Kapcsolat

Képzésekkel, felvételi eljárással kapcsolatban:

Email: felveteli@sze.hu

Telefon: +36 70 646 3106 ;  +36 70 646 3108

Időpontfoglalás tanácsadásra


Szakirányú továbbképzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban keresse az adott képzés leírásában található kapcsolattartót vagy a Felnőttképzési Központot!

Képzéseink

Felsőoktatási szakképzések

Felsőoktatási szakképzések

A jelentkezés feltétele a sikeres érettségi bizonyítvány. A képzési idő 4 félév mely során betekintés nyerhet a választott terület ismereteibe. Felsőoktatási szakképzések elvégzése után a hallgatók egy felsőfokú oklevelet kapnak.

Tovább

Alapképzési szakok

Alapképzési szakok

Alapképzésre azok jelentkezhetnek akik legalább érettségi vizsgával rendelkeznek. Ezen szakok 6-7-8 félévesek a képzések végén pedig alapszintű diplomát kapnak a hallgatók.

Tovább

Osztatlan képzési szakok

Osztatlan képzési szakok

A jelentkezés feltétele a sikeres érettségi bizonyítvány. Az osztatlan képzés során a hallgató 10-12 félév alatt mesterdiplomát szerezhet.

Tovább

Mesterképzési szakok

Mesterképzési szakok

Mesterképzésre azok jelentkezhetnek akik rendelkeznek már alapképzésben megszerzett oklevéllel. Elvégzésével mester diplomát szerezhetnek a résztvevők 3-4 félév alatt.

Tovább

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Alapképzés elvégzése után lehetőség van szakirányú továbbképzésen való részvételre, melynek keretein belül a hallgatók 2-4 félév alatt bővíthetik már megszerzett tudásukat az érdeklődésüknek megfelelő szakismerettel.

 

Tovább

Tanfolyamok

Tanfolyamok

A Széchenyi István Egyetem tanfolyami lehetőségei között szerepelnek a szakismeret növelő képzések. A tanfolyamok jelentkezési feltételei eltérők lehetnek, ezt az adott képzésnél lehet megismerni pontosan.

A tanfolyamok végén tanúsítványt szereznek a hallgatók (és olyan igazolást, mely a megszerzett tudáselemek leírását tartalmazza).

Egyetemünk által kínált szakismeret növelő tanfolyami képzéseket hamarosan egy jóval összetettebb és színesebb lehetőségeket kínáló „mikrotanúsítvány” rendszer váltja fel.

Tovább

Út a felsőoktatásba

Út a felsőoktatásba

Az út a felsőoktatásba program egy olyan 0. évfolyamos kurzus, melyet azon tehetséges diákok számára ajánlunk, akik gimnáziumokban vagy szakgimnáziumokban tanulnak és különböző képzési ágakkal szeretnének megismerkedni egyetemi tanulmányaik előtt.

Tovább

Tanári mérnöktanár MA (gépész-, közlekedésmérnök, mérnök informatikus)

Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar - GIVK

Képzési szint

Munkarend

Fin. forma

Választható szak

Önkötlség (félév)

Képzési idő (félév)*

M

L

A

Tanári [2 félév [mérnöktanár [gépészet-mechatronika]]]

támogatott

2

M

L

K

Tanári [2 félév [mérnöktanár [gépészet-mechatronika]]]

400 000 Ft

2

M

L

A

Tanári [2 félév [mérnöktanár [informatika]]]

támogatott

2

M

L

K

Tanári [2 félév [mérnöktanár [informatika]]]

400 000 Ft

2

M

L

A

Tanári [2 félév [mérnöktanár [közlekedés]]]

támogatott

2

M

L

K

Tanári [2 félév [mérnöktanár [közlekedés]]]

400 000 Ft

2

M

L

A

Tanári [4 félév [mérnöktanár [gépészet-mechatronika]]]

támogatott

4

M

L

K

Tanári [4 félév [mérnöktanár [gépészet-mechatronika]]]

400 000 Ft

4

M

L

A

Tanári [4 félév [mérnöktanár [informatika]]]

támogatott

4

M

L

K

Tanári [4 félév [mérnöktanár [informatika]]]

400 000 Ft

4

M

L

A

Tanári [4 félév [mérnöktanár [közlekedés]]]

támogatott

4

M

L

K

Tanári [4 félév [mérnöktanár [közlekedés]]]

400 000 Ft

4

Képzési szint – M – mesterképzés; Munkarend – N – nappali; Munkarend – L – levelező; Finanszírozási forma – A – államilag finanszírozott; Finanszírozási forma – K – önköltséges (A jelmagyarázatról bővebben ide kattintva olvashat.)


Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe:

  • Tanár-mérnöktanár (gépészmérnöki) szak: Mesterképzési, alapképzési vagy főiskolai gépészmérnöki, továbbá gépész specializációjú főiskolai mérnöktanári, illetve műszaki tanári szakokon szerzett oklevél.
  • Tanár-mérnöktanár (mérnökinformatikus) szak: Mesterképzési, alapképzési vagy főiskolai mérnök informatikusi, továbbá műszaki informatika specializációjú főiskolai mérnöktanári, illetve műszaki tanári szakokon szerzett oklevél.
  • Tanár-mérnöktanár (közlekedésmérnöki) szak: Mesterképzési, alapképzési vagy főiskolai közlekedésmérnöki, továbbá közlekedési specializációjú főiskolai mérnöktanári, illetve műszaki tanári szakokon szerzett oklevél.

A szakra csak szakirányú mérnöktanári, vagy mérnöki diplomával lehet jelentkezni!

A képzésre történő belépéshez motivációs beszélgetésen kell részt venni. 

Előképzettség

Képzési idő

Megszerezhető kreditek

Főiskolai szintű mérnöktanári diploma

2 félév

60 (15 pedagógia és 45 szakterület)

BSc vagy főiskolai szintű mérnöki diploma

4 félév

120 (110 pedagógia és 10 szakterület)

BSc szintű műszaki szakoktatói diploma

4 félév

120 (70 pedagógia és 50 szakterület)

MSc vagy egyetemi szintű mérnöki diploma

2 félév

60 (60 pedagógia)


A szakmáról

A mérnöktanár szak a tanári pálya különleges szegmense. Különlegességét az adja, hogy a pedagógiai, a pszichológiai és a humán ismeretek mellett, a magas szintű mérnöki ismereteket is megköveteli. A mérnöktanárok a középszintű, szakmai közoktatásban rendkívül fontos szerepet töltenek be, hiszen rajtuk múlik a középszintű irányítók, vezetők szakmai tudása. Olyanoknak ajánljuk elsősorban, akik érdeklődőknek a tanári pálya iránt, akik a technikumokban és szakképző iskolákban, a felnőttképzési vagy a vállalati szférában, a képző hivatásra készülnek fel. Akik mérnöki végzettségüket humán, emberismereti készségekkel szeretnék gazdagítani, megszerezve a mérnöktanári mesterséget is


 A képzésről

A képzés célja a műszaki és informatikai területeken, olyan tanárok képzése, akik magas szinten képesek az iskolai nevelés-oktatás különböző területein (pl. technikumokban és szakképző iskolákban, a felnőttek át- és továbbképzésében és a vállalati képzésekben) az elméletigényes szakmai tantárgyak tanítására, az iskola pedagógiai feladatainak elvégzésére. A műszaki és informatikai szakképzés területén képesek a pedagógiai kutatási, tervezési, fejlesztési feladatok, valamint a szakképzésben résztvevők korosztályi problémáinak, speciális nevelési feladatainak ellátására. A képzés során a szakmai ismeretek mellett olyan pedagógiai, pszichológiai ismereteket is el kell sajátítani, amelyek nagyban elősegítik a felsorolt képzési területeken az eredményes munkavégzést.


Elhelyezkedés

A műszaki és informatika területen végzett mérnöktanárok taníthatnak a Szakképzési Centrum intézményeiben, technikumokban, szakképzőkben, vállalati képzőközpontban, vagy önálló oktatási cégeknél olyan szakmai területeken, ahol a munkaerő képzésével, át- és továbbképzésével szükséges foglalkozni. A végzettség elsősorban az elméleti szakmai tárgyak középszintű tanítására jogosít fel.  A diplomával olyan egyéb állások is elnyerhetők, melyek ellátásához alapos pedagógiai – pszichológiai ismeretekre, jó kommunikációs képességekre van szükség.


Kimeneti követelmények

Teljesítendő kimeneti nyelvi követelmény részletek: Szaknyelvi tájékoztató

 

Vissza