Mérnökinformatikus BSc

Érettségi követelmények: 

matematika és
fizika v. informatika v. egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (informatika ismeretek, informatikai ismeretek, távközlés ismeretek, távközlési ismeretek, villamosipar és elektronika ismeretek) v. ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy (automatikai és elektronikai ismeretek, közlekedésautomatikai ismeretek) v. egy szakmai előkészítő vizsgatárgy (elektronikai alapismeretek, informatikai alapismeretek).

A jelentkezés feltételeként bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból egyet emelt szinten kell teljesíteni.


Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

A

N

A

Mérnökinformatikus

támogatott

7

A

N

K

Mérnökinformatikus

320 000 Ft

7

A

L

A

Mérnökinformatikus

támogatott

7

A

L

K

Mérnökinformatikus

320 000 Ft

7

 

A szakon duális képzésben is részt lehet venni, további információk az alábbi linken elérhetők: DUÁLIS KÉPZÉS


A szakmáról

Ahhoz, hogy valakiből jó mérnök informatikus váljon, a minőségi munkavégzés melletti elkötelezettségre, nagyfokú kreativitásra és információ-feldolgozó készségre, valamint jó memóriára van szükség.

Akik sikeresen elvégzik a képzést, professzionális informatikai ismereteik alapján készséget szereznek az informatika módszereit igénylő műszaki alkotások, különösen a műszaki informatikai és infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások, valamint azok adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési és létrehozási feladatainak ellátására. Elsajátítják továbbá az informatikai rendszerek telepítési és üzemeltetési feladatainak ellátásához szükséges mérnöki gyakorlati módszereket.


A képzésről

A szak általánosan elvárt ismeretein kívül olyan területeken (elsősorban hálózati szoftverek fejlesztésében és web-technológiában) tudunk szaktudást adni, amelyeken egyszerre mutatkozik hiány és komoly kereslet a munkaerőpiacon. A hazai felsőoktatási képzés kínálatában bizonyos elemek oktatása egyetemünk specialitásának számít. Ilyen téma például a szoftver-minőségbiztosítás, biztonságkritikus számítógéprendszerek, vezetői információs rendszerek, vállalati folyamatok újjászervezése informatikai alapokon. E területek oktatását ipari kutatási-fejlesztési és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező szakemberek végzik a Széchenyi István Egyetemen.

A szak tananyaga a szoftverrendszerek fejlesztése területére helyezi a hangsúlyt. Képzésünk UML-es, objektumorientált megközelítésben, elosztott rendszerekben, osztott adatbázissal, az Internet-re és a Web-re építve zajlik, a Java és a C++ nyelvet kitüntetve. A mérnöki szakma alapjait adó egyes tárgyak választéka folyamatosan bővül az oktatás során – e tárgyak a diplomatervezéshez és az államvizsgához is közvetlenül kapcsolódnak. Az így kijelölt oktatási-képzési terület teljes összhangban áll a jelenlegi és a jövőben várható munkaerő-piaci igényekkel.


Elhelyezkedés

Az egyetemünkön végzett mérnök informatikus hallgatók elhelyezkedési esélyei lényegesen megnövekedtek a vállalati igényeket figyelembe vevő képzési rendszerünknek köszönhetően. Bizonyossá vált, hogy a hálózat-orientált, webes szoftverfejlesztésben szerzett képzettség igen keresett szaktudást jelent a jelenlegi munkaerő-piacon – ez a tendencia vonatkozik a külföldi elhelyezkedésre is. Olyan cégekkel alakult ki és mélyül folyamatosan a hallgatók bevonásával járó együttműködésünk, mint az ORACLE, Nokia, IBM, Tata Consultancy, SAP Hungary, SAS Hungary, E-ON stb... E cégek részéről rendszeres visszajelzéseket kapunk képzésünk minőségét és tartalmát illetően, amely hasznos támogatást jelent a folyamatos fejlődés terén.

Győr város és a hozzá kapcsolódó régió egyaránt jelentős igénnyel lép fel a végzős informatikusok alkalmazását illetően. Említést érdemel például az Audi Hungaria Motor Zrt, illetve a Szintézis Zrt.


Nyelvvizsga

Kimeneti nyelvek a tanulmányaikat 2019/20/1-ben, vagy azt követően megkezdett hallgatók számára (SZE-TVSz 11. sz. melléklet (1)).

Egy idegen nyelvből középfokú (B2) komplex nyelvvizsga, mely a 18/2016 (VII.5.), ill. a 8/2013 (I.30.) EMMI rendeletben (KKK) meghatározott.