Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Az E-felvételi felületén látható felvételi pontszámok még nem véglegesek, az intézményi többletpontok rögzítése folyamatban van.

Email: felveteli@sze.hu

Telefon: +36 70 646 3106 ;  +36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Turizmus-vendéglátás FOSZK

Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar - KGYK

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve [szakirány]

Önköltség (félév)

Képzési idő (félév)

F

N

A

Turizmus-vendéglátás – turizmus szakirányon

támogatott

4

F

N

K

Turizmus-vendéglátás – turizmus szakirányon

200 000 Ft

4

F

L

A

Turizmus-vendéglátás – turizmus szakirányon

támogatott

4

F

L

K

Turizmus-vendéglátás – turizmus szakirányon

200 000 Ft

4

F

N

A

Turizmus-vendéglátás – vendéglátás szakirányon

támogatott

4

F N K Turizmus-vendéglátás – vendéglátás szakirányon 200 000 Ft 4
F L A Turizmus-vendéglátás – vendéglátás szakirányon támogatott 4
F L K Turizmus-vendéglátás – vendéglátás szakirányon 200 000 Ft 4

Képzési szint – A – alapképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)

A jelentkezés szakra és szakirányra történik.


Érettségi pontok

Bármely két érettségi vizsgatárgy

Tanulmányi pontok

Tanulmányi pontok kiszámításához szükséges ötödik középiskolai tantárgyak listája PDF

Tanulmányi pontok kiszámításához az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására szolgáló érettségi vizsgatárgyak listája PDF

Intézményi pontok (maximum 100 pont)

Felvételi Eljárási Rend 5. számú melléklet

Intézményi pont jogcíme Szintek/skálázás Pontszám További feltételek Igazolás módja(dokumentum típusa) Megjegyzés
emelt szintű érettségi vizsgaeredmény
min. 45%-os eredmény, az érettségi pontok számításához választható tárgyból 50  
érettségi bizonyítvány
 
min. 45%-os eredmény, nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 30    
nyelvtudás, nyelvenként
B1 szóbeli 8  
államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvány vagy azzal egyenértékű okirat, érettségi, oklevél stb.
 
B1 írásbeli 8  
B1 komplex 16  
B2 szóbeli 18  
B2 írásbeli 18  
B2 komplex 36  
C1 szóbeli 25  
C1 írásbeli 25  
C1 komplex 50  
esélyegyenlőség
hátrányos helyzet 40 aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben meghatározottak szerinti hátrányos helyzetűnek minősül és a beiratkozás (jelentkezés) időpontjában a 25. évét még nem töltötte be. magyarországi település jegyzője vagy gyámhatóság által kiállított dokumentumok, a Széchenyi Egyetem Felvételi Eljárás Rendjének 5. számú mellékletének IV/2. pontja szerint.  
fogyatékosság 40 meghatározott típusú fogyatékosság meglétének igazolása esetén részletes szakértői véleménnyel, a Széchenyi István Egyetem Felvételi Eljárási Rendjének 5. számú mellékletének IV/4. pontja szerint.  
gyermekgondozás 40 fizetés nélküli szabadságon lévő, és ezzel párhuzamosan CSED, ÖD, GYES, GYET, illetve GYED ellátásban részesül, vagy a fizetés nélküli szabadságot 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszi igénybe, vagy CSED, ÖD, GYES, GYET, illetve GYED ellátásban részesül, vagy gyermekek otthongondozási díjában (GYOD), gyermekük otthoni ápolása miatt ápolási díjban részesül, vagy rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjaként távolléti díjban részesülő, vagy hivatásos és szerződéses állományú katonaként szülési szabadságon, vagy illetmény nélküli szabadságon tartózkodik magyarországi illetékes hatóság által kiállított igazolással vagy határozattal, a Széchenyi István Egyetem Felvételi Eljárási Rendjének 5. számú mellékletének IV/3. pontja szerint.  
felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél   40 ugyanazon a képzési területen való továbbtanulás esetén, ha a jelentkező érettségi pontjait nem az oklevélből számították oklevél  
szakképesítés 2020. jan. 1-jét megelőzően közétett OKJ szerinti 54-es vagy 55-ös szakmaszámű szakképesítés, középfokú szakképesítést tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsga, szakgimnáziumban oktatható szakképesítés szerinti szakképesítés 40 szakirányú továbbtanulás esetén, amennyiben nem a szakmai vizsga alapján számították a jelentkező érettségi pontjait OKJ bizonyítvány, oklevél, képesítő bizonyítvány, a Széchenyi István Egyetem Felvételi Eljárási Rendjének Függelékek megnevezésű dokumentumának 3. számú függeléke alapján. maximum 40 pont
A SZE-vel kialakított közös képzési program alapján megvalósított technikusképzés, a kreditbeszámításban érintett alapképzésre való jelentkezés esetén   100   oklevél  
Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenye, Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenye, Ágazati és Ágazaton Belüli Specializáció Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenye
1-10. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból 100
tantárgyanként legfeljebb egy eredmény alapján
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy az Oktatási Hivatal által kiállított igazolás vagy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság vagy jogelődjei által kiállított igazolás vagy Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által kiállított igazolás.
 
