Mechatronikai mérnöki BSc

Érettségi követelmények: 

matematika és biológia v. fizika v. informatika v. kémia v. egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (bányászat ismeretek, élelmiszeripar ismeretek, építőipar ismeretek, épületgépészet ismeretek, erdészet és vadgazdálkodás ismeretek, faipar ismeretek, földmérés ismeretek, gépészet ismeretek, informatika ismeretek, kertészet és parképítés ismeretek, kohászat ismeretek, könnyűipar ismeretek, környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek, közgazdaság ismeretek, közlekedés ismeretek, közlekedésépítő ismeretek, közlekedésgépész ismeretek, mezőgazdaság ismeretek, mezőgazdasági gépész ismeretek, nyomdaipar ismeretek, optika ismeretek, rendészet ismeretek, távközlés ismeretek, vegyész ismeretek, vegyipar ismeretek, villamosipar és elektronika ismeretek) v. egy szakmai előkészítő vizsgatárgy (elektronikai alapismeretek, élelmiszer-ipari alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, faipari alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel), közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika), mezőgazdasági alapismeretek, nyomdaipari alapismeretek, rendészeti alapismeretek, vegyipari alapismeretek)

 

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

A

N

A

Mechatronikai mérnöki

támogatott

7

A

N

K

Mechatronikai mérnöki

300 000 Ft

7

A

L

A

Mechatronikai mérnöki

támogatott

7

A

L

K

Mechatronikai mérnöki

300 000 Ft

7


A szakmáról

A jó mechatronikai szakember igazi ezermester: e jelző alatt nem csak a gyakorlati képességeket, hanem a széles és alapos elméleti hátteret is értjük. Az ideális jelölt ifjú kora óta fúr, farag, forraszt, számítógépes programokat ír, szereti és érti a matematikát és a fizikát és nem tudja eldönteni, hogy gépész vagy informatikus, vagy villamosmérnök legyen.

A 21. század műszaki szakembere a mechatronikai mérnök.

A mindennapi éltünkben olyan gépek, berendezések vesznek körül, amelyekben a mechatronika egyre fontosabbá válik. A háztartási gépek: a hűtőgép, az automata mosógép, mikrohullámú sütő, a robot porszívó stb., a közlekedési eszközeink: a jól felszerelt kerékpár, az autó, a repülő stb., a termelő berendezések: az ipari robot, az intelligens gyártósorok, a humanoid robotok stb., mind-mind egyben mechatronikai szerkezetek is.


A képzésről

Hazánkban a Széchenyi István Egyetemen kezdődött meg leghamarabb a mechatronikai képzés, ez ennek alapját képező angol nyelvű „Integrált mérnök” képzésben is úttörőnek számít az intézmény.

A szakon projekt-alapú, gyakorlatorientált, kiscsoportos oktatás folyik. A szakdolgozatok témái zömmel valós ipari problémák megoldására irányulnak. Ezek megírását segítendő a Practing projekt keretében lehetőség nyílik gyakorlati félévet tölteni különböző iparvállalatoknál.

Egyetemünkön a szakma három alappillére, a gépész, a villamos és az informatikai képzés a megfelelő laboratóriumokkal együtt megtalálható.


Továbbtanulás

A szakot sikeresen elvégzők számára intézményünk az alábbi lehetőségeket kínálja a mesterdiploma megszerzéséhez: mechatronikai mérnök MSc, közlekedésmérnök MSc, járműmérnök MSc.


Elhelyezkedés

A szak elvégzése után a következő területeken helyezkedhetnek el a hallgatók: mechatronikai eszközök, berendezések felhasználásán alapuló gyártási, szerelési, minőségszabályozási folyamatok felügyelete és irányítása, mechatronikai rendszerek üzemeltetése és karbantartása, egyszerűbb mechatronikai szerkezetek tervezése, robot és CNC programozás, szervizmérnöki feladatok.

A potenciális munkaadók köre az összes modern technológiával termelő, fejlesztő hazai és multinacionális nagy, közepes és kisvállalkozás, szolgáltató cégek és a modern technikát felhasználó összes intézmény.


Nyelvvizsga

Kimeneti nyelvek a tanulmányaikat 2019/20/1-ben, vagy azt követően megkezdett hallgatók számára (SZE-TVSz 11. sz. melléklet (1)).

Egy idegen nyelvből középfokú (B2) komplex nyelvvizsga, mely a 18/2016 (VII.5.), ill. a 8/2013 (I.30.) EMMI rendeletben (KKK) meghatározott.