Mikrobiológiai laboráns
Mikrotanúsítványos képzés neve |
Képzési díj |
Képzési idő |
Irányszám |
Képzés helye |
---|---|---|---|---|
Mikrobiológiai laboráns
|
115.000 Ft |
30 óra |
5 < 15 |
Mosonmagyaróvár |
Képzés célja:
- Mikrobiológiai laboratóriumi asszisztensi ismeretek és gyakorlat megszerzése.
- Megismerkedés az általános alap mikrobiológiai laboratóriumi munkafolyamatokkal, technikákkal és a hozzájuk kapcsolódó berendezésekkel, eszközökkel.
- A mintavételi, mintakezelési és -előkészítési, valamint feldolgozási technikák elsajátítása.
- Általános laboratóriumi gyakorlati modul: A klasszikus tenyésztéses és molekuláris biológiai, valamint immunológiai folyamatok alapvető módszertani hátterének megismerése és gyakorlati elsajátítása.
- Tejipari mikrobiológiai gyakorlati modul: speciális tejmikrobiológiai ismeretek és hozzájuk kapcsolódó alap rutin diagnosztikai metódusok elsajátítása.
- Kapcsolatépítés, szorosabb együttműködés kiépítése a régió vizsgáló és üzemi laboratóriumi háttérrel rendelkező vállalkozásaival, intézményeivel.
Célcsoportok (ajánlott bemeneti feltétel):
- Középfokú végzettséggel rendelkezők
- Mezőgazdasági, élelmiszeripari, illetve ezekhez szorosan kapcsolódó alap-, vagy középfokú képzettséggel rendelkezők
- Mezőgazdasági, élelmiszeripari, illetve ezekhez szorosan kapcsolódó felsőfokú képzettséggel rendelkezők
A képzés résztvevői a megszerezett tudással, kompetenciákkal az alábbi szakokon folytatott tanulmányok során további előnyt élveznek.
Az alábbi szakokra szerzik meg az elismerhető kreditpontot:
- Állattenyésztő mérnöki BSc
- Élelmiszermérnöki BSc
- Mezőgazdasági mérnöki BSc
- Állattenyésztő mérnöki BSc
- Agrármérnöki osztatlan
- Agrármérnöktanár osztatlan
Képzési terv:
Modul |
kr |
kt. |
bszf. |
Általános mikrobiológia (MENB_ÉTTM001) |
4 |
30 |
v |
Élelmiszeripari mikrobiológia és higiénia 2. (MENB_ÉTTM018) |
4 |
30 |
v |
A résztvevők és eredményeik nyilvántartása: Neptun rendszerben történik
A képzés tananyagtartalmainak felülete: SzE-learning
A Széchenyi István Egyetem
- a képzés elvégzéséről tanúsítványt,
- eredményeiről igazolást állít ki.
Modul |
Jellege/oktatás formája |
Leírás |
1. |
Elméleti (online) |
Definíciók, fogalmak (1 óra) A mikrobiológiában használatos alapfogalmak ismertetése (mikroorganizmusok fogalma, sejttani alapok) Alap mikrobiológiai laboratóriumi ismeretek (2 óra) Munkavédelmi előírások a mikrobiológiai laboratóriumban. A mikrobiológiai laboratórium felépítése, berendezései, eszközei, főbb munkafolyamatai (mintavétel,archiválás, leoltás, számlálás stb). A laboratóriumi eszközökkel szembeni követelmények. Mérőeszközök felügyelete. A vizsgálólaboratórium infrastrukturális és környezeti és műszaki követelményei. Biológiai biztonság. |
2. |
Elméleti (online) |
Tenyésztéses vizsgálati módszerek (3+2=5 óra) Táptalajok, inkubálás, aerob és anaerob tenyésztési eljárások. Higítások, átoltás, törzsfenntartás, tisztatenyészet készítésének alapjai A környezeti tényezők hatásai: hőmérséklet, sugárzás, sókoncentráció, pH, vízaktivitás, cid és sztatikus hatású gátlóanyagok, baktériumok közötti kölcsönhatások. Sejtszám meghatározások, számítások, eredményközlés elméleti alapjai Kiértékelési módszerek. Laboratóriumi dokumentációs rendszer. |
3. |
Elméleti (online) |
Az élelmiszer- szabályozás jogi háttere (2 óra) Az élelmiszerekkel kapcsolatos alapvető szabványok, rendeletek, előírások rövid ismertetése. Tanúsítás. Magyar Élelmiszerkönyv |
Általános laboratóriumi gyakorlati modulok |
||
4. |
Gyakorlati (offline) |
Mikroszkópos vizsgálati módszerek (2 óra) A mikroszkóp és felépítése. Natív készítmények vizsgálata: sejtszámlálás Bürker-kamrában. Élesztő- és penészgombák szaporítóképleteinek vizsgálata. Mozgásvizsgálat függőcsepp készítményben és tárgylemezen. Festett készítmények vizsgálata: egyszerű festési eljárások (joghurtkultúra festése, vitális festés). Összetett festési eljárások (Gram-festés, Ziehl–Neelsen féle festés, spórafestések). |
5. |
Gyakorlati (offline) |
