Programtervező informatikus BSc

GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR - GIVK

Érettségi követelmények a 2023-as általános felvételi eljárásban:

matematika kötelező és fizika vagy informatika vagy szakmai előkészítő tárgy (informatikai alapismeretek) vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (informatika ismeretek, informatikai ismeretek)

Az érettségi pont számításához két érettségi vizsgatárgyat kell választania a felsoroltakból a jelentkezőnek, egyet emelt szinten kell teljesíteni.

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

A

N

A

Programtervező informatikus

támogatott

6

A

N

K

Programtervező informatikus

325 000 Ft

6

A szakmáról

Ki ne csodálkozott volna rá egy önmagától, vagy külső számítógép által irányítottan működő berendezésre, vagy egy öntanuló gépre? Ezeket általános, vagy speciális célra kifejlesztett eszközökön futó programok, szoftverek működtetik. Szoftvereket az ipar, gazdaság minden területének kulcsfontosságú és alapszintű folyamatában felhasználnak; a mai világban már szinte mindenben a gépi tanulás módszereivel és a mesterséges intelligencia eszközeivel.

Szoftverek készítése egy önálló technológiát hozott létre, jellegzetes csoportos folyamataival. Ezek a szoftverfejlesztésben résztvevőktől speciális képességeket igényelnek, leginkább rendszerezett és kitartó munkát, erős absztrakciós képességet, logikus gondolkodást. Mindezeket gyakran „kocká”-nak nevezett fiatalok űzik a legmagasabb szinten.

A szoftvertechnológia, különösen, ha művelője valamilyen terület – például orvosbiológia, járművek, energetika, kommunikáció – speciális szakmai ismereteivel ötvöződik vagy egy személyben, vagy egy együttműködő csapatban, akkor csúcsfizetéseket és kitűnő munkakörülményeket eredményeznek.


A képzésről

A SZE programtervező informatikus alapképzési szak a hallgatói kiválóság fejlesztésére fókuszál. Hallgatóit elmélyíti a modern szoftverfejlesztési technológiában, beleértve a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a virtualizáció, a szuperszámítógépek és a digitális ikrek készítésének és ipari felhasználásának technikáit. Hallgatói a képzési idő alatt jelentős ipari, gazdasági projektekben vesznek részt. A hallgatók képességei és motivációi alapján a szakot gondozó tanszéknek Európa vezető egyetemeivel közös konzorciumban, a HiDALGO Centre of Excellence-ben végzett kutatási-innovációs feladataiban vehetnek részt; ezek a hallgatók napi szinten nemzetközi kooperáció tagjaiként dolgoznak. A SZE Digitális Fejlesztési Központjának számos digitális projektje (pl. drónok vezérlése, e-sport szoftver fejlesztése) biztos alapot jelent a hallgatónak is tetsző projektfeladatok választására. A szak választható tárgyai között szerepel a molekuláris biológiai alapjainak és mesterséges intelligenciát igénylő módszereinek megismerése; ezt a vonalat a képzésben az Oncompass EU-innovációs díjnyertes cég vezető munkatársai tartják. Mindezek által a hallgatók már a képzés alatt jelentős ipari referenciákat gyűjtenek.

A szakon erős az alapképzések, így a matematikai, gépi tanulási elméleti és technikai ismeretek, képességek fejlesztése, hiszen ezek nélkülözhetetlenek mind a modern, kiemelkedő fizetést biztosító állások betöltéséhez, mind a tudományos kutatási pályára, mesterképzésre való felkészüléshez.

A szak oktatói csapata a szakma európai szinten is jelentősnek számon tartott szakembereiből áll össze, jelentős ipari és nemzetközi projektes tapasztalattal.

A fenti megalapozott, ámde ambíciózus program céljainak elérését a szak kis hallgatói létszáma és magas felvételi pontszáma fogja elősegíteni. Érdemes a felvételi jelentkezés során a programtervező informatikus szak mellett a SZE 2023-ban teljesen megújult további, nagyobb hallgatói létszámú szakjait is megjelölni.

Megjegyezzük, hogy a szak sikeres elvégzése esetén a SZE az angol nyelvű Computer Science MSc (programtervező informatikus mester) szakot is fel tudja végzettjeinek ajánlani, amely az AI, HPC, digital twin technológiákra koncentrál, szerződéses hallgatócserében pl. dél-koreai AI-egyetemmel.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság által elfogadott tanterv ide kattintva érhető el.


Megszerezhető képesítés: Programtervező informatikus


Elhelyezkedés

A szakon tanuló hallgatók jelentős állásajánlatokra számíthatnak már a képzési idő alatt. A szakot elvégző hallgatók a digitális ipar, nemzetközi kutatási szervezetek kiemelt állásajánlataira számíthatnak.


Képzési és Kimeneti Követelmények és Nyelvvizsga

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény és a 65/2021 (XII.29.) ITM rendelet szerint az oktatásért felelős miniszter hivatalos kiadványában közzétett képzési és kimeneti követelményeket a https://kormany.hu/dokumentumtar/kepzesi-es-kimeneti-kovetelmenyek-1

Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefonszám:

+36 96 613 610
+36 70 646 3106
+36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!