Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefonos elérhetőségeink:

+36 70 646 3106
+36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Ménesgazda FOSZK

Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar - AKMK

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Szak neve

Önköltség (félév)

Képzési idő

F

N

A

Ménesgazda

támogatott

4

F

N

K

Ménesgazda

200 000 Ft

4

F

L

A

Ménesgazda

támogatott

4

F

L

K

Ménesgazda

200 000 Ft

4

Képzési szint – F – felsőoktatási szakképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)


Érettségi pontok

Bármely két érettségi vizsgatárgy

Tanulmányi pontok

Tanulmányi pontok kiszámításához szükséges ötödik középiskolai tantárgyak listája PDF

Tanulmányi pontok kiszámításához az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására szolgáló érettségi vizsgatárgyak listája PDF

Intézményi pontok

Intézményi pontok az Ménesgazda szakon. (Hamarosan)


A szakmáról

A ménesgazda ideje jelentős részét lovak közelében tölti. Feladatai közé tartozik a kisebb- nagyobb létszámú különböző lovas létesítmények – lovardák, lovasiskolák, kiképző istállók, ménesek – lóállományának napi felügyelete. A szükséges tartási- és takarmányozási feltételek szakszerű biztosításán túl mindez magában foglalja a tenyésztéshez és a lovak munkavégzéséhez, valamint a lovas objektum folyamatos és biztonságos működtetéshez szükséges teendők ellátását. A ménesgazda feladatait közvetlen kollégái, a lovász, az edző/oktató vagy az állatorvos közreműködésével látja el, de kapcsolatba kerül a szakmai szervezetek és hatóságok képviselőivel ugyanúgy, mint a telepre érkező lovasokkal és más érdeklődő személyekkel.


A képzésről

A képzés során a hallgatók sokoldalú szakmai tudásra tehetnek szert, melynek keretében hangsúlyt helyezünk a gyakorlatias megközelítésre. A tanulmányi idő szerves része a gyakorlati oktatás. Ennek eredményeként a hallgatók képesek lesznek koordinálni egy lovas telep életét és biztosítani tudják a korszerű és piacképes lótartás feltételeit. Részt tudnak venni a lovak kiképzésében és versenyeztetésében, valamint tenyészszemlékre és vizsgákra történő felkészítésében, továbbá különböző lovas rendezvények szervezésében és lebonyolításában. A szükséges gazdasági, pénzügyi és jogi ismeretek, valamint informatikai tudás birtokában be tudnak kapcsolódni a lovas létesítmény gazdasági életének szervezésébe és az adminisztratív munkába.


Elhelyezkedés

A végzett szakemberek különböző beosztott és vezető munkakörökben elhelyezkedhetnek lovas vállalkozásoknál, tenyészetekben, ménesekben, lovasiskolákban és lovasszervezeteknél, de saját lovas vállalkozást is indíthatnak. Egyetemünkön a végzett ménesgazda hallgatóknak lehetőségük van többek között „Állattenyésztő mérnöki” és „Mezőgazdasági mérnöki” alapszakon, valamint „Agrármérnöki osztatlan képzésben további tanulmányok folytatására, melynek keretében – megfelelő szint teljesítése esetén – bizonyos tantárgyak beszámításra kerülhetnek.


Kimeneti követelmények

Az oklevél megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

Nyelv: Szaknyelvi tájékoztató

Szakmai gyakorlat: 

  • A gyakorlati képzés megszervezhető a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium, taniroda), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, tovább egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél. A gyakorlatok mind a növénytermesztés, mind pedig az állattenyésztés területén korszerű ismeretek megszerzését kívánják biztosítani.