Turizmus-vendéglátás FOSZK
Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar - KGYK
Képzési szint |
Munkarend |
Fin. forma |
Szak neve [szakirány] |
Önköltség (félév) |
Képzési idő (félév) |
---|---|---|---|---|---|
F |
N |
A |
Turizmus-vendéglátás – turizmus szakirányon |
támogatott |
4 |
F |
N |
K |
Turizmus-vendéglátás – turizmus szakirányon |
200 000 Ft |
4 |
F |
L |
A |
Turizmus-vendéglátás – turizmus szakirányon |
támogatott |
4 |
F |
L |
K |
Turizmus-vendéglátás – turizmus szakirányon |
200 000 Ft |
4 |
F |
N |
A |
Turizmus-vendéglátás – vendéglátás szakirányon |
támogatott |
4 |
F | N | K | Turizmus-vendéglátás – vendéglátás szakirányon | 200 000 Ft | 4 |
F | L | A | Turizmus-vendéglátás – vendéglátás szakirányon | támogatott | 4 |
F | L | K | Turizmus-vendéglátás – vendéglátás szakirányon | 200 000 Ft | 4 |
Képzési szint – A – alapképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)
A jelentkezés szakra és szakirányra történik.
Érettségi pontok
Bármely két érettségi vizsgatárgy
Tanulmányi pontok
Tanulmányi pontok kiszámításához szükséges ötödik középiskolai tantárgyak listája PDF
Tanulmányi pontok kiszámításához az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására szolgáló érettségi vizsgatárgyak listája PDF
Intézményi pontok (maximum 100 pont)
Felvételi Eljárási Rend 5. számú melléklet
Intézményi pont jogcíme | Szintek/skálázás | Pontszám | További feltételek | Igazolás módja(dokumentum típusa) | Megjegyzés |
---|---|---|---|---|---|
emelt szintű érettségi vizsgaeredmény
|
min. 45%-os eredmény, az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 50 |
érettségi bizonyítvány
|
||
min. 45%-os eredmény, nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 30 | ||||
nyelvtudás, nyelvenként
|
B1 szóbeli | 8 |
államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvány vagy azzal egyenértékű okirat, érettségi, oklevél stb.
|
|
|
B1 írásbeli | 8 | ||||
B1 komplex | 16 | ||||
B2 szóbeli | 18 | ||||
B2 írásbeli | 18 | ||||
B2 komplex | 36 | ||||
C1 szóbeli | 25 | ||||
C1 írásbeli | 25 | ||||
C1 komplex | 50 | ||||
esélyegyenlőség
|
hátrányos helyzet | 40 | aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben meghatározottak szerinti hátrányos helyzetűnek minősül és a beiratkozás (jelentkezés) időpontjában a 25. évét még nem töltötte be. | magyarországi település jegyzője vagy gyámhatóság által kiállított dokumentumok, a Széchenyi Egyetem Felvételi Eljárás Rendjének 5. számú mellékletének IV/2. pontja szerint. | |
fogyatékosság | 40 | meghatározott típusú fogyatékosság meglétének igazolása esetén | részletes szakértői véleménnyel, a Széchenyi István Egyetem Felvételi Eljárási Rendjének 5. számú mellékletének IV/4. pontja szerint. | ||
gyermekgondozás | 40 | fizetés nélküli szabadságon lévő, és ezzel párhuzamosan CSED, ÖD, GYES, GYET, illetve GYED ellátásban részesül, vagy a fizetés nélküli szabadságot 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszi igénybe, vagy CSED, ÖD, GYES, GYET, illetve GYED ellátásban részesül, vagy gyermekek otthongondozási díjában (GYOD), gyermekük otthoni ápolása miatt ápolási díjban részesül, vagy rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjaként távolléti díjban részesülő, vagy hivatásos és szerződéses állományú katonaként szülési szabadságon, vagy illetmény nélküli szabadságon tartózkodik | magyarországi illetékes hatóság által kiállított igazolással vagy határozattal, a Széchenyi István Egyetem Felvételi Eljárási Rendjének 5. számú mellékletének IV/3. pontja szerint. | ||
felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél | 40 | ugyanazon a képzési területen való továbbtanulás esetén, ha a jelentkező érettségi pontjait nem az oklevélből számították | oklevél | ||
szakképesítés | 2020. jan. 1-jét megelőzően közétett OKJ szerinti 54-es vagy 55-ös szakmaszámű szakképesítés, középfokú szakképesítést tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsga, szakgimnáziumban oktatható szakképesítés szerinti szakképesítés | 40 | szakirányú továbbtanulás esetén, amennyiben nem a szakmai vizsga alapján számították a jelentkező érettségi pontjait | OKJ bizonyítvány, oklevél, képesítő bizonyítvány, a Széchenyi István Egyetem Felvételi Eljárási Rendjének Függelékek megnevezésű dokumentumának 3. számú függeléke alapján. | maximum 40 pont |
A SZE-vel kialakított közös képzési program alapján megvalósított technikusképzés, a kreditbeszámításban érintett alapképzésre való jelentkezés esetén | 100 | oklevél | |||
Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenye, Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenye, Ágazati és Ágazaton Belüli Specializáció Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenye
|
1-10. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 100 |
tantárgyanként legfeljebb egy eredmény alapján
|
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy az Oktatási Hivatal által kiállított igazolás vagy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság vagy jogelődjei által kiállított igazolás vagy Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által kiállított igazolás.
