Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefonos elérhetőségeink:

+36 70 646 3106
+36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Programtervező informatikus BSc

GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR - GIVK

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

A

N

A

Programtervező informatikus

támogatott

6

A

N

K

Programtervező informatikus

325 000 Ft

6

Képzési szint – A – alapképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)


Érettségi pontok

A felsoroltak közül két sikeres érettségi vizsgával kell rendelkeznie, illetve azokból legalább egyet emelt szinten teljesítenie. 

matematika kötelezően és fizika vagy informatika vagy digitális kultúra vagy természettudomány vagy kémia vagy biológia vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy (informatikai alapismeretek, vagy elektronikai alapismeretek vagy szoftver technológia alapismeretei, vagy hardver technológia alapismeretei) vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (informatika ismeretek vagy informatikai ismeretek vagy távközlés ismeretek vagy távközlési ismeretek vagy villamosipar és elektronika ismeretek) vagy egy választható ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy (automatikai és elektronikai ismeretek)

Tanulmányi pontok

Tanulmányi pontok kiszámításához szükséges ötödik középiskolai tantárgyak listája PDF

Tanulmányi pontok kiszámításához az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására szolgáló érettségi vizsgatárgyak listája PDF

Intézményi pontok

Intézményi pontok az Programtervező informatikus BSc szakon. (Hamarosan)


A szakmáról

Ki ne csodálkozott volna rá egy önmagától, vagy külső számítógép által irányítottan működő berendezésre, vagy egy öntanuló gépre? Ezeket általános, vagy speciális célra kifejlesztett eszközökön futó programok, szoftverek működtetik. Szoftvereket az ipar, gazdaság minden területének kulcsfontosságú és alapszintű folyamatában felhasználnak; a mai világban már szinte mindenben a gépi tanulás módszereivel és a mesterséges intelligencia eszközeivel.

Szoftverek készítése egy önálló technológiát hozott létre, jellegzetes csoportos folyamataival. Ezek a szoftverfejlesztésben résztvevőktől speciális képességeket igényelnek, leginkább rendszerezett és kitartó munkát, erős absztrakciós képességet, logikus gondolkodást. 

A szoftvertechnológia, különösen, ha művelője valamilyen terület – például orvosbiológia, járművek, energetika, kommunikáció – speciális szakmai ismereteivel ötvöződik vagy egy személyben vagy egy együttműködő csapatban, akkor csúcsfizetéseket és kitűnő munkakörülményeket eredményeznek.


A képzésről

A SZE programtervező informatikus alapképzési szak a hallgatói kiválóság fejlesztésére fókuszál. Hallgatóit elmélyíti a modern szoftverfejlesztési technológiában, beleértve a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a virtualizáció, a szuperszámítógépek és a digitális ikrek készítésének és ipari felhasználásának technikáit. Hallgatói a képzési idő alatt jelentős ipari, gazdasági projektekben vesznek részt. A hallgatók képességei és motivációi alapján a szakot gondozó tanszéknek Európa vezető egyetemeivel közös konzorciumban, a HiDALGO Centre of Excellence-ben végzett kutatási-innovációs feladataiban vehetnek részt; ezek a hallgatók napi szinten nemzetközi kooperáció tagjaiként dolgoznak. A SZE Digitális Fejlesztési Központjának számos digitális projektje (pl. drónok vezérlése, e-sport szoftver fejlesztése) biztos alapot jelent a hallgatónak is tetsző projektfeladatok választására. A szak választható tárgyai között szerepel a molekuláris biológiai alapjainak és mesterséges intelligenciát igénylő módszereinek megismerése; ezt a vonalat a képzésben az Oncompass EU-innovációs díjnyertes cég vezető munkatársai tartják. Mindezek által a hallgatók már a képzés alatt jelentős ipari referenciákat gyűjtenek.

A szakon erős az alapképzések, így a matematikai, gépi tanulási elméleti és technikai ismeretek, képességek fejlesztése, hiszen ezek nélkülözhetetlenek mind a modern, kiemelkedő fizetést biztosító állások betöltéséhez, mind a tudományos kutatási pályára, mesterképzésre való felkészüléshez.

Megjegyezzük, hogy a szak sikeres elvégzése esetén a SZE az angol nyelvű Computer Science MSc (programtervező informatikus mester) szakot is fel tudja végzettjeinek ajánlani, amely az AI, HPC, digital twin technológiákra koncentrál, szerződéses hallgatócserében pl. dél-koreai AI-egyetemmel.


Elhelyezkedés

A szakon tanuló hallgatók jelentős állásajánlatokra számíthatnak már a képzési idő alatt. A szakot elvégző hallgatók a digitális ipar, nemzetközi kutatási szervezetek kiemelt állásajánlataira számíthatnak.


Kimeneti követelmények

Az oklevél megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180

Nyelv: Szaknyelvi tájékoztató

Szakmai gyakorlat: 

  • A szakmai gyakorlat egyéni vagy csoportmunkában erre alkalmas szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény gyakorlóhelyén teljesítendő legalább nyolc hétig tartó (320 igazolt munkaórát tartalmazó) projekt-struktúrájú gyakorlat.