Mikrobiológiai laboráns
Mikrotanúsítványos képzés neve |
Képzési díj |
Képzési idő |
Irányszám |
Képzés helye |
---|---|---|---|---|
Mikrobiológiai laboráns
|
115.000 Ft |
30 óra |
5 < 15 |
Mosonmagyaróvár |
Képzés célja:
- Mikrobiológiai laboratóriumi asszisztensi ismeretek és gyakorlat megszerzése.
- Megismerkedés az általános alap mikrobiológiai laboratóriumi munkafolyamatokkal, technikákkal és a hozzájuk kapcsolódó berendezésekkel, eszközökkel.
- A mintavételi, mintakezelési és -előkészítési, valamint feldolgozási technikák elsajátítása.
- Tejipari mikrobiológiai gyakorlati modul: speciális tejmikrobiológiai ismeretek és hozzájuk kapcsolódó alap rutin diagnosztikai metódusok elsajátítása.
- Kapcsolatépítés, szorosabb együttműködés kiépítése a régió vizsgáló és üzemi laboratóriumi háttérrel rendelkező vállalkozásaival, intézményeivel.
Célcsoportok (ajánlott bemeneti feltétel):
- Középfokú végzettséggel rendelkezők
- Mezőgazdasági, élelmiszeripari, illetve ezekhez szorosan kapcsolódó alap-, vagy középfokú képzettséggel rendelkezők
- Mezőgazdasági, élelmiszeripari, illetve ezekhez szorosan kapcsolódó felsőfokú képzettséggel rendelkezők
A képzés résztvevői a megszerezett tudással, kompetenciákkal az alábbi szakokon folytatott tanulmányok során további előnyt élveznek.
Az alábbi szakokra szerzik meg az elismerhető kreditpontot:
- Állattenyésztő mérnöki BSc
- Élelmiszermérnöki BSc
- Mezőgazdasági mérnöki BSc
- Állattenyésztő mérnöki BSc
- Agrármérnöki osztatlan
- Agrármérnöktanár osztatlan
Képzési terv:
Modul |
kr |
kt. |
bszf. |
Élelmiszeripari mikrobiológia és higiénia 2.
|
4 |
30 |
v |
A képzés mintatanterve:
A résztvevők és eredményeik nyilvántartása: Neptun rendszerben történikA képzés tananyagtartalmainak felülete: SzE-learning
A Széchenyi István Egyetem
- a képzés elvégzéséről tanúsítványt,
- eredményeiről igazolást állít ki.
Modul |
Jellege/oktatás formája |
Leírás |
1. |
Elméleti (online) |
Definíciók, fogalmak (1 óra) A mikrobiológiában használatos alapfogalmak ismertetése (mikroorganizmusok fogalma, sejttani alapok) Alap mikrobiológiai laboratóriumi ismeretek (2 óra) Munkavédelmi előírások a mikrobiológiai laboratóriumban. A mikrobiológiai laboratórium felépítése, berendezései, eszközei, főbb munkafolyamatai (mintavétel, archiválás, leoltás, számlálás stb). A laboratóriumi eszközökkel szembeni követelmények. Mérőeszközök felügyelete. A vizsgálólaboratórium infrastrukturális és környezeti és műszaki követelményei. Biológiai biztonság. |
2. |
Elméleti (online) |
Tenyésztéses vizsgálati módszerek (3+2=5 óra) Táptalajok, inkubálás, aerob és anaerob tenyésztési eljárások. Higítások, átoltás, törzsfenntartás, tisztatenyészet készítésének alapjai A környezeti tényezők hatásai: hőmérséklet, sugárzás, sókoncentráció, pH, vízaktivitás, cid és sztatikus hatású gátlóanyagok, baktériumok közötti kölcsönhatások. Sejtszám meghatározások, számítások, eredményközlés elméleti alapjai Kiértékelési módszerek. Laboratóriumi dokumentációs rendszer. |
3. |
Elméleti (online) |
Az élelmiszer- szabályozás jogi háttere (2 óra) Az élelmiszerekkel kapcsolatos alapvető szabványok, rendeletek, előírások rövid ismertetése. Tanúsítás. Magyar Élelmiszerkönyv |
Tejipari mikrobiológiai gyakorlati modul |
||
4. |
Gyakorlati (offline) |
A fejési higiénia és a nyerstej átvétel mikrobiológiai aspektusai (3 óra) A nyerstej átvételhez kapcsolódó mikrobiológiai vizsgálatok Tejipari termékek mintavételezése |
5. |
Gyakorlati (offline) |
Kimutatási technikák a tejiparban (2 óra) Tejipari hasznos mikroorganizmusok vizsgálata (kultúrából eredő hasznos baktériumszám meghatározása, savtermelő és nem savtermelő fajok meghatározása). Gátlóanyagok kimutatásának mikrobiológiai módszerei. |
6. |
Gyakorlati (offline) |
Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása I. (2 óra) Spóraképző baktériumok kimutatása, meghatározása (Bacillus cereus, Alicyclobacillus acidoterrestris, Clostridium perfringens, Clostridium tyrobutyricum). |
7. |
Gyakorlati (offline) |
Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása II. (2 óra) Enterococcus faecalis és Enterococcus faecium kimutatása, meghatározása Staphylococcus aureus kimutatása és meghatározása. |
8. |
Gyakorlati (offline) |
Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása III. (2 óra) Enterobacteriaceae-szám meghatározása, Escherichia coli és kóliform baktériumok elkülönítése. |
9. |
Gyakorlati (offline) |
Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása IV. (2 óra) Salmonella fajok kimutatása hagyományos, dúsításos eljárással, szerotipizálás. Listeria monocytogenes kimutatása, meghatározása |
10. |
Gyakorlati (offline) |
Tejipari üzemi higiénia (2 óra) · Mintavételi technikák a higiéniai gyakorlatban: felületi tamponos mintavétel, vízmintavétel, evegő mintavétel |
11. |
Gyakorlati (offline) |
Vízminták vizsgálata (3 óra) · Összcsíraszám (22 és 37 °C-on) · Escherichia coli és coliform szám · Pseudomonas aeruginosa szám · Enterococcus (faecal streptococcus) szám · Szulfitredukáló Clostridiumok száma · Legionella sp. szám · Élesztő- és penészgomba szám · Salmonella sp. jelenlét/hiány |
12. |
Gyakorlati (offline) |
Molekuláris biológiai technikák a tejiparban (2 óra) DNS izolálás és PCR vizsgálat |
Képzés vezető: Dr. habil. Ásványi Balázs, egyetemi docens
Kapcsolattartó: Sülyné Máté Anita, (96) 566-720, email: sulyne.mate.anita@sze.hu
Képzés kezdete: 2024. december 9.
Jelentkezési határidő: 2024. november 30.
Jelentkezés módja: IDE kattintva érhető el
Jelentkezés díja: 10.000.- Ft/fő
A fent megjelölt összeget az 10300002-10801842-00014908 számlaszámra várjuk. Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a FKKE00001T számot.
Csatolandó dokumentumok:
- oklevélmásolat, bizonyítvány másolat (közép és felsőfokú végzettség esetén)
- regisztrációs díj befizetésének bizonylata