Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök/szaktanácsadó

Munkarend

Fin. forma

Szakirányú továbbképzés neve

Önköltség (félév)

Képzési idő (félév)

Irányszám

Képzés helye

Képzési terület

L

K

Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szaktmérnök/szaktanácsadó

350.000 Ft

2

10

Mosonmagyaróvár

AGRÁR

Szakmérnök:

Megnevezés (engedélyszám):  

Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök szakirányú továbbképzési szak (FNYF/415-3/2023.)

Szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:

Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök

 

Felvételi követelmények Agrár, informatika vagy műszaki képzési területek valamelyikén legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett, mérnök szakképzettséget igazoló oklevél

 

Szaktanácsadó:

Megnevezés (engedélyszám):  

Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak  (FNYF/416-3/2023.)

Szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:

Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szaktanácsadó

 

Felvételi követelmények Bármilyen képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél, és szakképzettség

 

Képzési idő: 2 félév

Megszerezhető kreditek: 60

Tudományterület: agrár képzési terület

 

A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben

 

A képzés célja:

A képzés célja, hogy a hallgatók a precíziós állattenyésztés és takarmányozás területén valamennyi fontos gazdasági haszonállat, faj esetében olyan, a legkorszerűbb interdiszciplináris tudásanyagra épülő ismereteket kapjanak, amelyekkel szakmailag megalapozott válaszokat tudnak adni a korszerű állatitermék-előállítás kihívásaira. Alkalmassá válnak az egyes gazdasági haszonállat fajok precíziós alapon szervezett tartástechnológiai rendszereinek működtetésére, a technológiai elemek optimális működésének összehangolására, a tevékenységhez kapcsolódó munkaszervezési, és vezetési feladatok ellátására, a magas minőségű állati eredetű élelmiszer alapanyagok költséghatékony, környezetbarát előállítása érdekében.

 

Szakmai kompetenciák:

 

1.Tudás.

A szakon végzett ismei

- a telepirányítási és monitoringrendszerek használatát; továbbfejlesztését;

- a nagy teljesítményű genotípusok precíziós táplálóanyag-ellátására vonatkozó fejlesztési és kidolgozási technikákat;

- a gazdasági haszonállatok precíziós tartástechnológiai rendszereinek működtetését, az egyes technológiai elemek optimális működésének összehangolását;

- a precíziós állattenyésztés munkaszervezési és vezetési feladatainak ellátását;

- a humánerőforrás gazdálkodás elemeit;

- a szakmai területen a változó jogi, természet- és környezetvédelmi tényezőket, előírásokat.

 

2 Képességek:

A szakon végzett képes

- az élettani és termelési adatok gyűjtésére, feldolgozására, kezelésére; értelmezésére és döntéshozatalra;

- a szakterületen jelentkező tervezési és kontrolling feladatok elvégzésére;

- a precíziós állattenyésztés gazdasági és környezetvédelmi összefüggéseinek ismeretére és alkalmazására, továbbfejlesztésére;

- a megszerzett tudás alkalmazására és gyakorlati hasznosítására, a problémamegoldó technikák felhasználására;

- a tudományágban megszerzett szakmai tudásbázis és tapasztalat ismereti határairól származó információk, felmerülő új problémák, új jelenségek feldolgozására;

- a megoldandó problémák megértésére és megoldására, eredeti ötletek felvetésére,

- szakmailag magas szinten önállóan megtervezni és végrehajtani a feladatokat;

- önművelésre, önfejlesztésre;

- a biológiai, műszaki, gazdasági és humán erőforrások kezelésének komplex szemléletére;

- rendszerszemléletű gondolkodásmód alapján komplex elemzésre, következtetésre és tervezésre;

- integrált ismeretek alkalmazására az értékelés és továbbfejlesztés területén;

- kezdeményezés, személyes felelősségvállalás és gyakorlás, döntéshozatal;

- állapotfelmérések elvégzésére, feladatok komplex megtervezésére, irányítására, vezetésére, végrehajtására, és fejlesztési javaslatok megfogalmazására;

- az együttműködésre, a csoportmunkában való részvételre, kellő gyakorlat után vezetői feladatok ellátására.