11-20. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból 50  
21-30. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból 25  
1-10. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 50  
11-20. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 25  
21-30. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 13  
Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája
nagydíjas az érettségi pontok számításához választható tárgyból 30
tantárgyanként legfeljebb egy eredmény alapján
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a Kutató Diákok Országos Szövetsége által kiállított igazolás.
 
első díjas az érettségi pontok számításához választható tárgyból 20  
nagydíjas nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 15  
első díjas nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 10  
Ifjú Tudósok tudományos középiskolai vetélkedő
1. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból 100
tantárgyanként legfeljebb egy eredmény alapján
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező Oktatási Hivatal által kiállított igazolás.
 
2. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból 50  
3. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból 25  
1. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 50  
2. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 25  
3. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 13  
Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezés 100   a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség által kiállított igazolás.  
Országos Szakmai Tanulmányi Verseny helyezése alapján szakmai vizsga egésze alól felmentést kapott jelentkező, szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 30 szakirányú továbbtanulás esetén a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.  
A Tudományos és Diákköri Tanács vagy az Országos Tudományos és Diákköri Tanács által szervezett verseny
1-3. helyezés 40
ha a verseny időpontjában tanulói jogviszonyban állt jelentkező
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
 
különdíj 20  
Országos Művészeti Tanulmányi Verseny 1-3. helyezés, egyéni versenyzőként 20   a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező Oktatási Hivatal által kiállított igazolás.  
Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Tanácsa által szervezett verseny
1-3. helyezés 10  
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
 
különdíj 5    
Széchenyi István Egyetem által szervezett szakmai versenyek
1-10. helyezés 40  
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
Elfogadható versenyek listája
részvétel 20  
Széchenyi István Egyetem által szervezett előkészítő képzés kurzusai kurzus eredményes elvégzése 0-80   Széchenyi István Egyetem által kiállított tanusítvány. Előkészítő kurzusok
Nemzetközi Tudományos Diákolimpia (Biológiai, Fizikai, Földrajzi, Informatikai, Kémiai, Matematikai)
1-3. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból 100  
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
 
1-3. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 50    
Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia
1-3. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból 100  
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
 
1-3. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból 50    
Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által szervezett olimpiai játékok, 1984-től kezdődően a Paralimpia vagy Siketlimpia, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpia részvétel 80   az adott sportág magyarországi országos sportági szakszövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság vagy a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége, illetve a Magyar Sakkszövetség által kiállított igazolás.  
világ- és Európa-bajnokság 1-3. helyezés 50   az adott sportág magyarországi országos sportági szakszövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság vagy a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége által kiállított igazolás.  
korosztályos világ- vagy Európa-bajnokság, az Universiade, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokság, Ifjúsági Olimpia 1-3. helyezés 30   az adott sportág magyarországi országos sportági szakszövetsége által kiállított igazolás.  
országos bajnokság 1-3. helyezés 15   az adott sportág magyarországi országos sportági szakszövetsége által kiállított igazolás.  
Diákolimpia országos döntő 1-3. helyezés 10 a Magyar Diáksport Szövetség által, vagy közreműködésével szervezett Diákolimpia országos döntőjében elért eredményért. Magyar Diáksport Szövetség által kiállított igazolás.  

