Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefonos elérhetőségeink:

+36 70 646 3106
+36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Építőmérnöki BSc

Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar - ÉÉKK

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

A

N

A

Építőmérnöki
(magyar nyelven)

támogatott

8

A

N

K

Építőmérnöki
(magyar nyelven)

325 000 Ft

8

A

N

A

Építőmérnöki
(angol nyelven)

támogatott

8

A

N

K

Építőmérnöki
(angol nyelven)

325 000 Ft

8

A

L

A

Építőmérnöki
(magyar nyelven)

támogatott

8

A

L

K

Építőmérnöki
(magyar nyelven)

325 000 Ft

8

Képzési szint – A – alapképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)


Érettségi pontok

A felsoroltak közül két sikeres érettségi vizsgával kell rendelkeznie, illetve azokból legalább egyet emelt szinten teljesítenie. 

matematika kötelezően és biológia vagy fizika vagy informatika vagy digitális kultúra vagy fenntarthatóság vagy kémia vagy természettudomány vagy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy (építészeti és építési alapismeretek, faipari alapismeretek, informatikai alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika, közlekedés-üzemvitel), közlekedésépítő alapismeretek) vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (építőipar ismeretek, épületgépészet ismeretek, épületgépészeti ismeretek, faipar ismeretek, faipari ismeretek, földmérés ismeretek, földmérési ismeretek, informatika ismeretek, informatikai ismeretek, környezetvédelmi ismeretek, környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek, közlekedés ismeretek, közlekedésépítő ismeretek, vízügyi ismeretek) vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy (magas- és mélyépítési ismeretek, út-, vasút- és hídépítési ismeretek)

Tanulmányi pontok

Tanulmányi pontok kiszámításához szükséges ötödik középiskolai tantárgyak listája PDF

Tanulmányi pontok kiszámításához az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására szolgáló érettségi vizsgatárgyak listája PDF

Intézményi pontok

Intézményi pontok az Építőmérnöki BSc szakon. (Hamarosan)


A szakmáról

Az építőmérnökök a mindennapi életünkhöz szükséges épített környezet, az épületek, azok tartószerkezetei, a közlekedési infrastruktúra, az utak, vasutak, hidak vízépítési műtárgyak, közműhálózatok, földalatti szerkezetek, alapozások tervezésével, megvalósításával, korszerűsítésével, üzemeltetésével foglalkoznak. Erre a szakra precíz, jó műszaki, együttműködési és problémamegoldó készséggel rendelkező jelentkezőket várunk, akik arra vágynak, hogy maradandót alkossanak. Az építőmérnöki szakma kihívása a különböző létesítmények, tartós, biztonságos, környezetbarát megvalósítása, melynek feltétele a megalapozott tudás, kreativitás, tapasztalat és találékonyság.


A képzésről

A képzés tartalmában és módszereiben főiskolai és egyetemi szintű tapasztalatok ötvöződnek, az elméleti igényesség és a gyakorlatias szemléletformálás összefonódása megalapozza a továbbtanulást és a munkába állást egyaránt. A hallgatóknak az egyéni feladataik mellett komplex, csoportmunkában megoldandó, konkrét gyakorlati problémához kapcsolódó projektet is meg kell valósítaniuk. Ezen keresztül a leendő építőmérnökök megismerkednek szakmájuk kihívásaival, átérzik a csoportmunka előnyeit és nehézségeit, valamint kapcsolatba kerülnek az ezen a területen dolgozó szakemberekkel. Az oktatás a legkorszerűbb digitális eljárásokkal, számítógépes szoftverek támogatják. Projektfeladat szintjén is biztosított a lehetőség a társszakági - építész, közlekedésmérnök- hallgatókkal való együttműködésre, közös gondolkodásra.


Elhelyezkedés

A megszerzett ismeretek által számos területen lehet érvényesülni. A mai mérnökök tevékenységében a hagyományos tervező, fejlesztő, kivitelező feladatok mellett egyre nagyobb szerepet kap a projektszervezés, az üzleti-gazdasági tevékenység, a létesítményekkel való gazdálkodás, a fenntartás-üzemeltetés, a közigazgatás szakmai támogatása, az emberekhez, a településekhez és a környezethez való viszony kezelése. A végzett építőmérnökök alkalmasak építési, fenntartási és üzemeltetési, vállalkozási és szakhatósági feladatok ellátására, tervezési feladatok önálló megoldására. A megszerzett oklevelet az Európai Unióban egyenértékűnek ismerik el.


Kimeneti követelmények

Az oklevél megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 240

Nyelv: Szaknyelvi tájékoztató

Szakmai gyakorlat: 

  • A szakmai gyakorlat legalább hat hét időtartamot elérő, szakmai gyakorlóhelyen szervezett gyakorlat.