Előadóművészet BA

Felvételi követelmények:

Az alkalmassági vizsga változatlan időpontban kerül megtartásra: 2020. június 15. – július 03.

A jelentkezővel történt egyeztetés alapján a vizsga személyesen, vagy koncert videófelvétel alapján történik.

Az előadóművészet (klasszikus ének) szakirányt választók számára a felvétel feltétele a fül orr-gégészeti igazolás.


A vizsgák részletes követelményeiről és a felvételi pontozás sajátosságairól a jelentkezők a képzés tanulmányi előadójától kaphatnak felvilágosítást:

Széchenyi István Egyetem – Művészeti Kar, 9025 Győr, Kossuth u. 5. | Tel.: 96/329-735, e-mail: struhar@sze.hu

 

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

A

N

A

Előadóművészet [*]

támogatott

6

A

N

K

Előadóművészet [*]

780 000 Ft

6

*klasszikus ének / klasszikus fagott / klasszikus fuvola / klasszikus gitár / klasszikus gordon / klasszikus gordonka / klasszikus harsona / klasszikus hegedű / klasszikus klarinét / klasszikus kürt / klasszikus mélyhegedű / klasszikus oboa / klasszikus orgona / klasszikus szaxofon / klasszikus trombita / klasszikus tuba / klasszikus ütőhangszerek / klasszikus zongora

 

Az előadóművészet (klasszikus ének) szakirányt választók számára a felvétel feltétele a fül orr-gégészeti igazolás.


A képzésről

A 6 féléves képzés célja olyan szakemberek képzése, akik előadóművészi teljesítményükkel a magyar zenekultúrát gyarapítani és terjeszteni tudják; gyakorlati és elméleti készséget és tudást szerezve, kiművelt zenei ízléssel, magas fokú technikával tudják ellátni szolgálatukat a hangversenypódiumon.

 

Továbbtanulás

Végzett hallgatóink intézetünk tanár-zenetanár mesterképzésében vehetnek részt, mellette párhuzamosan tanulmányokat folytathatnak egyetemünk jogi, közgazdasági és informatikai szakjain, amelyek egyre fontosabbak a tanárok számára. Fuvola és klarinét szakos hallgatóink hangszerművészi diplomát szerezhetnek Intézetünkben. A végzett hallgatók jó eséllyel jelentkezhetnek hangszeres (magánének) zenetanár, ill. művészképzésekre az ország valamennyi szakintézményébe.

Az alapképzés után olyan zenei készséggel, kellő mélységű vokális és hangszeres, valamint megfelelő elméleti ismeretekkel rendelkezhetsz, mely jó kiindulópont tanulmányaid mesterképzésben történő folytatásához. Ám ha mégsem akarsz továbbtanulni, akkor is rendelkezni fogsz azokkal az alapokkal, mellyel a hangversenyéletben kamarazenészként vagy zenekari muzsikusként részt vehetsz, és akár szólistaként, kísérőként, vagy szólamvezetőként is tevékenykedhetsz. Amennyiben nem szeretnél aktív hangszeres tevékenységet folytatni, a zenei együtteseket, művelődési intézményeket a szakirányodnak megfelelő szolgálattal alkotó módon tudod segíteni és alsóbb fokon irányítani.


Elhelyezkedés

A nyugat-magyarországi régió erős gazdasági potenciálja lehetővé teszi a szülők számára, hogy gyermekeiket ének-zenei oktatásban is részesíthessék. A zeneiskoláknak folyamatos igényük van végzett hallgatóinkra, az elhelyezkedési arány a térségben közel 100 %-os. Intézményünkben az elindulás óta kb. 1000 zenetanári diplomát adtunk ki. A nálunk végzett volt hallgatóinkat találhatjuk szerte az országban, elsősorban a Balatontól északra eső országrész zeneiskoláinak tanári karában. A győri és szombathelyi szimfonikus zenekarokban, a nyugat-dunántúli színházak zenekaraiban régi diákjainkat találjuk ugyancsak
nagy számban.


Nyelvvizsga

Kimeneti nyelvek a tanulmányaikat 2019/20/1-ben, vagy azt követően megkezdett hallgatók számára (SZE-TVSz 11. sz. melléklet (1)).

Egy élő idegen nyelvből középfokú (B2) komplex nyelvvizsga, mely a 18/2016 (VII.5.), ill. a 8/2013 (I.30.) EMMI rendeletben (KKK) meghatározott.