Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefon: +36 70 646 3106; +36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Mikrobiológiai laboráns

 

Mikrotanúsítványos képzés neve

Képzési díj

Képzési idő 

Irányszám

Képzés helye

 

Mikrobiológiai laboráns

 

115.000 Ft

30 óra 

5 < 15

Mosonmagyaróvár

Képzés célja:

 

  • Mikrobiológiai laboratóriumi asszisztensi ismeretek és gyakorlat megszerzése.
  • Megismerkedés az általános alap mikrobiológiai laboratóriumi munkafolyamatokkal, technikákkal és a hozzájuk kapcsolódó berendezésekkel, eszközökkel.
  • A mintavételi, mintakezelési és -előkészítési, valamint feldolgozási technikák elsajátítása.
  • Általános laboratóriumi gyakorlati modul: A klasszikus tenyésztéses és molekuláris biológiai, valamint immunológiai folyamatok alapvető módszertani hátterének megismerése és gyakorlati elsajátítása.
  • Tejipari mikrobiológiai gyakorlati modul: speciális tejmikrobiológiai ismeretek és hozzájuk kapcsolódó alap rutin diagnosztikai metódusok elsajátítása.
  • Kapcsolatépítés, szorosabb együttműködés kiépítése a régió vizsgáló és üzemi laboratóriumi háttérrel rendelkező vállalkozásaival, intézményeivel.

 

Célcsoportok (ajánlott bemeneti feltétel):

 

  • Középfokú végzettséggel rendelkezők
  • Mezőgazdasági, élelmiszeripari, illetve ezekhez szorosan kapcsolódó alap-, vagy középfokú képzettséggel rendelkezők
  • Mezőgazdasági, élelmiszeripari, illetve ezekhez szorosan kapcsolódó felsőfokú képzettséggel rendelkezők

 

A képzés résztvevői a megszerezett tudással, kompetenciákkal az alábbi szakokon folytatott tanulmányok során további előnyt élveznek.

 

Az alábbi szakokra szerzik meg az elismerhető kreditpontot:

  • Állattenyésztő mérnöki BSc
  • Élelmiszermérnöki BSc
  • Mezőgazdasági mérnöki BSc
  • Állattenyésztő mérnöki BSc
  • Agrármérnöki osztatlan
  • Agrármérnöktanár osztatlan

 

Képzési terv:

Modul

kr

kt.

bszf.

Általános mikrobiológia (MENB_ÉTTM001)

4

30

Élelmiszeripari mikrobiológia és higiénia 2. (MENB_ÉTTM018)

4

30

v

 

A résztvevők és eredményeik nyilvántartása: Neptun rendszerben történik

A képzés tananyagtartalmainak felülete: SzE-learning

 

A Széchenyi István Egyetem

  • a képzés elvégzéséről tanúsítványt,
  • eredményeiről igazolást állít ki.

 

Modul

Jellege/oktatás formája

Leírás

1.

Elméleti (online)

Definíciók, fogalmak (1 óra)

A mikrobiológiában használatos alapfogalmak ismertetése (mikroorganizmusok fogalma, sejttani alapok)

Alap mikrobiológiai laboratóriumi ismeretek (2 óra)

Munkavédelmi előírások a mikrobiológiai laboratóriumban.

A mikrobiológiai laboratórium felépítése, berendezései, eszközei, főbb munkafolyamatai (mintavétel,archiválás, leoltás, számlálás stb).

A laboratóriumi eszközökkel szembeni követelmények. Mérőeszközök felügyelete.

A vizsgálólaboratórium infrastrukturális és környezeti és műszaki követelményei. Biológiai biztonság.

2.

Elméleti (online)

Tenyésztéses vizsgálati módszerek (3+2=5 óra)

Táptalajok, inkubálás, aerob és anaerob tenyésztési eljárások.

Higítások, átoltás, törzsfenntartás, tisztatenyészet készítésének alapjai

A környezeti tényezők hatásai: hőmérséklet, sugárzás, sókoncentráció, pH, vízaktivitás, cid és sztatikus hatású gátlóanyagok, baktériumok közötti kölcsönhatások.

Sejtszám meghatározások, számítások, eredményközlés elméleti alapjai

Kiértékelési módszerek. Laboratóriumi dokumentációs rendszer.

3.

Elméleti (online)

Az élelmiszer- szabályozás jogi háttere (2 óra)

Az élelmiszerekkel kapcsolatos alapvető szabványok, rendeletek, előírások rövid ismertetése.                                       

Tanúsítás.

Magyar Élelmiszerkönyv

Általános laboratóriumi gyakorlati modulok

4.

Gyakorlati (offline)

Mikroszkópos vizsgálati módszerek (2 óra)

A mikroszkóp és felépítése.

Natív készítmények vizsgálata: sejtszámlálás Bürker-kamrában. Élesztő- és penészgombák                                          szaporítóképleteinek vizsgálata. Mozgásvizsgálat függőcsepp készítményben és tárgylemezen.

Festett készítmények vizsgálata: egyszerű festési eljárások (joghurtkultúra festése, vitális festés).                                   

Összetett festési eljárások (Gram-festés, Ziehl–Neelsen féle festés, spórafestések).

5.

Gyakorlati (offline)

Tenyésztéses vizsgálati módszerek (3 óra)

Hígítási sor készítése. Élősejt-szám meghatározása folyékony tápközegben (MPN-módszer).

