Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök/szaktanácsadó
Munkarend |
Fin. forma |
Szakirányú továbbképzés neve |
Önköltség (félév) |
Képzési idő (félév) |
Irányszám |
Képzés helye |
Képzési terület |
---|---|---|---|---|---|---|---|
L |
K |
Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szaktmérnök/szaktanácsadó |
350.000 Ft |
2 |
10 |
Mosonmagyaróvár |
AGRÁR |
Szakmérnök:
Megnevezés (engedélyszám):
Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök szakirányú továbbképzési szak (FNYF/415-3/2023.)
Szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök
Felvételi követelmények Agrár, informatika vagy műszaki képzési területek valamelyikén legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett, mérnök szakképzettséget igazoló oklevél
Szaktanácsadó:
Megnevezés (engedélyszám):
Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak (FNYF/416-3/2023.)
Szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
Precíziós állattenyésztési és takarmányozási szaktanácsadó
Felvételi követelmények Bármilyen képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél, és szakképzettség
Képzési idő: 2 félév
Megszerezhető kreditek: 60
Tudományterület: agrár képzési terület
A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben
A képzés célja:
A képzés célja, hogy a hallgatók a precíziós állattenyésztés és takarmányozás területén valamennyi fontos gazdasági haszonállat, faj esetében olyan, a legkorszerűbb interdiszciplináris tudásanyagra épülő ismereteket kapjanak, amelyekkel szakmailag megalapozott válaszokat tudnak adni a korszerű állatitermék-előállítás kihívásaira. Alkalmassá válnak az egyes gazdasági haszonállat fajok precíziós alapon szervezett tartástechnológiai rendszereinek működtetésére, a technológiai elemek optimális működésének összehangolására, a tevékenységhez kapcsolódó munkaszervezési, és vezetési feladatok ellátására, a magas minőségű állati eredetű élelmiszer alapanyagok költséghatékony, környezetbarát előállítása érdekében.
Szakmai kompetenciák:
1.Tudás.
A szakon végzett ismei
- a telepirányítási és monitoringrendszerek használatát; továbbfejlesztését;
- a nagy teljesítményű genotípusok precíziós táplálóanyag-ellátására vonatkozó fejlesztési és kidolgozási technikákat;
- a gazdasági haszonállatok precíziós tartástechnológiai rendszereinek működtetését, az egyes technológiai elemek optimális működésének összehangolását;
- a precíziós állattenyésztés munkaszervezési és vezetési feladatainak ellátását;
- a humánerőforrás gazdálkodás elemeit;
- a szakmai területen a változó jogi, természet- és környezetvédelmi tényezőket, előírásokat.
2 Képességek:
A szakon végzett képes
- az élettani és termelési adatok gyűjtésére, feldolgozására, kezelésére; értelmezésére és döntéshozatalra;
- a szakterületen jelentkező tervezési és kontrolling feladatok elvégzésére;
- a precíziós állattenyésztés gazdasági és környezetvédelmi összefüggéseinek ismeretére és alkalmazására, továbbfejlesztésére;
- a megszerzett tudás alkalmazására és gyakorlati hasznosítására, a problémamegoldó technikák felhasználására;
- a tudományágban megszerzett szakmai tudásbázis és tapasztalat ismereti határairól származó információk, felmerülő új problémák, új jelenségek feldolgozására;
- a megoldandó problémák megértésére és megoldására, eredeti ötletek felvetésére,
- szakmailag magas szinten önállóan megtervezni és végrehajtani a feladatokat;
- önművelésre, önfejlesztésre;
- a biológiai, műszaki, gazdasági és humán erőforrások kezelésének komplex szemléletére;
- rendszerszemléletű gondolkodásmód alapján komplex elemzésre, következtetésre és tervezésre;
- integrált ismeretek alkalmazására az értékelés és továbbfejlesztés területén;
- kezdeményezés, személyes felelősségvállalás és gyakorlás, döntéshozatal;
- állapotfelmérések elvégzésére, feladatok komplex megtervezésére, irányítására, vezetésére, végrehajtására, és fejlesztési javaslatok megfogalmazására;
- az együttműködésre, a csoportmunkában való részvételre, kellő gyakorlat után vezetői feladatok ellátására.