 

  1. Attitűd:

A szakon végzettet jellemzi

- kreativitás, rugalmasság;

- problémafelismerő és -megoldó készség;

- intuíció és módszeresség;

- tanulási készség és jó memória;

- széles műveltség;

- információfeldolgozási képesség;

- környezettel szembeni érzékenység;

- elkötelezettség és igény a minőségi munkára;

- a szakmai továbbképzéshez szükséges pozitív hozzáállás;

- kezdeményezés, személyes felelősségvállalás és gyakorlás, döntéshozatal.

 

  1. Autonómia és felelősség:

A szakon végzett

- az általa irányított szervezetben, szervezeti egységben nagyfokú önállósággal rendelkezik az átfogó és a speciális szakmai kérdések kidolgozásában, a szakmai nézetek képviseletében, mindezekért felelősséget vállal;

- elméleti ismeretei és gyakorlati tapasztalatai birtokában önállóan dönt meghatározott agrártermelési munkafolyamatok megvalósításnak módjáról, és az igénybe vett eszközökről;

- szakmai felelősségtudattal hoz döntéseket, vállalja döntéseinek következményeit;

- felelősséget vállal az előállított állati eredetű élelmiszerek és takarmányok biztonságát illetően.

 

A szakirányú továbbképzési szak szakmai jellemzői, a szakképzettséghez vezető szakterületek és azok kreditaránya, amelyből a szak felépül:

 

Szakmai alapismeretek: 15 kredit

Állattenyésztés műszaki megoldásai, telepirányítási rendszerek, termékelőállítás és élelmiszerbiztonság, a nagy teljesítményű genotípusok táplálóanyag-ellátásának élettani alapjai 

Szakmai kiegészítő ismeretek: 15 kredit

Precíziós állattenyésztés gazdasági és környezetvédelmi összefüggései, precíziós állattartás (kérődzők, monogasztrikusok)

Szakmai kiegészítő ismeretek: 25 kredit

Precíziós takarmánynövény-termesztés, precíziós takarmányozás, adatbázis-menedzsment, választható tárgy

A szakdolgozat kreditértéke 5 kredit

 

Diploma kibocsátásának feltétele:

 

A tantervben előírt követelmények teljesítése, ezen belül
- legalább 60 kredit megszerzése

- 2 bíráló által bírált és elfogadott diplomamunka

- a diplomamunka megvédése

A képzés záróvizsgával zárul, melynek költségtérítési díja 50.000 Ft

 

Kapcsolattartó: Sülyné Máté Anita, (96) 566-720, email: sulyne.mate.anita@sze.hu

Szakfelelős: Dr. Húth Balázs József egyetemi docens, tanszékvezető

Képzés kezdete: 2025. február 

Jelentkezési határidő: 2025. január 31.

Jelentkezés módja: intézmény honlapján (http://felveteli.sze.hu)  

Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, regisztrációs díj befizetésének bizonylata, önéletrajz, motivációs levél, melyben pár sorban kifejti, hogy miért szeretne jelentkezni a képzésre.

Jelentkezés díja: 9.000 Ft

A fent megjelölt összeget az 10300002-10801842-00014908 számlaszámra várjuk. Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a FKKE00001T számot. 

Továbbá kérjük, hogy az utalásról szóló bizonylatot küldje el az alábbi címre: sulyne.mate.anita@sze.hu

Egyéb információk: A képzés megfelelő számú jelentkező esetén indul! (10 fő)

 

SAJTÓMEGJELENÉS:

Magyar Állattenyésztők Lapja 2024. június (29.évf. 6.szám)

Precíziós Gazdálkodás -Interaktív Magazin 127.o

Precíziós Gazdálkodás -Interaktív Magazin 128.o