Élősejt-szám meghatározása szilárd tápközegben. Aerob mezofil mikrobaszám meghatározása l                                    lemezöntéses módszerrel.

Mozgásvizsgálat félfolyékony tápközegben.

Átoltás, törzsfenntartás, tisztatenyészet készítése.

Membránszűréses sejtszám meghatározások

6.

Gyakorlati (offline)

Mikroorganizmusok azonosítása (Morfológia) (3 óra)

Telepmorfológia. Környezeti tényezők hatásának vizsgálata: hőmérséklet, sugárzás, sókoncentráció,pH, vízaktivitás, cid és sztatikus hatású gátlóanyagok, baktériumok közötti kölcsönhatások.

7.

Gyakorlati (offline)

Mikroorganizmusok azonosítása (Biokémia) (3 óra)

Biokémiai vizsgálatok: a szénhidrát-anyagcsere vizsgálata (a szénhidrátbontó képesség vizsgálata,                                metilvörös-próba redukáló hatás vizsgálata, OF-teszt, Voges–Proskauer-próba, kataláz-próba, oxidáz-próba).

8.

Gyakorlati (offline)

Mikroorganizmusok azonosítása (Szerológiai azonosítás) (2 óra)

Baktériumok antigénjei, precipitáció, agglutináció. Szalmonellák szerológiai azonosítása.

9.

Gyakorlati (offline)

A vírusizolálás elméleti alapjai. (2 óra)

Szaporítás, morfológiai és kémiai vizsgáló módszerek, direkt és indirekt azonosítás.

10.

Gyakorlati (offline)

Enzim-immun reakción alapuló diagnosztikai módszerek (2 óra)

ELISA, Single path stb.

11.

Gyakorlati (offline)

Molekuláris biológiai módszerek a diagnosztikában (3 óra)

PCR módszerek diagnosztikai alapjainak bemutatása.

DNS kivonás, izolálás

Master mix összemérés, reakciók futtatása.

Tejipari mikrobiológiai gyakorlati modul

4.

Gyakorlati (offline)

A fejési higiénia és a nyerstej átvétel mikrobiológiai aspektusai (3 óra)

A nyerstej átvételhez kapcsolódó mikrobiológiai vizsgálatok

Tejipari termékek mintavételezése

5.

Gyakorlati (offline)

Kimutatási technikák a tejiparban (2 óra)

Tejipari hasznos mikroorganizmusok vizsgálata

(kultúrából eredő hasznos baktériumszám meghatározása, savtermelő és nem savtermelő fajok                                     meghatározása).

Gátlóanyagok kimutatásának mikrobiológiai módszerei.

6.

Gyakorlati (offline)

Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása I. (2 óra)

Spóraképző baktériumok kimutatása, meghatározása (Bacillus cereus, Alicyclobacillus acidoterrestris,                           Clostridium perfringens, Clostridium tyrobutyricum).

7.

Gyakorlati (offline)

Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása II. (2 óra)

Enterococcus faecalis és Enterococcus faecium kimutatása, meghatározása.

Staphylococcus aureus kimutatása és meghatározása.

8.

Gyakorlati (offline)

Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása III. (2 óra)

Enterobacteriaceae-szám meghatározása, Escherichia coli és kóliform baktériumok elkülönítése.

9.

Gyakorlati (offline)

Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása IV. (2 óra)

Salmonella fajok kimutatása hagyományos, dúsításos eljárással, szerotipizálás.

Listeria monocytogenes kimutatása, meghatározása

10.

Gyakorlati (offline)

Tejipari üzemi higiénia (2 óra)

Mintavételi technikák a higiéniai gyakorlatban:

  • felületi tamponos mintavétel,
  • vízmintavétel,
  • levegő mintavétel

11.

Gyakorlati (offline)

Vízminták vizsgálata (3 óra)

Összcsíraszám (22 és 37 °C-on)

Escherichia coli és coliform szám

Pseudomonas aeruginosa szám

Enterococcus (faecal streptococcus) szám

Szulfitredukáló Clostridiumok száma

Legionella sp. szám

Élesztő- és penészgomba szám

Salmonella sp. jelenlét/hiány

12.

Gyakorlati (offline)

Molekuláris biológiai technikák a tejiparban (2 óra)

DNS izolálás és PCR vizsgálat

 

 

Képzés vezető: Dr. habil. Ásványi Balázs, egyetemi docens

Kapcsolattartó: Sülyné Máté Anita, (96) 566-720, email: sulyne.mate.anita@sze.hu

Képzés kezdete: 2024. 07. 04.

Jelentkezési határidő: 2024.06.24.

Jelentkezés módja: IDE kattinva eléhető 

 

 

Jelentkezés díja: 10.000.-  Ft/fő

A fent megjelölt összeget az 10300002-10801842-00014908 számlaszámra várjuk. Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a FKKE00001T számot. 

 

Csatolandó dokumentumok:

  • oklevélmásolat, bizonyítvány másolat (közép és felsőfokú végzettség esetén)
  • regisztrációs díj befizetésének bizonylata

 

A jelentkezők közül a képzésvezető határozza meg a résztvevőket létszám, bizonyítványi eredmény alapján. Amennyiben a képzés indítása meghiúsul, az Egyetem a jelentkezési díjat visszatéríti.