A szakmáról

A felsőoktatási szakképzés célja a turizmus és a vendéglátás vállalkozásaiban és non profit szervezeteiben szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakemberek képzése, akik alkalmasak a fogyasztói igények teljes szintű feltárására és megértésére. Turizmus szakirányon tanult ismereteikkel képesek lesznek színvonalas szolgáltatások megvalósítására és nyújtására, tartalmi továbbfejlesztésére, illetve szervezőmunkában való közreműködésre. A vendéglátás szakirányon pedig ismereteket szereznek a különböző helyekre települt, eltérő szintű, felszereltségű, üzemméretű és eltérő céllal üzemelő vendéglátóhelyek (étterem, cukrászda, kisvendéglő, csárda, intézményi étkeztetés egységei stb.) működtetésében.


A képzésről

Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésben két választható szakirány érhető el. Tanulmányaik során a hallgatók megismerik a turizmus földrajzi alapjait, magyar és nemzetközi turizmusföldrajzi ismereteket szereznek és ezeket megtanulják alkalmazni turisztikai termékek tervezése és értékesítése során, illetve mély tudást szereznek az ételkészítés és értékesítés során felhasznált élelmiszerekről és italokról.


Elhelyezkedés

Tanulmányaik elvégzése után hallgatóink képesek a szakirányuknak megfelelő szakterületen működő mikro- és kisvállalkozások alapítására, vezetésére és működtetésére, valamint közép- és nagyvállalatok egyes részlegeinek irányítására, illetve felsővezetők munkáját segítő szakreferensi és asszisztensi feladatok ellátására.


Kimeneti követelmények

Az oklevél megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120

Teljesítendő nyelvi kimeneti követelmény: A felsőoktatási szakképzésben a szakképzettség megszerzéséhez legalább középfokú (B2 szintű) szaknyelvi idegennyelv-tudást kell elérni.

További nyelvi lehetőségek: Szaknyelvi oktatás

Szakmai gyakorlat: 

  • A szakmai gyakorlat a képzés negyedik félévében, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felsőoktatási gyakorlóhelyi nyilvántartásában szereplő szervezetnél vagy felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tanműhely, tanszálloda, tanétterem, laboratórium, taniroda), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetnél, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél végzett gyakorlat.

Szakirányok 

Turizmus

A hallgatók: 

  • ismerik a magyar és külföldi kultúrák értékeit, a művelődéstörténet főbb eseményeit, képesek ezen ismereteik alapján interkulturális szemléletet kialakítani;
  • ismerik a turisztikai desztinációk működését és képesek térségszervezési ismereteiket alkalmazni a turisztikai desztinációs feladatok végrehajtása során;
  • ismerik az utazásszervezés és -közvetítés üzletágait, alkalmasak utazási irodai referensi, ügyintézői és tanácsadói feladatok elvégzésére;
  • ismerik a vendéglátás, mint kiemelt kínálati elem szerepét a turizmus és szállásadás területén, képesek a turisztikai termékek összeállításakor és értékesítésekor vendéglátói ismereteiket alkalmazni;
  • választásuk szerint beható ismeretekkel rendelkeznek a turizmus egy területén és ezáltal képesek az ezen a területen működő vállalkozásokban, intézményekben jelentkező speciális tevékenységek ügyintézői, asszisztensi munkaköri feladatainak ellátására (egészségturizmus, falusi turizmus);

Vendéglátás

A hallgatók:

  • ismerik és képesek a gyakorlatban is alkalmazni a vendéglátásban előírt higiéniai, élelmiszer-biztonsági szabályokat;
  • ismerik az ételkészítési, illetve értékesítési folyamatokat, képesek ellátni ezek különböző részfolyamatait, képes fogyasztóhatósági döntés meghozatalára, belső képzések megtartására;
  • képesek részt venni a minőségirányítási, élelmiszer-biztonsági rendszerek képesítésének folyamatában, ezek működtetésében és belső felülvizsgálatában;
  • alkalmasak arra, hogy a vendéglátásban jelentkező általános, illetve speciális táplálkozási igényeket adekvát módon kielégítsék;
  • mikrobiológiai alapismereteket szereznek az élelmiszerek tartósítása, élelmiszermérgezések, élelmiszer-fertőzések területén;
  • ismerik a vendéglátás alapvető gépeit, műszaki berendezéseit, eszközeit;
  • ismerik a vendéglátás szervezési-vezetési fő- és részfolyamatait, gazdálkodási összefüggéseit, képesek ezek gyakorlati alkalmazására;
  • képesek üzleti tervek elkészítésében tevékenyen közreműködni, illetve elemzéseket készíteni;