Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefonos elérhetőségeink:

+36 70 646 3106
+36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Élelmiszermérnöki BSc

Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar - AKMK

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

A

N

A

Élelmiszermérnöki
(magyar nyelven)

támogatott

7

A

N

K

Élelmiszermérnöki
(magyar nyelven)

325 000 Ft

7

A

N

A

Élelmiszermérnöki
(angol nyelven)

támogatott

7

A

N

K

Élelmiszermérnöki
(angol nyelven)

325 000 Ft

7

A

L

A

Élelmiszermérnöki
(magyar nyelven)

támogatott

7

A

L

K

Élelmiszermérnöki
(magyar nyelven)

325 000 Ft

7

Képzési szint – F – felsőoktatási szakképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)


Érettségi pontok

A felsoroltakból két érettségi vizsgatárgyat legalább középszinten kell teljesíteni.

biológia vagy fizika vagy földrajz vagy egy idegen nyelv (angol, német, francia, olasz, orosz, román, spanyol, szerb, szlovák, horvát, szlovén, ukrán) vagy informatika vagy kémia vagy matematika vagy természettudomány vagy digitális kultúra vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy (elektronikai alapismeretek, élelmiszeripari alapismeretek, faipari alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan, elméleti gazdaságtan), mezőgazdasági alapismeretek, vegyipari alapismeretek, elektronika alapjai, környezetvédelmi alapismeretek, élelmiszer-ipari műveletek és gépek, famegmunkálás alapjai, vízgazdálkodási alapismeretek) vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (erdészet és vadgazdálkodás ismeretek, erdészeti és vadgazdálkodási ismeretek, élelmiszeripar ismeretek, élelmiszeripari ismeretek, faipar ismeretek, faipari ismeretek, földmérés ismeretek, földmérési ismeretek, gépészet ismeretek, informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, kertészet és parképítés ismeretek, kertészeti és parképítési ismeretek, környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek, környezetvédelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, mezőgazdaság ismeretek, mezőgazdasági ismeretek, mezőgazdasági gépész ismeretek, vegyész ismeretek, vegyipar ismeretek, vegyipari ismeretek, villamosipar és elektronika ismeretek, vízügyi ismeretek) vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy (autó- és repülőgép-szerelési ismeretek, automatikai és elektronikai ismeretek, élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek, közúti és légi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek, gépgyártás-technológiai ismeretek, hajózás technikai ismeretek, közlekedésautomatikai ismeretek, mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeretek, mechatronikai ismeretek, vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek)

Tanulmányi pontok

Tanulmányi pontok kiszámításához szükséges ötödik középiskolai tantárgyak listája PDF

Tanulmányi pontok kiszámításához az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására szolgáló érettségi vizsgatárgyak listája PDF

Intézményi pontok

Intézményi pontok az Élelmiszermérnöki BSc szakon. (Hamarosan)


A szakmáról

Az Élelmiszermérnök szakma rendkívül szerteágazó tudományterületek ismeretét követeli meg a szakemberektől. Az élelmiszermérnök feladata, hogy a fogyasztók elé kerülő élelmiszerek minőségét, illetve azok egészségügyi biztonságát „a szántóföldtől az asztalig” nyomon kövessék és koordinálják. Így a jövő élelmiszermérnökeinek a beérkező alapanyagok minősítésétől kezdve, a termékfeldolgozáson és termékfejlesztési folyamatokon keresztül a szállítmányozásig tisztában kell lenni az laboratóriumi vizsgálati és technológiai lépésekkel, illetve a felsorolt műveletek betartásához és betartatásához ismernie kell az aktuális közegészségügyi szabályozásokat és minőségbiztosítási rendszereket.


A képzésről

Az Élelmiszermérnök hallgatók minden szükséges elméleti és gyakorlati tudást megszerezhetnek a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán és annak laboratóriumaiban. A képzés során a hallgatók szerteágazó területekről származó ismeretkeket szerezhetnek, úgymint mikrobiológia (élelmiszerromlás, humán megbetegedés, jótékony mikroorganizmusok) klasszikus és korszerű eljárásai, analitika (élelmiszerek kémiai vizsgálata -  tömeg- és térfogatmérés és nagyműszeres spektroszkópia és kromatográfia), technológia (növényi és állati eredetű termékek gyártása és műszaki ismeretek), érzékszervi minősítés (szabvány szerinti bírálatok) valamint funkcionális élelmiszerek előállítása.


Elhelyezkedés

Az Élelmiszermérnök számára számos elhelyezkedési lehetőség kínálkozik a munkaerőpiacon. Az élelmiszeripar teljes szektora rendelkezésére áll, a laboratóriumi beosztásoktól (laborvezető), a minőségbiztosítási területeken át (auditálások) egészen a termelésben betöltött különféle pozíciókig (termékfejlesztő, termelésvezető). De az élelmiszer szektoron kívül elhelyezkedhet a gyógyszeripari területen, ahol részt vehet a gyógyszerfejlesztésekben, és azok nagyműszeres vizsgálatában és minőségbiztosításában. De lehetséges egyéb területen történő elhelyezkedés is, mint például takarmányozás (állateledel gyártó), ellenőrző hatóságok (NÉBIH), de alapíthat saját élelmiszeripari vállalkozást is.


Kimeneti követelmények

Az oklevél megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 210 kredit

Nyelv: Szaknyelvi tájékoztató

Szakmai gyakorlat: 

  • A szakmai gyakorlat két részből tevődik össze: a szakmai elméleti képzéshez kapcsolódóan összesen, legalább három hét gyakorlati képzésből, amelynek teljesítése kreditérték nélküli kritériumfeltétel, valamint egy félévig (tizenkettő-tizenöt hétig) tartó szakmai gyakorlatból.