Tenyésztéses vizsgálati módszerek (3 óra) Hígítási sor készítése. Élősejt-szám meghatározása folyékony tápközegben (MPN-módszer). Élősejt-szám meghatározása szilárd tápközegben. Aerob mezofil mikrobaszám meghatározása l lemezöntéses módszerrel. Mozgásvizsgálat félfolyékony tápközegben. Átoltás, törzsfenntartás, tisztatenyészet készítése. Membránszűréses sejtszám meghatározások |
6. |
Gyakorlati (offline) |
Mikroorganizmusok azonosítása (Morfológia) (3 óra) Telepmorfológia. Környezeti tényezők hatásának vizsgálata: hőmérséklet, sugárzás, sókoncentráció,pH, vízaktivitás, cid és sztatikus hatású gátlóanyagok, baktériumok közötti kölcsönhatások. |
7. |
Gyakorlati (offline) |
Mikroorganizmusok azonosítása (Biokémia) (3 óra) Biokémiai vizsgálatok: a szénhidrát-anyagcsere vizsgálata (a szénhidrátbontó képesség vizsgálata, metilvörös-próba redukáló hatás vizsgálata, OF-teszt, Voges–Proskauer-próba, kataláz-próba, oxidáz-próba). |
8. |
Gyakorlati (offline) |
Mikroorganizmusok azonosítása (Szerológiai azonosítás) (2 óra) Baktériumok antigénjei, precipitáció, agglutináció. Szalmonellák szerológiai azonosítása. |
9. |
Gyakorlati (offline) |
A vírusizolálás elméleti alapjai. (2 óra) Szaporítás, morfológiai és kémiai vizsgáló módszerek, direkt és indirekt azonosítás. |
10. |
Gyakorlati (offline) |
Enzim-immun reakción alapuló diagnosztikai módszerek (2 óra) ELISA, Single path stb. |
11. |
Gyakorlati (offline) |
Molekuláris biológiai módszerek a diagnosztikában (3 óra) PCR módszerek diagnosztikai alapjainak bemutatása. DNS kivonás, izolálás Master mix összemérés, reakciók futtatása. |
Tejipari mikrobiológiai gyakorlati modul |
||
4. |
Gyakorlati (offline) |
A fejési higiénia és a nyerstej átvétel mikrobiológiai aspektusai (3 óra) A nyerstej átvételhez kapcsolódó mikrobiológiai vizsgálatok Tejipari termékek mintavételezése |
5. |
Gyakorlati (offline) |
Kimutatási technikák a tejiparban (2 óra) Tejipari hasznos mikroorganizmusok vizsgálata (kultúrából eredő hasznos baktériumszám meghatározása, savtermelő és nem savtermelő fajok meghatározása). Gátlóanyagok kimutatásának mikrobiológiai módszerei. |
6. |
Gyakorlati (offline) |
Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása I. (2 óra) Spóraképző baktériumok kimutatása, meghatározása (Bacillus cereus, Alicyclobacillus acidoterrestris, Clostridium perfringens, Clostridium tyrobutyricum). |
7. |
Gyakorlati (offline) |
Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása II. (2 óra) Enterococcus faecalis és Enterococcus faecium kimutatása, meghatározása. Staphylococcus aureus kimutatása és meghatározása. |
8. |
Gyakorlati (offline) |
Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása III. (2 óra) Enterobacteriaceae-szám meghatározása, Escherichia coli és kóliform baktériumok elkülönítése. |
9. |
Gyakorlati (offline) |
Tejiparban jelentőséggel bíró mikroorganizmusok kimutatása IV. (2 óra) Salmonella fajok kimutatása hagyományos, dúsításos eljárással, szerotipizálás. Listeria monocytogenes kimutatása, meghatározása |
10. |
Gyakorlati (offline) |
Tejipari üzemi higiénia (2 óra) Mintavételi technikák a higiéniai gyakorlatban:
|
11. |
Gyakorlati (offline) |
Vízminták vizsgálata (3 óra) Összcsíraszám (22 és 37 °C-on) Escherichia coli és coliform szám Pseudomonas aeruginosa szám Enterococcus (faecal streptococcus) szám Szulfitredukáló Clostridiumok száma Legionella sp. szám Élesztő- és penészgomba szám Salmonella sp. jelenlét/hiány |
12. |
Gyakorlati (offline) |
Molekuláris biológiai technikák a tejiparban (2 óra) DNS izolálás és PCR vizsgálat |
Képzés vezető: Dr. habil. Ásványi Balázs, egyetemi docens
Kapcsolattartó: Sülyné Máté Anita, (96) 566-720, email: sulyne.mate.anita@sze.hu
Képzés kezdete: 2024. 07. 04.
Jelentkezési határidő: 2024.06.24.
Jelentkezés módja: IDE kattinva eléhető
Jelentkezés díja: 10.000.- Ft/fő
A fent megjelölt összeget az 10300002-10801842-00014908 számlaszámra várjuk. Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a FKKE00001T számot.
Csatolandó dokumentumok:
- oklevélmásolat, bizonyítvány másolat (közép és felsőfokú végzettség esetén)
- regisztrációs díj befizetésének bizonylata
A jelentkezők közül a képzésvezető határozza meg a résztvevőket létszám, bizonyítványi eredmény alapján. Amennyiben a képzés indítása meghiúsul, az Egyetem a jelentkezési díjat visszatéríti.