|
|
11-20. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 50 | ||||
21-30. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 25 | ||||
1-10. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 50 | ||||
11-20. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 25 | ||||
21-30. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 13 | ||||
Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája
|
nagydíjas az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 30 |
tantárgyanként legfeljebb egy eredmény alapján
|
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a Kutató Diákok Országos Szövetsége által kiállított igazolás.
|
|
első díjas az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 20 | ||||
nagydíjas nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 15 | ||||
első díjas nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 10 | ||||
Ifjú Tudósok tudományos középiskolai vetélkedő
|
1. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 100 |
tantárgyanként legfeljebb egy eredmény alapján
|
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező Oktatási Hivatal által kiállított igazolás.
|
|
2. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 50 | ||||
3. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 25 | ||||
1. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 50 | ||||
2. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 25 | ||||
3. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 13 | ||||
Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Verseny | 1-3. helyezés | 100 | a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség által kiállított igazolás. | ||
Országos Szakmai Tanulmányi Verseny | helyezése alapján szakmai vizsga egésze alól felmentést kapott jelentkező, szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén | 30 | szakirányú továbbtanulás esetén | a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás. | |
A Tudományos és Diákköri Tanács vagy az Országos Tudományos és Diákköri Tanács által szervezett verseny
|
1-3. helyezés | 40 |
ha a verseny időpontjában tanulói jogviszonyban állt jelentkező
|
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
|
|
különdíj | 20 | ||||
Országos Művészeti Tanulmányi Verseny | 1-3. helyezés, egyéni versenyzőként | 20 | a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező Oktatási Hivatal által kiállított igazolás. | ||
Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Tanácsa által szervezett verseny
|
1-3. helyezés | 10 |
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
|
||
különdíj | 5 | ||||
Széchenyi István Egyetem által szervezett szakmai versenyek
|
1-10. helyezés | 40 |
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
|
Elfogadható versenyek listája | |
részvétel | 20 | ||||
Széchenyi István Egyetem által szervezett előkészítő képzés kurzusai | kurzus eredményes elvégzése | 0-80 | Széchenyi István Egyetem által kiállított tanusítvány. | Előkészítő kurzusok | |
Nemzetközi Tudományos Diákolimpia (Biológiai, Fizikai, Földrajzi, Informatikai, Kémiai, Matematikai)
|
1-3. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 100 |
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
|
||
1-3. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 50 | ||||
Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia
|
1-3. helyezés az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 100 |
a versenyeredményt tartalmazó oklevél másolata vagy a versenyt szervező által kiállított igazolás.
|
||
1-3. helyezés nem az érettségi pontok számításához választható tárgyból | 50 | ||||
Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által szervezett olimpiai játékok, 1984-től kezdődően a Paralimpia vagy Siketlimpia, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpia | részvétel | 80 | az adott sportág magyarországi országos sportági szakszövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság vagy a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége, illetve a Magyar Sakkszövetség által kiállított igazolás. | ||
világ- és Európa-bajnokság | 1-3. helyezés | 50 | az adott sportág magyarországi országos sportági szakszövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság vagy a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége által kiállított igazolás. | ||
korosztályos világ- vagy Európa-bajnokság, az Universiade, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokság, Ifjúsági Olimpia | 1-3. helyezés | 30 | az adott sportág magyarországi országos sportági szakszövetsége által kiállított igazolás. | ||
országos bajnokság | 1-3. helyezés | 15 | az adott sportág magyarországi országos sportági szakszövetsége által kiállított igazolás. | ||
Diákolimpia országos döntő | 1-3. helyezés | 10 | a Magyar Diáksport Szövetség által, vagy közreműködésével szervezett Diákolimpia országos döntőjében elért eredményért. | Magyar Diáksport Szövetség által kiállított igazolás. |
A szakmáról
A felsőoktatási szakképzés célja a turizmus és a vendéglátás vállalkozásaiban és non profit szervezeteiben szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakemberek képzése, akik alkalmasak a fogyasztói igények teljes szintű feltárására és megértésére. Turizmus szakirányon tanult ismereteikkel képesek lesznek színvonalas szolgáltatások megvalósítására és nyújtására, tartalmi továbbfejlesztésére, illetve szervezőmunkában való közreműködésre. A vendéglátás szakirányon pedig ismereteket szereznek a különböző helyekre települt, eltérő szintű, felszereltségű, üzemméretű és eltérő céllal üzemelő vendéglátóhelyek (étterem, cukrászda, kisvendéglő, csárda, intézményi étkeztetés egységei stb.) működtetésében.
