Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefonos elérhetőségeink:

+36 70 646 3106
+36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Egészségügyi gondozás és prevenció BSc

Egészség- és Sporttudományi Kar - ESK

Képzési szint Munkarend Fin. forma Szak neve Önköltség (félév) Képzési idő
A N A Egészségügyi gondozás és prevenció – védőnő szakirány támogatott 8
A N K Egészségügyi gondozás és prevenció – védőnő szakirány 300 000 Ft 8

Képzési szint – A – alapképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)


Érettségi pontok

A felsoroltakból két érettségi vizsgatárgyat legalább középszinten kell teljesíteni.

biológia vagy fizika vagy informatika vagy digitális kultúra vagy kémia vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy idegen nyelv (angol, francia, latin, német, olasz, orosz, spanyol) vagy természettudomány vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy (egészségügyi alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan, elméleti gazdaságtan), szociális alapismeretek, egészségi alapismeretek) vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (egészségügy ismeretek, egészségügyi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, egészségügyi technika ismeretek, egészségügyi technikai ismeretek, szociális ismeretek)

Tanulmányi pontok

Tanulmányi pontok kiszámításához szükséges ötödik középiskolai tantárgyak listája PDF

Tanulmányi pontok kiszámításához az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására szolgáló érettségi vizsgatárgyak listája PDF

Intézményi pontok

Intézményi pontok az Egészségügyi gondozás és prevenció BSc szakon. (Hamarosan)

Alkalmassági vizsga

Az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szakokon szakmai alkalmassági vizsgán kell részt venni. A szakmai alkalmassági vizsgán a pályaorientációhoz kapcsolódó szociális és mentális alkalmasság, valamint az empatikus képesség felmérése történik.

A szakmai alkalmassági vizsga értékelése csak "megfelelt" vagy "nem felelt meg" lehet. A felvételi eljárásban való további részvétel feltétele a "megfelelt" alkalmassági vizsga.


A szakmáról

Az Egészségügyi gondozás és prevenció BSc Védőnő szakirányt elvégző hallgatók egy olyan hivatást tudnak gyakorolni, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza (megalakulása: 1915. június 13., Országos Stefánia Szövetség). A Védőnői szolgálat nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer, a Hungarikum Bizottság 2015.04.23-i döntése alapján bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A védőnők jelentős feldatatokat végeznek az anya- és csecsemővédelemben, a várandós- és gyermekágyas anyák gondozásában, a 0-18 éves korosztályú gyermekek és családjuk gondozásában, iskolai egészségvédelmi és -fejlesztő munkában, szűrővizsgálatokban. Ajánljuk ezt a hivatást mindazoknak, akik a fenti feladatok végzését tekintik szakmai életcéljuknak.


A képzésről

Cél olyan szakemberek képzése, akik az egészségtudomány eredményei alapján a betegségmegelőzés, egészségfejlesztés törvényszerűségeit ismerve gondozzák a társadalom egyéneit, közösségeit. Átfogóan ismerik az egészség és -fejlesztés módszereit és holisztikus szemléletét, az egészségfejlesztő tevékenységeket, az egészség-tanácsadás lényegét. Holisztikus, proaktív szemlélettel rendelkeznek, képesek aktívan közreműködni a népegészségügyi kérdések megoldásában, szűrővizsgálatok és egészségfejlesztő programok szervezésében és kivitelezésében. Munkájukban a prevenció szemléletét követve törekednek a betegségek megelőzésére, a veszélyeztető tényezők, kórállapotok korai felismerésére. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.


Elhelyezkedés

Egészségügyi állami és magán intézmények, gyógyszer-promócióval foglalkozó cégek, civil szervezetek szívesen foglalkoztatják végzett hallgatóinkat. Közszférában és magánpraxisban történő elhelyezkedésre is lehetőségük van. Az Egészségügyi gondozás és prevenció BSc Védőnő szakirányt elvégző hallgatók elhelyezkedési esélyei nagyon jók, tekintettel arra, hogy országszerte a betöltetlen védőnői álláshelyek száma átlagosan 10%. Végzést követően a védőnő hallgatók elhelyezkedhetnek területi védőnőként védőnői körzetben, iskolai, ifjúsági védőnőként iskolákban, kórházi védőnőként kórházakban, várandós szakambulanciákon, speciális tanfolyam elvégzése után Családvédelmi szolgálatoknál vagy akár Egészségfejlesztési Irodákban.


Kimeneti követelmények

Az oklevél megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 240

Nyelv: Szaknyelvi tájékoztató

Szakmai gyakorlat: 

Az intézményen kívül teljesítendő szakmai gyakorlat kötelező, külső szakmai gyakorló helyen történik. Három részből áll: védőnői iskola-egészségügyi területi gyakorlat (3 hét, 120 óra), védőnői városi területi gyakorlat (4 vagy 5 hét, 160 vagy 200 óra), védőnői vidéki területi gyakorlat (5 vagy 4 hét, 200 vagy 160 óra).