Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefon: +36 70 646 3106 ;  +36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Autonóm robotverseny

MSFT_BIG.png

A Széchenyi István Egyetem és partnerei autonóm robotversenyt hirdetnek középiskolai csapatok számára. 

Az Autonóm Robotverseny egy középiskolás diákok számára szervezett kétfordulós műszaki informatikai verseny, melynek első fordulója online kerül lebonyolításra, majd a 10 döntőbe kvalifikált  csapat személyesen méri össze tudását az országos döntőben. 

A program célja lehetőséget biztosítani középiskolás diákok számára, hogy megismerjék az önvezető  járművekhez kapcsolódó műszaki és informatikai kihívásokat számítógépes szimulációk, valamint  kisméretű, alacsony sebességű kültéri mobil robotplatformok alkalmazása által. 

Célcsoport: Magyarországon középiskolai tanulmányokat folytató diákokból álló, háromtagú csapatok  jelentkezését várjuk. A Versenyre történő jelentkezésnek szakmai ismeretekre vonatkozó előfeltétele,  előkövetelménye nincs. 

A feladat célja egy autonóm mobil robot irányítása tetszőleges vonalvezetésű, zárt, terelőelemekkel  határolt virtuális versenypályán. A pályán egy próbálkozás során egyetlen robot tartózkodik. A legtöbb  pontot az a csapat gyűjti, amelyik a leghosszabb távot teszi meg a megadott időlimit alatt, a  terelőelemek érintése nélkül. A megtett távolság és idő számítása a pályán jelölt rajtvonaltól kezdődik,  több kör megtétele is engedélyezett.

Jelenlegi eredmények

A versenyen használt robot

Az online forduló lebonyolításához biztosított robotszimuláció a helyszíni forduló során biztosított  robottal azonos jellemzőkkel és fedélzeti érzékelőkkel rendelkezik. A Széchenyi István Egyetem  Roboworks Rosbot mini robotokat biztosít a verseny időtartamára. A robotplatform a közúti  járművekhez hasonló kerékkonfigurációval rendelkezik. Fedélzeti vezérlője egy Raspberry Pi SBC-vel  azonos egykártyás számítógép, kiemelt fedélzeti érzékelői közé tartozik egy mélységérzékelésre  alkalmas sztereókamera, valamint egy egycsatornás lézerszkenner.

A virtuális versenypálya

Az online verseny lebonyolításához használt pálya egy egyedi kialakítású, számítógépes szimulátorban  megvalósított virtuális versenypálya. Méretei a verseny során alkalmazott robotnak megfelelőek,  vonalvezetése tetszőleges. Fontos, hogy a pályát folyamatos, megszakításoktól mentes terelőelemek  határolják. A terelőelemek legalább a robot maximális magasságával megegyező magasságúak, színük változhat. A pálya rajtvonalát piros színű felfestés jelöli.

Alkalmazandó fejlesztői eszközök

A verseny az ROS (Robot Operating System) Melodic Morenia rendszerre alapszik. A mobil robot szimulációja az ROS Gazebo szimulációs környezetben lesz elérhető. A keretrendszer használatának követelménye az Ubuntu 18.04 Bionic Beaver operációs rendszer használata, melyre két mód is adott:

  • Ubuntu 18.04 operációs rendszer telepítése
  • Ubuntu 18.04 operációs rendszer használata Windows Subsystem for Linux (WSL) által, Windows operációs rendszerrel rendelkező eszközről.

Biztosított szoftverelemek

Az online forduló kezdődátuma előtt a regisztrált csapatok GitHub könyvtár formájában hozzáférést kapnak a Széchenyi István Egyetem által biztosított szimulátorhoz, valamint kiegészítő kódokhoz, amelyek a szimulált robot fedélzeti érzékelőinek és aktuátorainak elérését biztosítják. A megoldáshoz szükséges, részleges példakód is elérhető lesz. Továbbá minden csapat számára hozzáférhető lesz a szükséges szoftverkomponensek használatához készített útmutató.

A verseny menete

A verseny a pontos feladatkiírás és a szoftverelemek kiküldésével kezdődik. Ezt követően a résztvevő csapatoknak egy hét áll rendelkezésére megoldásaik beküldésére. Egy csapat napi egy próbálkozást küldhet be, a helyezés megállapításakor a legjobb próbálkozás számít. Nem kötelező minden nap megoldást beküldeni. A beküldött próbálkozást a szervezők a kiküldöttel azonos számítógépes szimulátorban lefuttatják, a futás az előre megadott időlimit elteltéig fut. Ezt követően rögzítésre kerül a terelőelemek érintése nélkül megtett távolság, és az ennek megfelelő pontszám. Az eredmények az utolsó versenynap kivételével publikusak, a verseny honlapján elérhetőek.

A verseny fontosabb mérföldkövei:

  • November 7: A regisztrált csapatok megkapják a versenyhez szükséges szimulátort és forráskódokat. Elkezdődhet a telepítés, az ismerkedés a kiküldött kódokkal. Szakmai segítség folyamatosan rendelkezésre áll.
  • November 19-26 (meghosszabbítva december 11-ig): A megoldások fogadására szánt időablak. Elkezdődik a verseny, a csapatok napi egy megoldási próbálkozást küldhetnek be. Az eredmények, helyezések publikusak, naponta frissülnek.
  • December 12: Utolsó próbálkozási lehetőség. Az eddig publikus eredmények eltűnnek a honlapról az izgalmak fokozása érdekében.
  • December 6: Eredményhirdetés. A megoldások alapos áttekintését követően megtörténik a végleges eredményhirdetés, megállapításra kerül a tíz döntőbe jutó csapat.

Szakmai kommunikáció

A verseny előtt, valamint a verseny időtartama alatt lehetőség van szakmai kérdések egyeztetésére.

Szakmai kapcsolattartó: Krecht Rudolf – krecht.rudolf@ga.sze.hu

Jelentkezés véglegesítése

A regisztráció véglegesítéséhez kérjük, a csapatok adatait az alábbi űrlapot kitöltve legyenek szívesek  megadni:
https://felveteli.sze.hu/robotverseny-regisztracio

A regisztrációt minden csapatra külön kell elvégezni a fenti linken. Az online fordulóban a részvétel  limitált, de az előregisztrált csapatok közül mindenkinek van lehetősége részt venni a jelentkezés  véglegesítése után. Amennyiben maradnak szabad helyek, úgy pótjelentkezésre lesz lehetőség. 

Jelentkezés véglegesítése: 2022.10.03. – 2022.10.17. (hétfő) 18:00

Feladat feltöltése

A feladat feltöltéséhez kattintson ide.