczné Dr. Lakatos Erika |
Félév összesen |
30 |
90 |
|
|
|
|
2. félév |
||||||
6. |
Az EU élelmiszer termékpálya rendtartása |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Horváth Gergely |
7. |
Élelmiszer vertikum – termékpálya modellek, rendszerek |
7 |
21 |
|
Vizsga |
Dr. Kalmár Sándor Dr. Gombkötő Nóra |
8. |
Üzleti informatika és kommunikáció |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Teschner Gergely |
9. |
Innováció- és projektmenedzsment |
5 |
15 |
|
Vizsga |
Dr. Vér András |
10. |
Élelmiszer termékpálya tervezés-, szervezés-, működtetés- és kontrolling |
8 |
|
24 |
Vizsga |
Dr. Tell Imre |
Félév összesen |
30 |
66 |
24 |
|
|
|
+1 félév |
||||||
19. |
Szakdolgozat konzultáció |
30 |
|
30 |
Félévközi jegy |
|
Félév összesen |
30 |
|
30 |
|
|
|
SZAK ÖSSZESEN |
90 |
156 |
54 |
|
|
Diploma kibocsátásának feltétele:
A tantervben előírt követelmények teljesítése, ezen belül
- legalább 90 kredit megszerzése
- 2 bíráló által bírált és elfogadott diplomamunka
- a diplomamunka megvédése
A képzés záróvizsgával zárul, melynek költségtérítési díja 50.000 Ft
Kapcsolattartó: Sülyné Máté Anita, (96) 566-720, email: sulyne.mate.anita@sze.hu
Szakfelelős: Dr. Tell Imre
Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 31.
Jelentkezés módja: jelentkezni elektronikus formában lehet:
Jelentkezés díja: 9000 Ft.
A fent megjelölt összeget az 10300002-10801842-00014908 számlaszámra várjuk.
Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a FKKE00001T számot. Továbbá kérjük, hogy az utalásról szóló bizonylatot küldje el az alábbi e-mail címre: sulyne.mate.anita@sze.hu
Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint önéletrajz
Egyéb információk: A képzés megfelelő számú jelentkező esetén indul.(10 fő)