A képzésről
Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésben két választható szakirány érhető el. Tanulmányaik során a hallgatók megismerik a turizmus földrajzi alapjait, magyar és nemzetközi turizmusföldrajzi ismereteket szereznek és ezeket megtanulják alkalmazni turisztikai termékek tervezése és értékesítése során, illetve mély tudást szereznek az ételkészítés és értékesítés során felhasznált élelmiszerekről és italokról.
Elhelyezkedés
Tanulmányaik elvégzése után hallgatóink képesek a szakirányuknak megfelelő szakterületen működő mikro- és kisvállalkozások alapítására, vezetésére és működtetésére, valamint közép- és nagyvállalatok egyes részlegeinek irányítására, illetve felsővezetők munkáját segítő szakreferensi és asszisztensi feladatok ellátására.
Kimeneti követelmények
Az oklevél megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120
Teljesítendő nyelvi kimeneti követelmény: A felsőoktatási szakképzésben a szakképzettség megszerzéséhez legalább középfokú (B2 szintű) szaknyelvi idegennyelv-tudást kell elérni.
További nyelvi lehetőségek: Szaknyelvi oktatás
Szakmai gyakorlat:
- A szakmai gyakorlat a képzés negyedik félévében, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felsőoktatási gyakorlóhelyi nyilvántartásában szereplő szervezetnél vagy felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tanműhely, tanszálloda, tanétterem, laboratórium, taniroda), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetnél, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél végzett gyakorlat.
Szakirányok
Turizmus
A hallgatók:
- ismerik a magyar és külföldi kultúrák értékeit, a művelődéstörténet főbb eseményeit, képesek ezen ismereteik alapján interkulturális szemléletet kialakítani;
- ismerik a turisztikai desztinációk működését és képesek térségszervezési ismereteiket alkalmazni a turisztikai desztinációs feladatok végrehajtása során;
- ismerik az utazásszervezés és -közvetítés üzletágait, alkalmasak utazási irodai referensi, ügyintézői és tanácsadói feladatok elvégzésére;
- ismerik a vendéglátás, mint kiemelt kínálati elem szerepét a turizmus és szállásadás területén, képesek a turisztikai termékek összeállításakor és értékesítésekor vendéglátói ismereteiket alkalmazni;
- választásuk szerint beható ismeretekkel rendelkeznek a turizmus egy területén és ezáltal képesek az ezen a területen működő vállalkozásokban, intézményekben jelentkező speciális tevékenységek ügyintézői, asszisztensi munkaköri feladatainak ellátására (egészségturizmus, falusi turizmus);
Vendéglátás
A hallgatók:
- ismerik és képesek a gyakorlatban is alkalmazni a vendéglátásban előírt higiéniai, élelmiszer-biztonsági szabályokat;
- ismerik az ételkészítési, illetve értékesítési folyamatokat, képesek ellátni ezek különböző részfolyamatait, képes fogyasztóhatósági döntés meghozatalára, belső képzések megtartására;
- képesek részt venni a minőségirányítási, élelmiszer-biztonsági rendszerek képesítésének folyamatában, ezek működtetésében és belső felülvizsgálatában;
- alkalmasak arra, hogy a vendéglátásban jelentkező általános, illetve speciális táplálkozási igényeket adekvát módon kielégítsék;
- mikrobiológiai alapismereteket szereznek az élelmiszerek tartósítása, élelmiszermérgezések, élelmiszer-fertőzések területén;
- ismerik a vendéglátás alapvető gépeit, műszaki berendezéseit, eszközeit;
- ismerik a vendéglátás szervezési-vezetési fő- és részfolyamatait, gazdálkodási összefüggéseit, képesek ezek gyakorlati alkalmazására;
- képesek üzleti tervek elkészítésében tevékenyen közreműködni, illetve elemzéseket készíteni;