Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefonos elérhetőségeink:

+36 70 646 3106
+36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Turizmus-vendéglátás BSc

Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar - KGYK

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő (félév)

A

N

A

Turizmus-vendéglátás

támogatott

8

A

N

K

Turizmus-vendéglátás

350 000 Ft

8

A

L

A

Turizmus-vendéglátás

támogatott

8

A

L

K

Turizmus-vendéglátás

325 000 Ft

8

Képzési szint – A – alapképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)


Érettségi pontok

A felsoroltakból két érettségi vizsgatárgyat legalább középszinten kell teljesíteni.

gazdasági ismeretek vagy egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy informatika vagy digitális kultúra vagy matematika vagy történelem vagy földrajz vagy állampolgári ismeretek vagy fenntarthatóság vagy közigazgatási ismeretek vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy (informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan, elméleti gazdaságtan), ügyviteli alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek, közgazdasági-marketing alapismeretek) vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, turisztika ismeretek, turisztikai ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek, vendéglátóipari ismeretek) vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy (irodai ügyviteli ismeretek, idegennyelvű ügyviteli ismeretek)

Tanulmányi pontok

Tanulmányi pontok kiszámításához szükséges ötödik középiskolai tantárgyak listája PDF

Tanulmányi pontok kiszámításához az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására szolgáló érettségi vizsgatárgyak listája PDF

Intézményi pontok

Intézményi pontok az Turizmus-vendéglátás BSc szakon. (Hamarosan)


A szakmáról

Az ágazatot meghatározó közgazdasági alapozó tárgyakat a turizmus és vendéglátás témakörben oktatott tárgyak fűszerezik. A hallgatók által választható szakirányok: idegenforgalom és szálloda; illetve vendéglátás és szálloda. A 12 hetes összevont gyakorlatra az 5. és a 8. félévben kerül sor saját és külsős szervezeteknél. A képzést azoknak ajánljuk, akik képesek a gazdasági összefüggések meglátására, a turisztikai vállalkozások piaci tevékenységének szervezésére, irányítására és megvalósítására. A hallgatók képesek a szakszerű és hatékony magyar és idegen nyelvű kommunikációra egyaránt írásban és szóban. A hallgatók felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.


A képzésről

A képzés célja a turizmus és vendéglátás feladatait ellátó, idegen nyelveket beszélő gazdasági szakemberek képzése. A hallgatók közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és szakirányú tudásuk birtokában képesek elvégezni a turizmus és a vendéglátás területén felmerülő feladatokat. Irányítani és szervezni tudják a kapcsolódó munkafolyamatokat, feltárják és elemzik a keresletet befolyásoló tényezőket, vonzó és élményszerű kínálatot alakítanak ki.


Elhelyezkedés

Az elhelyezkedési lehetőség széles körű, melyhez reális esélyt nyújt a nemzetközileg versenyképes diploma. Szállodákban, éttermekben, utazási irodáknál, rendezvényszervezőként, térségi szervezeteknél, önkormányzatoknál, múzeumokban, és turisztikai marketinggel foglalkozó ügynökségeknél egyaránt el lehet helyezkedni. Már a tanulmányok során felvehető a kapcsolat a szervezetekkel helyi, térségi és nemzetközi vonalon egyaránt. Indítható saját vállalkozás is pl. a falusi turizmus, marketing, egyéb turisztikai és vendéglátós ágazatokban.


Kimeneti követelmények

Az oklevél megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 240

Nyelv: Szaknyelvi tájékoztató

Szakmai gyakorlat: 

  • A szakmai gyakorlat - a felsőoktatási intézmény tantervében meghatározottak szerint - két félév turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében vagy tanszállodájában végezhető gyakorlat, amelyből egy félév lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés.

A szakmai gyakorlat tizenkettő hét időtartamú (nappali tagozaton 480 óra, részidős képzésben 240 óra) összefüggő gyakorlat.