- Attitűd:
A szakon végzettet jellemzi
- kreativitás, rugalmasság;
- problémafelismerő és -megoldó készség;
- intuíció és módszeresség;
- tanulási készség és jó memória;
- széles műveltség;
- információfeldolgozási képesség;
- környezettel szembeni érzékenység;
- elkötelezettség és igény a minőségi munkára;
- a szakmai továbbképzéshez szükséges pozitív hozzáállás;
- kezdeményezés, személyes felelősségvállalás és gyakorlás, döntéshozatal.
- Autonómia és felelősség:
A szakon végzett
- az általa irányított szervezetben, szervezeti egységben nagyfokú önállósággal rendelkezik az átfogó és a speciális szakmai kérdések kidolgozásában, a szakmai nézetek képviseletében, mindezekért felelősséget vállal;
- elméleti ismeretei és gyakorlati tapasztalatai birtokában önállóan dönt meghatározott agrártermelési munkafolyamatok megvalósításnak módjáról, és az igénybe vett eszközökről;
- szakmai felelősségtudattal hoz döntéseket, vállalja döntéseinek következményeit;
- felelősséget vállal az előállított állati eredetű élelmiszerek és takarmányok biztonságát illetően.
A szakirányú továbbképzési szak szakmai jellemzői, a szakképzettséghez vezető szakterületek és azok kreditaránya, amelyből a szak felépül:
Szakmai alapismeretek: 15 kredit
Állattenyésztés műszaki megoldásai, telepirányítási rendszerek, termékelőállítás és élelmiszerbiztonság, a nagy teljesítményű genotípusok táplálóanyag-ellátásának élettani alapjai
Szakmai kiegészítő ismeretek: 15 kredit
Precíziós állattenyésztés gazdasági és környezetvédelmi összefüggései, precíziós állattartás (kérődzők, monogasztrikusok)
Szakmai kiegészítő ismeretek: 25 kredit
Precíziós takarmánynövény-termesztés, precíziós takarmányozás, adatbázis-menedzsment, választható tárgy
A szakdolgozat kreditértéke 5 kredit
Diploma kibocsátásának feltétele:
A tantervben előírt követelmények teljesítése, ezen belül
- legalább 60 kredit megszerzése
- 2 bíráló által bírált és elfogadott diplomamunka
- a diplomamunka megvédése
A képzés záróvizsgával zárul, melynek költségtérítési díja 50.000 Ft
Kapcsolattartó: Sülyné Máté Anita, (96) 566-720, email: sulyne.mate.anita@sze.hu
Szakfelelős: Dr. Húth Balázs József egyetemi docens, tanszékvezető
Képzés kezdete: 2025. február
Jelentkezési határidő: 2025. január 31.
Jelentkezés módja: intézmény honlapján (http://felveteli.sze.hu)
Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, regisztrációs díj befizetésének bizonylata, önéletrajz, motivációs levél, melyben pár sorban kifejti, hogy miért szeretne jelentkezni a képzésre.
Jelentkezés díja: 9.000 Ft
A fent megjelölt összeget az 10300002-10801842-00014908 számlaszámra várjuk. Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a FKKE00001T számot.
Továbbá kérjük, hogy az utalásról szóló bizonylatot küldje el az alábbi címre: sulyne.mate.anita@sze.hu
Egyéb információk: A képzés megfelelő számú jelentkező esetén indul! (10 fő)
SAJTÓMEGJELENÉS:
Magyar Állattenyésztők Lapja 2024. június (29.évf. 6.szám)
Precíziós Gazdálkodás -Interaktív Magazin 127.o
Precíziós Gazdálkodás -Interaktív Magazin 128.o